GRAFİKLİ - Türkiye'nin paralimpikte "altın" yılı

- Türkiye, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda kazandığı 3 altın madalya ile organizasyon tarihinin en başarılı performansını sergiledi - 2004, 2008 ve 2012'de birer altında kalan ay-yıldızlılar, 2016'daki altın madalyalarını halterde Nazmiye Muratlı, masa tenisinde Abdullah Öztürk ve Golbol Kadın Milli Takımı ile kazandı - Milliler, takım sporlarındaki ilk şampiyonluğunu yaşadığı oyunları, 3 altın, 1 gümüş, 5 bronz olmak üzere 9 madalyayla tamamladı - Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu Başkanı Uztürk: - "2020 Tokyo'da çıtayı daha da yükseltmek için şimdiden sabırsızlanıyoruz" - Türkiye Görme Engelliler Federasyonu Başkanı Çetin: - "Takım sporlarında gelen şampiyonluk başarımızı daha da taçlandırdı"

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - Türkiye'nin paralimpikte "altın" yılı


İSTANBUL (AA) - MUTLU DEMİRTAŞTAN - 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda Türkiye Milli Takımı, oyunlar tarihinde en fazla altın madalya kazandığı organizasyonu geçirdi.

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen oyunları Türkiye, 3 altın, 1 gümüş ve 5 bronz olmak üzere 9 madalyayla tamamladı.

Organizasyonda 6. kez boy gösteren ay-yıldızlılar, 2004, 2008 ve 2012'deki birer altının ardından 2016'da elde ettiği 3 altın madalya ile en başarılı performansını sergiledi.

- İlk altın, dünya rekoruyla geldi


Türkiye, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'ndaki ilk altın madalyasını, milli halterci Nazmiye Muratlı ile elde etti.

Kadınlar 41 kiloda mücadele eden milli sporcu, 104 kiloluk kaldırışıyla dünya rekoru kırarak altın madalyaya ulaştı.

Londra'daki 2012 Paralimpik Oyunları'nda kadınlar 40 kiloda şampiyonluğa uzanan Nazmiye Muratlı, oyunlardaki altın madalya sayısını da ikiye çıkardı.


- İkinci altın, masa tenisinden


Masa tenisi tek erkeklerde (Class 4) milli sporcu Abdullah Öztürk, Türkiye'ye oyunlardaki ikinci altın madalyasını kazandırdı.

İsrailli Shay Siada'yı 3-0, Çinli Xingyuan Guo'yu 3-1 mağlup eden milli sporcu, grubunu lider bitirdi. Çeyrek finalde Güney Koreli Ilsang Choi ve yarı finalde Fransız Maxime Thomas önünde 3-2 galip gelen Abdullah, finalde Çinli Xingyuan Guo'yu 3-1'lik skorla geçerek altın madalyaya uzandı.


- Takım sporlarındaki ilk şampiyonluk


Son Avrupa şampiyonu Golbol Kadın Milli Takımı, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda altın madalya alarak, oyunlar tarihinde Türkiye'ye takım sporlarındaki ilk şampiyonluğunu getirdi.

Sümeyye Özcan, Buket Atalay, Gülşah Düzgün, Seda Yıldız, Sevda Altunoluk ve Neşe Mercan'ın forma giydiği milliler, Kanada'yı 12-4, Çin'i 7-2, Avustralya'yı 12-2 ve Ukrayna'yı 6-3 yenerek grubunu lider tamamladı. Çeyrek finalde İsrail'i 15-5, yarı finalde ABD'yi 11-1 ve finalde Çin'i 4-1 mağlup eden ay-yıldızlılar, Türkiye'ye oyunlardaki üçüncü altın madalya sevincini yaşattı.


- Kübra Korkut'tan gümüş madalya


Milli sporcu Kübra Korkut, masa tenisi tek kadınlarda (Class 7) gümüş madalyanın sahibi oldu.

Mısırlı Faiza Mahmoud ve Arjantinli Giselle Munoz'u 3-0 yenen Kübra, Hollandalı Kelly van Zon'a 3-1 kaybederek grubunu ikinci sırada bitirdi. Yarı finalde Kim Seong-ok'u 3-1 mağlup eden milli sporcu, finalde Kelly van Zon'a bu kez 3-0 yenilerek gümüş madalya aldı.


