Hedefe hızlı ulaştı

- 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na vize almayı başaran milli okçu Zehra Özbey Torun, okçuluğa başladıktan 11 ay sonra dünya sıralamasında üçüncülüğüne kadar yükseldi - Milli sporcu Zehra: "Olimpiyatlar öncesi son yarışma olan dünya sıralaması yarışmasına katıldım ve 32 sporcu arasından üçüncü oldum" - Antrenör Erbay: "Antalya'ya ve Türkiye'ye bir olimpiyat madalyası getireceğine inanıyorum"

Google Haberlere Abone ol
Hedefe hızlı ulaştı

ANTALYA (AA) - SİNAN ÖZMÜŞ - Eski Tekerlekli Sandalye Basketbol A Milli Takım oyuncusu Zehra Özbey Torun, 11 aydır lisanslı olarak yaptığı okçulukta, dünya üçüncülüğüne kadar yükselmeyi başardı.

Doğuştan engelli Torun, devlet memurluğunun yanı sıra tekerlekli dans ve milli sporcu olarak tekerlekli sandalye basketbol yaparak sporla uğraştı.

Torun, evliliğinin ardından dünyaya gelen çocuğu için ara verdiği spor hayatına, doğumdan 9 ay sonra okçulukla geri döndü.

Buğra-Vedat Erbay Okçuluk Okçuluk Spor Kulübünde okçuluk eğitimine başlayan Torun, kısa süre içerisinde Bedensel Engelliler Okçuluk Milli Takımı'na seçilmeyi başarırken, Fransa'nın Saint Jean de Monts bölgesinde düzenlenen Okçuluk Avrupa Şampiyonası'nda ve Olimpiyat Kota Seçmelerine ilk defa katıldı. Torun, elde ettiği puanlarla 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılmaya hak kazanırken, Avrupa ikinciliğini elde eden Türk Milli Takımının da kadrosunda yer aldı.

Torun, Çek Cumhuriyeti'nde 14-19 Haziran tarihlerinde yapılan Paralimpik Okçuluk Dünya Sıralama Yarışması'nda Rus Rakibi Margarita Sidorenko'yu 7-3 mağlup ederek, dünya üçüncüsü olmayı başardı.


- "Başarıların altında çok büyük emek ve fedakarlık var"


Zehra Özbey Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıl önce başladığı okçulukta, 2,5-3 aylık bir çalışmanın ardından profesyonelliğe geçtiğini anlattı.

Önce klasik yay bedensel engelliler kadınlar kategorisinde milli takıma seçildiğini, nisan ayında ise 2016 Rio Paralimpik Oyunları için kotayı aldığını anımsatan Zehra, şöyle konuştu:

"Olimpiyatlar öncesi son yarışma olan dünya sıralaması yarışmasına katıldım ve 32 sporcu arasından üçüncü oldum. Bayan klasik yay takımda da ikinciliğimiz var. Benim için olimpiyatın provası oldu. Tabii olimpiyata kadar üzerine daha çok şey katıp devam edeceğim. Amacım daha güzel başarılar elde etmek."

Zehra, okçuluğa başlarken 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nı hedef belirlediğini ancak antrenörlerinin "Neden 2016 Rio Paralimpik Oyunları olmasın, gayet iyi gelişme gösteriyorsun." sözleriyle motive ettiklerini dile getirdi.

"Bir yıl, bu başarılar için erken gibi görünüyor ama bunun altında çok büyük emek ve fedakarlık var." ifadesini kullanan Zehra, şöyle devam etti:

"Bir çocuğum var. Onun en güzel zamanlarını belki kaçırdım ama yine her şey onun için. İleride başarılı bir annesi olduğunu düşünerek hem spor anlamında hem de eğitim anlamında güzel şeyler yapacağına inanıyorum. Beni model almasını istiyorum."


- "Kısa sürede başarıyı elde etti"


Antrenörlerinden Buğra Erbay, Zehra'nın okçuluğa ilk başladığı günden itibaren antrenmanlarını aksatmadığını belirtti.

Diğer sporcular gibi antrenman yapmasını, hedeften oklarını kendisinin çekmesini sağladıklarını dile getiren Erbay, "Geldiği günden itibaren o da bize iyi destek oldu. Hiçbir şeye 'hayır' demedi. Gerçekten bir sporcu gibi antrenman yaptı ve kısa sürede de başarıyı elde etti." diye konuştu.

Antrenör Vedat Erbay ise ellerinden geldiğince Torun'a destek vermeye çalıştıklarını vurgulayarak, engelli girişi olmamasına karşın her gün antrenman için sporcularını merdivenlerden indirip çıkarttıklarını anlattı.

Sporcusunun katıldığı iki yarışmadan da madalyalarla döndüğünü dile getiren Erbay, "Bir aksilik çıkmadığı sürece Antalya'ya ve Türkiye'ye bir olimpiyat madalyası getireceğine inanıyorum." dedi.

Erbay, Torun'un elde ettiği başarının bir grup çalışmasının sonucu olduğunun ifade ederek, kendilerine daha fazla destek verilmesi halinde daha iyi sporcular yetiştirmeye her zaman hazır olduklarını kaydetti.

Yorumlar