İlk kez derbi heyecanı yaşayacaklar

- Spor Toto Süper Lig'de yapılacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öncesinde sarı-kırmızılı takımda 9, sarı-lacivertli ekipten ise 5 futbolcu, teknik direktörleri tarafından görev verilmesi durumunda tarihi rekabette ilk kez forma giyecek - Mevcut kardolarda yer alan futbolcular arasında Volkan Demirel 30, Sabri Sarıoğlu ise 24 kez Fenerbahçe-Galatasaray maçlarında forma giydi - İki takımda şu an yer alan dörder futbolcu tarihi rekabette gol atma sevinci yaşadı - Galatasaray Teknik Direktörü Riekerink, Fenerbahçe'ye karşı takımının başında çıktığı iki maçı kaybetmezken, sarı-lacivertlilerin teknik direktörü Advocaat, daha önce iki kez karşılaştığı sarı-kırmızılı takım karşısında galibiyet alamadı

Google Haberlere Abone ol
İlk kez derbi heyecanı yaşayacaklar


İSTANBUL (AA) - EMRAH OKTAY - Spor Toto Süper Lig'de 20 Kasım Pazar günü yapılacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde birçok futbolcu tarihi rekabette ilk kez görev alma heyecanını yaşayacak.

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında 17 Ocak 1909'da "Papazın Çayırı" olarak adlandırılan yerde yapılan ilk maçla başlayan tarihi rekabette onlarca futbolcu forma giydi. 107 yıldır süren rekabette bu sezon sarı-kırmızılı takımdan 9, sarı-lacivertli ekipten ise 5 futbolcu, ilk kez Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde görev almanın heyecanını tadacak.

Galatasaray'da yeni transferler Eren Derdiyok, Luis Cavanda, Nigel de Jong, Tolga Ciğerci, Josue Pesqueira, Serdar Aziz, Kolbeinn Sigthorsson, teknik direktör Jan Olde Riekerink'in forma vermesi halinde ilk kez bir Fenerbahçe derbisinde sahaya çıkacak. Sarı-kırmızılı ekibe daha önceki sezonlarda transfer olan savunma oyuncusu Salih Dursun ile kaleci Cenk Gönen de görev verilmesi durumunda ilk kez Fenerbahçe'ye karşı sarı-kırmızılı formayla mücadele edecek.

Fenerbahçe'de ise sezon başında kadroya dahil edilen Aatif Chahechouhe, Gregory van der Wiel, İsmail Köybaşı, Martin Skrtel ve Roman Neustaedter, forma giymesi durumunda ilk kez bir Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin atmosferini soluyacak. Sarı-lacivertlilerin bir başka yeni transferi Jeremain Lens ise sakatlığı nedeniyle tarihi randevuda görev alma şansını kaçıracak.


- Tarihi rekabetin en tecrübelisi Volkan Demirel


İki takımın mevcut kadrosunda bulunan futbolcular arasında Fenerbahçe-Galatasaray rekabetinde en fazla sarı-lacivertli file bekçisi Volkan Demirel, görev yaptı.

Tecrübeli kaleci, sarı-lacivertli formayla daha önce Galatasaray'a karşı 30 derbiye çıktı. Volkan, bu karşılaşmalarda 14 galibiyet, 8 beraberlik ve 8 mağlubiyet gördü.

Fenerbahçe'nin mevcut kadrosunda Volkan'dan sonra Galatasaray derbisinde en fazla maça çıkan isim, Mehmet Topal oldu. Deneyimli orta saha oyuncusu, Galatasaray'a karşı sarı-lacivertli formayı terlettiği 12 maçta 4 galibiyet, 2 beraberlik ve 6 mağlubiyet aldı.

Bu iki futbolcuyu 11 Galatasaray derbisiyle Moussa Sow takip etti. Sarı-lacivertli takım, Senegalli golcünün forma giydiği Galatasaray maçlarından 5 galibiyet, 1 beraberlik ve 5 yenilgiyle ayrıldı.


- Galatasaray'ın en deneyimlisi Sabri Sarıoğlu


Altyapısından yetiştiği Galatasaray'da uzun yıllardır futbol oynayan Sabri Sarıoğlu, mevcut kadroda sarı-kırmızılı formayla en fazla Fenerbahçe derbisine çıkan futbolcu oldu.

Tarihi rekabette 24 maçta forma giyen Sabri, bu karşılaşmalarda 6 galibiyet, 5 beraberlik ve 13 mağlubiyet yaşadı.

