Judoda hedef 16 yıl sonra madalya

- 2000 Sidney Olimpiyatları'nda Hüseyin Özkan ile son madalyasını kazanan Judo Milli Takımı, 16 yıl sonra bunu tekrarlamak istiyor - 1976 Montreal Olimpiyatları'ndan başlayarak 9 kez oyunlarda mücadele eden Judo Milli Takım sporcuları 1 altın ve 1 bronz madalyayı Türkiye'ye getirdi - Judo Federasyonu Başkanı Uysal: "Rio'da mücadele edecek 4 sporcumuz da madalya alabilecek kapasitede. Biz en azından 1 madalya almayı hedefliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Judoda hedef 16 yıl sonra madalya


ANKARA (AA) - ÖMER HAKAN KİBAR - Judo Federasyonu Başkanı Fatih Uysal, 2016 Rio Olimpiyatları'nda erkeklerde 1, kadınlarda 3 sporcuyla yer alacaklarını belirterek, hedeflerinin en az 1 madalya olduğunu söyledi.

Kadınlar 48 kiloda Dilara Lokmanhekim, 63 kiloda Büşra Katipoğlu ve +78 kiloda Kayra Sait Özdemir ile erkekler 60 kiloda Bekir Özlü, ay-yıldızlı forma için mücadele edecek.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) internet sitesinde yer alan bilgilere göre Türkiye, judoda bugüne kadar 9 olimpiyatta 29 sporcu ile mücadele etti.


- 1 altın ve 1 bronz madalya


Judoda ilk kez 1976 Montreal Olimpiyatları ile başlayan macerada milli sporcular katıldıkları 9 olimpiyatta, 1 altın ve 1 bronz madalya kazandı.

2000 Sidney Olimpiyatları'nda mücadele eden 66 kiloda Hüseyin Özkan, finalde Fransız rakibine üstünlük sağlayarak, judodaki ilk altın madalyayı Türkiye'ye getiren isim oldu.

Kadınlarda ilk olimpiyat madalyası ise Hülya Şenyurt'tan geldi. Milli sporcu, 1992 Barcelona Olimpiyatları'nda üçüncülük maçında Venezuelalı rakibini yenerek, bir ilke imza attı.

Milliler, 16 yıl sonra Türkiye'ye madalya getirmek için mindere çıkacak.


- Uysal: "En az 1 madalya"


Judo Federasyonu Başkanı Fatih Uysal, 2016 Rio Olimpiyatları'na katılan 4 sporcunun madalya alabilecek kapasitede olduğunu söyledi.

Rio'ya 5 sıklette katılmayı hedeflediklerini ancak bunu başaramadıklarını ifade eden Uysal, "Sevindirici yanı bir önceki olimpiyatlarda 2 kişi kota almıştı. Bugün ise 7 sporcumuz kota aldı. Ancak aynı kiloda olan sporculardan sadece biri gideceği için kota sayısı 4'e indi. Katılan 4 sporcumuz da madalya alabilecek kapasitede. Biz en azından 1 madalya almayı hedefliyoruz." diye konuştu.

İyi bir hazırlık geçirmeleri durumunda 4 sporcunun da madalya alabileceğini anlatan Uysal, şunları kaydetti:

"Sporcularımız 48, 60 ve +78 kilolarda sezon içindeki turnuvalarda iyi madalyalar aldı. 63 kilodaki sporcumuz ise sakatlığının ardından iyi bir performans yakaladı. Kayra'nın ilk 8 içinde kota alması kendisi için avantaj. Çünkü Kayra'nın sıkletinde toplam 17 sporcu var. İlk 8 dışındaki sporcular zayıf."

Judocuların daha önce katıldıkları olimpiyatlar, sporcuların isimleri, sıkletleri ve dereceleri ise şöyle:


2012 Londra Olimpiyatları (2 sporcu):

Erkekler 73 kiloda Sezer Huysuz, İsrailli rakibi Josef Palelashvili'ye yenilerek elendi.

Kadınlar 78 kiloda Gülşah Kocatürk, Ukraynalı rakibi İrina Kindzerska'ya yenilerek olimpiyatlara veda etti.


2008 Pekin Olimpiyatları (1 sporcu):

Erkekler 73 kiloda Sezer Huysuz 1. turda Avustralyalı Dennis Iverson'u ipponla yendi. Türk sporcu 2. turda Çinli Riji Qawa'ya yenilerek elendi.


2004 Atina Olimpiyatları (3 sporcu):

Erkekler +100 kiloda Selim Tataroğlu 1. turda Gürcü Gujejiani'yi yenerken, 2. turda İranlı Miran'a yenilerek elendi.

Kadınlar 48 kiloda Neşe Şensoy 1. turda Kuzey Koreli Kyong'u yenerek bir üst tura çıktı. İkinci turda Güney Koreli Ye'ye mağlup olan Türk judocu dereceye giremedi.

Erkekler 66 kiloda Bektaş Demirel 1. turda Fransız Benboudaoud'a üstünlük sağlayarak, 2. tura yükseldi. Bu turda Gürcü Margoshvilli'ye yenilen Türk sporcu organizasyona devam edemedi.


2000 Sidney Olimpiyatları (3 sporcu - 1 altın):

Erkekler 66 kiloda Hüseyin Özkan finalde Fransız rakibini yenerek altın madalyanın sahibi oldu.

Erkekler 100 kiloda Selim Tataroğlu 5. turda Rus, kadınlar 48 kiloda Neşe Şensoy da 1. turda Ukraynalı rakibine yenilerek elendi.


1996 Atlanta Olimpiyatları (6 sporcu):

Kadınlar 48 kg Hülya Şenyurt elenirken, 61 kiloda İlknur Kobaş 5. oldu.

Erkekler 65 kg Bektaş Demirel, 70 kiloda Salim Abanoz ve 95 kiloda Selim Tataroğlu dereceye giremedi.

Erkekler 79 kiloda İrakli Uznadze ise 7. oldu.


1992 Barcelona Olimpiyatları (3 sporcu - 1 bronz):

Kadınlar 48 kiloda Hülya Şenyurt Venezuelalı Villapol'ü yenerek, bronz madalya kazandı. Hülya, olimpiyatlarda madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu oldu.

Kadınlar 52 kiloda Derya Çalışkan, erkekler 71 kiloda Alpaslan Ayan ve aynı kiloda Haldun Efemgil derece yapamadı.

1988 Seul Olimpiyatları (4 sporcu):

Erkekler 60 kiloda Haldun Efemgil, 65 kiloda Yavuz Yolcu, 71 kiloda Alpaslan Ayan ve 78 kiloda Temel Çakıroğlu elendi.


1984 Los Angeles Olimpiyatları (4 sporcu):

Erkekerde Alpaslan Ayan, Cengiz Güler, Metin Orgarun ve Süheyl Yeşilnur dereceye giremedi.


1976 Montreal Olimpiyatları (3 sporcu):

Erkekler 63 kiloda Osman Yanar, 70 kiloda Rafet Güngör, 80 kiloda Süheyl Yeşilnur elendi.



Yorumlar