- Rio'da millilerden 5 bronz


Türkiye Milli Takımı, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda kazandığı 5 bronz madalyayı, judo, atletizm, atıcılık ve masa tenisi branşlarından elde etti.

Judoda kadınlar artı 70 kiloda Mesme Taşbağ ve 48 kiloda Ecem Taşın, atletizm erkekler 1500 metrede Semih Deniz, atıcılık kadınlar 10 metre havalı tabancada Ayşegül Pehlivanlar ile masa tenisi çift erkeklerde Ali Öztürk-Abdullah Öztürk ikilisi, bronz madalya kazandı.


- Madalya sıralamasında 34'üncü


Milliler, 3 altın, 1 gümüş, 5 bronz olmak üzere 9 madalya topladığı 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nı madalya sıralamasında 34'üncü basamakta tamamladı.

Çin, 107 altın, 81 gümüş, 51 bronzla 239 madalya kazanarak genel sıralamada zirvede yer aldı.

Büyük Britanya, 64 altın, 39 gümüş ve 44 bronzla 147 madalya alarak Çin'i takip etti. Ukrayna, 41 altın, 37 gümüş ve 39 bronz olmak üzere 117 madalyayla üçüncü sıraya yerleşti.


- Paralimpik heyecan, 1992 Barcelona'da başladı


Türkiye'nin paralimpik oyunları macerası, 1992 Barcelona'da bir Türk yüzücüye davet gönderilmesiyle başladı.

Katıldığı ilk iki organizasyondan (1992 Barcelona, 2000 Sydney) madalya çıkaramayan milli takım, 2004 Atina ile 2008 Pekin'i birer altın ve bronz madalyayla noktaladı.

Londra'daki 2012 Paralimpik Oyunları'nı 1 altın, 5 gümüş, 4 bronz olmak üzere 10 madalya ile tamamlayan milliler, en fazla madalyaya bu organizasyonda ulaştı.


- Madalya sayısı 23'e çıktı


Rio'da 9 madalya elde eden Türkiye, paralimpik oyunları tarihinde madalya sayısını 23'e yükseltti.

Oyunlarda 6 altın, 6 gümüş ve 11 bronz kazanan milliler, en çok madalyayı masa tenisinden çıkardı.

Masa tenisinde 1'i altın, 3'ü gümüş, 2'si bronz, 6 madalya elde eden Türkiye, atıcılıkta 1 altın, 1 gümüş, 2 bronz, halterde 2 altın, 1 gümüş, 1 bronz, judoda 1 gümüş, 3 bronz olmak üzere 4'er madalya kazandı.

Okçuluk ve golbolda birer altın, birer bronzla 2 madalyaya sahip ay-yıldızlılar, atletizmden ise 1 madalya kazanma başarısı gösterdi.


- "Tokyo'da çıtayı yükseltmek için sabırsızlanıyoruz"


Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu (TBESF) Başkanı Arif Ümit Uztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 branşta 49 sporcuyla katıldıkları oyunlarda, tarihin en başarılı sonucu almaktan gurur duyduklarını söyledi.

Paralimpik oyunlar boyunca sporcuların büyük bir disiplin ve kazanma arzusu ile yarıştıklarını belirten Uztürk, "Rio'da her anlamda unutulmaz müsabakalar oldu. Oyunlardan 3'ü altın, 9 madalyayla döndük. Tarihimizde ilk kez 3 altın madalya kazandık. Madalya alan, alamayan tüm sporcularımızı kutluyorum. Elde ettiğimiz bu değerli sonuç, gelecek açısından hepimizi çok daha sorumlu kılacak. 2020 Tokyo'da bu çıtayı daha da yükseltmek için şimdiden sabırsızlanıyoruz" diye konuştu.


- "Hedefimiz hep daha iyiye ulaşmak"


Türkiye Görme Engelliler Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin, "Takım sporlarında gelen şampiyonluk başarımızı daha da taçlandırdı." dedi.

Milli takımın, Cumhuriyet tarihinde ilkleri elde ettiğini kaydeden Çetin, "Bu başarı tablosunda çok insanın katkısı var. Emeği geçen herkese teşekkürler. Sayın Bakanımız Akif Çağatay Kılıç'ın Rio'ya gelip bizi desteklemesi, sporcularımıza büyük moral ve motivasyon oldu. Genç sporcularımız da gelecek için büyük umut verdi. Hedefimiz hep daha iyiye ulaşmak." ifadelerini kullandı.


Yorumlar