Sarı-kırmızılılarda Sabri Sarıoğlu'nu 18 Fenerbahçe derbisiyle Hakan Kadir Balta izledi. Deneyimli savunma oyuncusunun forma giydiği bu karşılaşmaların 6'sını Galatasaray kazanırken, 5 mücadele beraberlikle sonuçlandı. Fenerbahçe ise 7 müsabakayı galibiyetle tamamladı.

Galatasaray'da Sabri Sarıoğlu ve Hakan Kadir Balta'nın ardından en fazla Fenerbahçe derbisi gören futbolcu ise 16 karşılaşmayla kaptan Selçuk İnan oldu. Selçuk, bu müsabakalarda 7 galibiyet, 4 beraberlik ve 5 yenilgi tattı.


- Rekabetin golcüleri


İki takımın da mevcut kadrolarında bulunan futbolculardan 8'i Fenerbahçe-Galatasaray rekabetinde gol sevinci yaşadı.

Galatasaray'dan Selçuk İnan ve Wesley Sneijder, Fenerbahçe derbilerinde attığı üçer golle mevcut kadrolardaki futbolcuların arasında en golcü oyuncular oldu. Sarı-kırmızılılarda bu iki futbolcuyu 2 golle Hakan Kadir Balta, 1 golle de Lukas Podolski takip etti.

Fenerbahçe'de ise Alper Potuk, Hasan Ali Kaldırım, Miroslav Stoch ve Moussa Sow, Galatasaray derbilerinde birer kez fileleri havalandırdı.


- Mehmet Topal, iki takımda da forma giydi


Mehmet Topal, mevcut kadrolarda iki takımda da oynayan tek futbolcu olarak dikkati çekti.

Fenerbahçe formasını Galatasaray'a karşı 12 kez giyen 30 yaşındaki milli futbolcu, bir dönem sarı-kırmızılı formayla sarı-lacivertli ekibe karşı 7 resmi müsabakada mücadele etti.

Mehmet, sarı kart cezası nedeniyle Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde sahadaki yerini alamayacak.


- Riekerink'in Fenerbahçe'ye karşı mağlubiyeti yok


Galatasaray Teknik Direktörü Jan Olde Riekerink, sarı-kırmızılı takımın başında yer aldığı iki Fenerbahçe maçında da mağlubiyet yüzü görmedi.

Geçen sezon altyapının başına getirilen Hollandalı çalıştırıcı, Mustafa Denizli'nin ayrılmasından sonra A takım teknik direktörlüğü görevini devraldı. Mart ayında göreve gelen ve yaklaşık 2,5 aylık sözleşme imzalayan Riekerink, gösterdiği performansla sarı-kırmızılı kulübün yönetiminin yola devam etme kararı almasını sağladı.

Riekerink, görevde kaldığı yaklaşık 9 ayda iki kez Fenerbahçe'yle karşılaştı. Geçen sezon Spor Toto Süper Lig'in 26. haftasında Türk Telekom Arena'da Fenerbahçe'yi ağırlayan Riekerink'in öğrencileri, mücadeleden 0-0'lık beraberlikle ayrıldı.

Sarı-kırmızılı ekibi Ziraat Türkiye Kupası'nda finale kadar taşıyan Hollandalı teknik adam, finalde Fenerbahçe ile karşılaştı. Sarı-kırmızılı ekip, final müsabakasını 1-0 kazanarak, kupaya uzanırken, Riekerink, ikinci Fenerbahçe maçında da yenilgi almamış oldu.


- Advocaat, Galatasaray galibiyeti göremedi


Fenerbahçe Teknik Direktörü Dick Advocaat, daha önce Galatasaray ile iki kere karşılaşırken, iki mücadeleyi de kazanamadı.

Hollandalı teknik adamın çalıştırdığı İskoçya'nın Glasgow Rangers takımı, 2000-2001 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray'ın da mücadele ettiği D Grubu'nda yer aldı. Advocaat'ın öğrencileri, ilk maçta İstanbul'da Galatasaray'a 3-2 mağlup olurken, sahasındaki maçtan 0-0 beraberlikle ayrıldı.

Deneyimli çalıştırıcının takımı, iki maçta da Galatasaray'ı mağlup edemezken, grupta sarı-kırmızılıların gerisinde kalmış ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ne veda etmişti.



Yorumlar