İtalya'da olimpiyat adaylığı belirsizliği

Belediye başkanının muhalif tutumu nedeniyle 2024 adaylığından çekilmesi gündeme gelen Roma'nın, 2028 için de şansı azalabilir.

Google Haberlere Abone ol
İtalya'da olimpiyat adaylığı belirsizliği

İtalya Milli Olimpiyat Komitesi (CONI) Başkanı Giovanni Malago, Roma'nın 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları adaylığına belediyenin yeşil ışık yakmaması durumunda, kentin 2028'e adaylığının zorlaşacağını söyledi.

İtalya'da siyasi tartışmaların gündem maddelerinden olan başkent Roma'nın 2024 oyunlarına adaylığına ilişkin bir açıklama da ülkede sporun bir numaralı isminden geldi.

CONI Başkanı Malago, olimpiyatları düzenlemeye aday olacak kentin belediyesinin, bu işin arkasında durması gerektiğine dikkati çekerek, "Roma Belediyesi, 2024 Yaz Olimpiyatları'nı destek vermiyorken, 2028 yılı için adaylık teklifi sunmak çözüm olmayabilir. Hayatta her şey yapılabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesini (IOC) iyi tanıyan biri olarak şunu kesin söyleyebilirim ki, adaylıktan çekilme durumunda bu sadece 2028'i değil, sonraki dönemleri de etkiler." ifadelerini kullandı.

Malago, "Başbakan Renzi'ye katılıyorum. Roma Belediyesinin onay imzası olmadan olimpiyatlar yapılamaz. Teknik ve resmi açıdan 2028 adaylığı mümkün ama bu yolda böyle ilerlemek istemiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Haziran ayında muhalefet partisi 5 Yıldız Hareketi'nden belediye başkanı seçilen Virginia Raggi'nin olimpiyat adaylığına muhalif tutumu, Roma'nın 2024 Yaz Olimpiyatları'nı düzenleme talebine sekte vurabilir.

Ekonomik sıkıntı içindeki başkentin yükünün daha da artacağı savıyla adaylığa sıcak bakmayan Raggi, olimpiyatlara, Roma'ya ve ülkeye büyük katkısı olacağı teziyle destek veren Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümeti ile karşı karşıya geldi.

Başbakan Renzi, 2024 adayları arasında kazanmaya en yakın olarak gördüğü Roma'nın, Raggi'nin 7 Ekim'de IOC'ye teslim edilecek dosyayı imzalamaması durumunda adaylıktan düşeceğini ifade etmişti.

Renzi, Roma Belediye Başkanı Raggi'nin 2024 Yaz Olimpiyatları için başkentin adaylığına destek vermemesi nedeniyle Çin'deki G20 Liderler Zirvesi'nde, 2028 ve 2032'de aday olma fikrini ortaya atmıştı.

 

Yorumlar