Jimnastikteki gururumuz Şanlı, sporcusu yetiştirmek için destek bekliyor

Artistik jimnastik alanında Türkiye'ye sayısız başarılar kazandıran Göksu Üçtaş Şanlı (23), sporu bıraktıktan sonra memleketi Gaziantep'e dönerek antrenör hayatına başladı.

Google Haberlere Abone ol
Jimnastikteki gururumuz Şanlı, sporcusu yetiştirmek için destek bekliyor

Artistik jimnastik alanında Türkiye'ye sayısız başarılar kazandıran Göksu Üçtaş Şanlı (23), sporu bıraktıktan sonra memleketi Gaziantep'e dönerek antrenör hayatına başladı.

Gaziantep'in uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapabilecek bağımsız bir jimnastik salonuna ihtiyacı olduğunu belirten Şanlı, "Jimnastiği Gaziantep'te profesyonel bir şekilde başlatıp, antrenör olarak tekrar olimpiyatlara gitmek istiyorum. Bu işi İstanbul, İzmir, Ankara, Bolu gibi spor olanakları iyi olan yerlerde de yürütebilirdim. Ancak artistik jimnastiği, Gaziantep gibi hiç olmayan bir yerde antrenör olarak yapmak, profesyonelce bu alanda şampiyon sporcular yetiştirip, başarılar elde etmek istiyorum. Bunun içinde Gaziantep'in uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapabilecek bağımsız bir jimnastik salonuna ihtiyacı var. Bu konuda büyüklerimizden destek bekliyoruz.'' diye konuştu.

5 yaşında Gaziantep'te amatör olarak jimnastiğe başlayan Şanlı, antrenörü Yalçın Titiz'in desteği ile Bolu'da Türkiye'de tek olan jimnastik Kamp Eğitim Merkezi'nde eğitim gördükten sonra madalyaları toplayamaya başladı. Şanlı, 18 yıllık spor hayatında büyük başarılara imza attı.

"Yakaladığım başarıda şüphesiz ki ailemin büyük desteği oldu" diyen Şanlı, boynunda ve dirseğinde yaşadığı sakatlığa rağmen 2012 Olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil etti. Şanlı yaşadığı sıkıntıları şu şekilde paylaşıyor:

"Boynumda bir sakatlık vardı. Olimpiyat seçmelerinden bir sene önce sporu bırakmam gerektiğini söylediler. Ama yapmak istediklerimi biliyordum, çıtamı her zaman yüksek tuttum. Olimpiyata gitmeyi çok istiyordum. Antrenörüm Mergül Güler'in desteği ve bana olan inancıyla çok çalıştım, çabaladım, emek verdim. 2012'de seçmeleri kazandım ve daha sonra da Ağustos ayında olimpiyatlara katıldım.

Olimpiyatların başlamasına 1 ay kala benim dirseğim çıktı. Sakat olmama rağmen yine de çıkıp yarıştım. Türkiye jimnastik Federasyon Başkanı Suat Çelen'in 'Tarih her zaman ilkleri hatırlar' sözünü kendime ilke edindim ve bunun sonucunda Cumhuriyet tarihinde Olimpiyat Oyunlarına katılan ilk ve tek jimnastikçi oldum."

JİMNASTİĞİN OKULLARA GİRMESİ GEREK

Olimpiyat atmosferinin çok farklı olduğunu söyleyen milli artistik jimnastikçi, "Bir dünya ya da Avrupa şampiyonasına benzemiyor. Olimpiyat oyunları sporun zirvesi. Farklı branştan insanlar var. Sadece oraya gidip o havayı solumak bile gerçekten insanın spora bakış açısını değiştiriyor. O atmosferi tatmak çok farklı." diye konuştu.

Şanlı, artistik jimnastik dalında olimpiyata daha önce hiç gidilmediğini, kendisinin bu algıyı kırdığını belirterek, "Hem benim ufkumu genişletti hem de benden sonra gelecek sporculara kapı araladığımı düşünüyorum." dedi.

Olimpiyatlardan sonra sporu bırakarak Gaziantep'te antrenörlüğe başlayan Şanlı, yetiştirdiği sporcuların antrenörü olarak olimpiyatlara katılmayı hedefliyor. Diğer ülkelerde olduğu gibi jimnastiğin de Türkiye'de okullara girmesi gerektiğinin altını çizen milli jimnastikçi, şunları ifade etti:

"Jimnastik bütün sporların temelini oluşturan bir branş. Bu yüzden ilkokullarda jimnastik dersi olursa, diğer sporlarda da başarı elde edilir. Basketbolda, voleybolda belli bir yaştan sonra branşlaşmaya başlanırken jimnastik çok küçük bir yaşta başlıyor. Okullarda ders olarak girilebilirse çok daha iyi olur."

2009 Akdeniz Oyunları'nda atlama masasında gümüş madalya alarak Türkiye'ye bu dalda ilk madalyayı kazandıran Göksu Üçtaş Şanlı, 2010'da Doha'da yapılan Dünya Kupası yarışmasında yer hareketlerinde bronz madalya aldı. 2010 yılında Çek Cumhuriyeti'nde düzenlenen Dünya Kupası yarışmalarında Şanlı, yer aletinde altın madalya, denge aletinde gümüş madalya ve atlama aletinde gümüş madalya kazanarak Türkiye'ye tam üç madalya getirdi.

2012 Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi ilk kez jimnastik dalında temsil eden Şanlı, kolunda yaşadığı sakatlık nedeniyle olimpiyatlarda sadece denge aletinde girebildi. Sakatlığa rağmen kahramanca bir şekilde ülkemizi temsil eden Şanlı, Türkiye'yi artistik jimnastik dalında ilk kez temsil eden kişi olma özelliğini de elinde bulunduruyor.
CİHAN

Yorumlar