Kabartma haritayla oryantiring mutluluğu

- Gazi Üniversitesi öğrencileri, görme engelli çocuklara Türkiye'de ilk kez "kabartma harita" ile oryantiring heyecanı yaşattı - Üniversite öğrencisi Elif Durmuş: "Çok hoşlarına gitti, hazine mi bulacağız diye sordular" - Görme engelli Mehmet Emin Topaloğlu: "Çok güzeldi, eğlendim ama hazine yokmuş"

Google Haberlere Abone ol
Kabartma haritayla oryantiring mutluluğu

ANKARA (AA) - MUSA SAMUR - Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Görme Engelliler Sınıf Öğretmenliği öğrencileri, görme engelli çocuklara Türkiye'de ilk kez "kabartma harita" ile oryantiring yaptırdı.

Görme Engeliler Sınıf Öğretmenliği 3. sınıf öğrencileri Elif Durmuş, Arzu Bedir, Huri Polat, Yasin Kızılçıbık ve Mehmet Emin Özdemir, hazırladıkları projede görme engelli çocukları oryantiring branşıyla tanıştırdı.

Mitat Enç Görme Engelliler Okulunun bahçesinde oryantiring sahası kuran üniversiteliler, öğrenciler takip edebilsin diye haritayı kabarttı. Alanda "mihmandar" olarak Gazi İzci Grubu'ndan gönüllülerin yardım ettiği çocuklar, eğlenerek hedefe ulaşmak için çalıştı.

Üniversite öğrencilerinden Elif Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engellilere yönelik sporlara ilişkin ders aldıklarını, topluma hizmet dersleri kapsamında da böyle bir proje hazırladıklarını söyledi.

Proje için spor branşlarını araştırdıklarını ve oryantiringde karar kıldıklarını ifade eden Durmuş, "Branşın yön bulma, bağımsız hareket, yönelim becerileri ve harita okuma gibi özellikleri karar vermemizi kolaylaştırdı. Okulumuzun ana bilim dalı başkanına sunduktan sonra projeyi Türkiye Oryantiring Federasyonu yetkilileriyle görüştük. Çok olumlu karşıladılar ve projeye ilgiyle yaklaştılar." dedi.

Federasyon yetkilileriyle görme engelli çocukların alana nasıl çıkacağı konusunda görüşmeler yaptıklarını belirten Durmuş, sonunda oyun alanının haritasını kabartmaya karar verdiklerini dile getirdi.

Elif Durmuş, oryantiringi anlattıktan sonra projenin çocuklara "hazine avı" gibi geldiğini, çocukların kendilerine "hazine mi bulacağız" diye sorduğunu sözlerine ekledi.


- Mehmet'in hazine hayali

Yarışı başarıyla tamamlayan öğrencilerden Mehmet Emin Topaloğlu, çok eğlendiğini belirterek "Ama sonunda hazine yokmuş." şeklinde espri yaptı.

Topaloğlu, oyuna başlarken heyecanlandığını ancak okulun bahçesini bildiği için hedefleri kolay tespit ettiğini belirtti.

Yarışı tamamladığı için mutlu olduğunu dile getiren öğrenci Furkan İner ise "Elimden gelenin fazlasını yaptım, hazineyi bulduk galiba." diye konuştu.


- Türkiye'de ilk

Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Tekin Çolakoğlu, üniversite öğrencilerinin hazırladıkları bu proje nedeniyle çok mutlu olduklarını söyledi.

Engellilerin toplumun parçası olduğunu göstermek ve onları oryantiringle tanıştırmak adına projeye destek verdiklerini kaydeden Çolakoğlu, "Kabartma haritayla Türkiye'de ilk kez böyle bir yarış yapıldı. Görmeyen dünyalarına bir ışık olduğumuzu düşünüyoruz. Eminim arkadaşlarımız bu sporu çok sevecek ve yapmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

Yorumlar