GRAFİKLİ - Transfere İngiltere damgası

- İngiltere Premier Lig ekipleri, yaptıkları astronomik transferlerle yaz transfer sezonuna damga vurdu - Manchester United, Paul Pogba'yı 105 milyon avro karşılığında kadrosuna katarak futbol tarihinin en pahalı transferini yaptı - Transferin öne çıkan takımlarından İtalyan temsilcisi Juventus, Arjantinli golcü Higuain için kasasından 90 milyon avro çıkardı - Bundesliga'da transfere en fazla bütçe ayıran takım Borussia Dortmund olurken, İspanya temsilcileri Barcelona ve Real Madrid astronomik transferlerden kaçındı

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - Transfere İngiltere damgası


ANKARA (AA) - DOĞA KIRMIZIOĞLU - Avrupa futbolunda 2016-2017 sezonu yaz transfer döneminde en pahalı 10 transferden 9'una, İngiltere Premier Lig takımları imza attı.

Yaz transfer döneminin şampiyonu, futbolculara toplamda 1 milyar 416 milyon avro bonservis bedeli ödeyerek kadrolarını güçlendiren İngiltere Premier Lig kulüpleri oldu. Bu miktar, bir transfer sezonundaki yapılan en yüksek harcama olarak da dikkati çekti.

İngiltere Premier Lig'in önde gelen takımlarından Manchester United, Manchester City, geçen sezonun şampiyonu Leicester City, Chelsea ve Arsenal ise bu yaz astronomik bedeller ödeyerek yaptıkları transferlerle öne çıktı.


- Manchester United yeniden yapılandı


İskoç teknik adam Alex Ferguson'ın 2013'te emekliye ayrılmasının ardından eski başarılı günlerine bir türlü dönemeyen Manchester United, yaz transfer sezonunun en flaş takımları arasında yer aldı.

Kariyerinde birçok başarıya imza atan dünyaca ünlü Portekizli teknik direktör Jose Mourinho'yu göreve getirerek transfere başlayan İngiltere ekibi, eksiği bulunduğu diğer bölgelere de önemli takviyeler yaptı.

Manchester United, 2012'de Juventus'a bedavaya gönderdiği Paul Pogba'yı 105 milyon avroluk rekor bonservis bedeliyle kadrosuna geri kattı. Gine asıllı 23 yaşındaki Fransız futbolcuya ödenen bu bonservis bedeli, aynı zamanda futbol tarihinin en pahalı transferi olarak da kayda geçti.

İngiltere temsilcisi, Pogba'nın yanı sıra Ermeni orta saha oyuncusu Henrikh Mkhitaryan'ın bonservisi için Borussia Dortmund'a 42 milyon avro ödeme yaptı. İspanya temsilcisi Villarreal'in stoperi Eric Bailly için 38 milyon avro veren Manchester United, bonservis bedeli ödemeden kadrosuna kattığı dünyaca ünlü İsveçli santrfor Zlatan Ibrahimovic ile de adından söz ettirdi.


- Manchester City transfere doymuyor


Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli Manchester City, her yıl olduğu gibi bu transfer sezonunda da adından söz ettirmeye devam etti.

İngiliz kulübü, Everton'dan kadrosuna kattığı 22 yaşındaki İngiliz defans oyuncusu John Stones için 55,6 milyon avro ödeyerek sezonun en pahalı transferlerinden birine imza attı.

Stones dışında kadrosuna 10 oyuncu daha katan Manchester City, Schalke 04'ün genç yeteneği Leroy Sane'ye 50, Palmeiras'ın Brezilyalı 19 yaşındaki golcüsü Gabriel Jesus'a 32, Borussia Dortmund'un Türk asıllı Alman orta saha oyuncusu İlkay Gündoğan'a 27, Celta Vigo'nun sol kanat oyuncusu Nolito ile Barcelona'nın file bekçisi Claudio Bravo'ya ise 18'er milyon avro bonservis bedeli ödedi.

İngiliz temsilcisi, ayrıca, Atletico National'den Marlos Moreno, Deportivo Maldonado'dan Geronimo Rulli, Ufa'dan Oleksandr Zinchenko, Gimnastic de Tarragona'dan Pablo Mari ve Melbourne City'den Aaron Mooy'u da kadrosuna dahil etti.


- Leicester City'den iddialı kadro


Geçen sezon şampiyonluğa ulaşarak futbol otoritelerini şaşırtan Leicester City, yıldız oyuncuları Riyaz Mahrez ile Jamie Vardy'yi takımda tutmayı başarırken, kadroya bazı önemli takviyeler de yaptı.

