İthal masalarla gelen madalyalar

- 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'nin topladığı 9 madalyanın 3'ünü alan masa tenisi sporcuları, yurt dışından getirtilen özel masalarda hazırlandı - Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk: "Rio'da yarışacakları masaların özelliklerini tanıyabilmeleri için yurt dışından 4 masa getirttik" - "Federasyonumuz bünyesindeki hiçbir branşta devşirme sporcu yok. Buralara kendi sporcumuzla gelmek daha anlamlı" - "Türkiye'nin katılım sayısını artırmak için oturarak voleybol, bocce ve kadın basketbolu devreye girmeli"

Google Haberlere Abone ol
İthal masalarla gelen madalyalar

ANKARA (AA) - MUSA SAMUR - Türkiye'nin 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda topladığı 9 madalyanın 3'ünü kazanan masa tenisi sporcuları, organizasyona federasyonun yurt dışından getirttiği masalarda antrenman yaparak hazırlandı.

Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada Paralimpik Oyunları'nda masa tenisi branşında elde edilen başarılara yönelik sporcular için ellerinden gelen bütün imkanları seferber ettiklerini söyledi.

Uztürk, "Rio'da yarışacakları masaların özelliklerini tanıyabilmeleri için yurt dışından 4 masa getirttik. Kamp yerlerine götürdük ve sporcularımız antrenmanlarını bu masalarda yaptılar." dedi.

Sağlanan olanakların hazırlık sürecinde sporcuların motivasyonlarını da artırdığını ifade eden Uztürk, "Spor Genel Müdürlüğü olsun Gençlik ve Spor Bakanlığı olsun ödenek açısından sıkıntı yaşamadık, bu çok önemli. Atıcılıkta silahları yeniledik, okçulukta atış yapılacak platformun aynısını yaptırdık, yayları ve okları yeniledik. Basketbolda ABD, Hollanda, İspanya'ya kadar birçok yurt dışı müsabakaya gönderdik. Dünyanın en iyi sandalyelerini alarak sandalyeleri yeniledik." ifadelerini kullandı.

Federasyonda 2008 yılında yönetim kurulu üyesi ve masa tenisinden sorumlu asbaşkan olduğunu hatırlatan Uztürk, "Uluslararası yarışmalara gittiğimizde Neslihan Kavas dışındaki tüm sporcularımızı Avrupalılar yenip geçiyorlardı. Biz o zaman korkmadık ve yılmadık. 3 sene dişimizi sıktık ve 2011 yılından itibaren Avrupalıları yenmeye başladık." diye konuştu.

Masa tenisinde Rio'da madalya mücadelesi veren sporcuların Ankara'da hep bir arada aile gibi olduklarını ve hocalarıyla her gün çalışma fırsatı bulduklarını dile getiren Uztürk, şunları söyledi:

"Doğan Çağlar Engelliler İş Okulu'nda çok da uygun olmayan bir çalışma ortamları olmasına rağmen her gün çalışma fırsatı buldular. Bunun için de kalitelerini yükselttiler. Çok sayıda yurt dışı organizasyona katıldılar, önlerini hiç kesmedik aksine bütün imkanlarımızı seferber ettik. Yurt dışında iyi, kaliteli sporcularla oynamalarının katkısı çok büyük oldu. Malzeme, kamp hiçbir eksikleri olmadı. Rio'daki maç yapacakları masaların özelliklerini tanımaları için yurt dışından masa, aynı özeliklerde masalar aldık. Bu masaları antrenman yaptıkları yerlere ve kamplara götürdük. Hocalarına da çok inanıyorlardı. Hocalarının gözetiminde her gün 7-8 saat antrenman yaptılar. Çok çalıştılar ve karşılığını aldılar."


- "Artık Çinliler kaçıyor"


Yapılan yatırım ve çalışmaların ardından masa tenisinde çok iyi bir noktaya geldiklerine dikkati çeken Uztürk, "Eskiden biz kaçardık artık Çinliler ve Koreliler başta olmak üzere onlar bizden kaçıyorlar. 'Finallerde Türkler var' diyorlar ve bundan kaygılanıyor, rahatsızlık duyuyorlar. Bu bize, doğru işler yapıldığını gösteriyor." dedi.

Türk sporcularla başarının daha önemli olduğunu vurgulayan Uztürk, şunları söyledi:

"Federasyonumuz bünyesindeki hiçbir branşta devşirme sporcu yok. Devşirme sporcunun da kalitelisi çok abartı olmadan monte edilebilir ama bizde olmadı. Masa tenisinde hiç olmadı bundan sonra da olmayacak. Altyapıda çok iyi sporcularımız var. Bu yıl 9 kota aldık. Zaten kotaları kendi sporcularımızla fazlasıyla dolduruyoruz. Gelecekte inşallah daha da iyi sonuçlar alırız."

- Yeni branşlara öncelik


Uztürk, Rio Paralimpik Oyunları'nda 4 bin 350 sporcunun mücadele ettiğini belirterek, "Türkiye'nin katılım sayısını artırmak için oturarak voleybol, bocce ve kadın basketbolu devreye girmeli." dedi.

Madalyaları kazanmak kadar taşımanın da önemli olduğuna işaret eden Uztürk, şunları kaydetti:

"2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na yavaş yavaş yatırım yapmaya başladık. Basketbolun altyapısında şimdiden ciddi kamplar organize ettik. Bakanlık da 103 sandalye dağıtacak. Yüzme ve atletizmde sporcu sayısı bin 900'ü buluyor. Bizim gönderdiğimiz sayı yeterli değil. Çin'in topladığı rakamlar ortada ancak kaç sporcuyla katıldıklarına da bakılmalı. Yakında federasyon seçimi var. Biz oluruz ya da olmayız ama Türkiye'nin oyunlara katılım sayısını artırmaya yönelik çalışmalar bir an önce hayata geçirilmeli."

Yorumlar