Transfer sezonunun son gününde Sporting Lizbon'un Cezayirli golcüsü Islam Slimani'yi 30 milyon avroya kadrosuna dahil eden Leicester City, CSKA Moskova'nın Nijeryalı santrforu Ahmed Musa, OGC Nizza'nın Fransız ön liberosu Nampalys Mendy, Cracovia Krakow'un orta saha oyuncusu Bartosz Kapustka, Hannover 96'nın kalecisi Ron-Robert Zieler ve Sporting Gijon'un savunmacısı Luis Hernandez'i kadrosuna kattı.


- Transferin hızlı takımı Chelsea


Premier Lig'de transferin hızlı takımları arasında yer alan Chelsea ise Olympique Marsilya'nın Belçikalı golcüsü Michy Batshuayi (39 milyon avro), Paris Saint-Germain'in (PSG) savunma oyuncusu David Luiz (38,5 milyon avro), Leicester City'nin Fransız orta sahası N'Golo Kante (35,80 milyon avro), Fiorentina'nın İspanyol futbolcusu Marcos Alonso (23 milyon avro) ve Dinamo Zagreb'in Portekizli kalecisi Eduardo (5 milyon avro) ile sözleşme imzaladı.


- Arsenal'den 5 takviye


Tarihindeki son şampiyonluğuna 2003-04 sezonunda ulaşan Arsenal, aynı başarıyı bu sezon da tekrarlamak amacıyla kesenin ağzını açtı.

Borussia Mönchengladbach'ın İsviçreli orta saha oyuncusu Granit Xhaka'ya 45, Valencia'nın Alman defans oyuncusu Shkodran Mustafi'ye 41, Deportivo La Coruna'nın ofans oyuncusu İspanyol Lucas Perez'e 20 milyon avro bonservis bedeliyle transfer eden Arsenal, Japon golcü Takuma Asano ve İngiliz savunma oyuncusu Rob Holding ile kadrosunu güçlendirdi.


- Öne çıkan Premier Lig transferleri


Premier Lig'in diğer öne çıkan transferleri arasında Liverpool'un Southampton'dan 41,2 milyon avro bonservis bedeli karşılığında kadrosuna kattığı Senegalli kanat oyuncusu Sadio Mane, Tottenham Hotspur'un Newcastle United'a 35 milyon avro vererek satın aldığı Fransız Moussa Sissoko, Crystal Palace'ın Liverpool'dan 31,2 milyon avro karşılığında transfer ettiği Belçikalı santrfor Christian Benteke de bulunuyor.

Premier Lig kulüpleri, böylece, Avrupa'da yaz transfer sezonunda gerçekleştirilen en pahalı 10 transferin 9'una imza attı.


- Higuain'e 90 milyon avro


İngiltere'nin yanı sıra İtalyan kulüpleri de transfer sezonunda önemli transferler gerçekleştirdi.

Son 5 sezonun şampiyonu Serie A temsilcisi Juventus, Napoli formasıyla geçen sezon 36 kez fileleri havalandırarak gol krallığı yarışını ilk sırada tamamlayan Arjantinli yıldız Ganzalo Higuain'i 90 milyon avro karşılığında kadrosuna kattı ve sezonun en pahalı ikinci transferine imza koydu.

Juventus, Roma'dan Miralem Pjanic'e 32 milyon avro, Dinamo Zagreb'den Marko Pjaca'ya ise 23 milyon avro vererek yenilenen kadrosuyla sezonunun dikkat çeken takımları arasına girdi.


- Inter'den transfere 113 milyon avro


Bu sezon şampiyonluk yarışına dahil olmayı hedefleyen Inter ise Sporting Lizbon'dan Joao Mario, Santos'tan Gabriel, Lazio'dan Antonio Candreva, Roma'dan Dodo, Geneo'dan Cristian Ansaldi, Dinamo Zagreb'ten Marcelo Brozovic, Dinamo Zagreb'ten Marcelo Brozovic, Pescara'dan Gianluca Caprari ve Cremonese'den Rey Manaj'ın bonservislerine kasasından toplamda 113,3 milyon avro çıkardı.

Bonservissiz, Sevilla'dan Ever Banega ve Fenerbahçe'den Caner Erkin'i de transfer eden İtalyan temsilcisi, milli oyuncuyu daha sonra Beşiktaş'a kiraladı.


- Bundesliga'da Borussia Dortmund rüzgarı


Bundesliga'da ise transferin lideri Borussia Dortmund oldu.

Bu sezon önemli rakibi Bayern Münih'i geçerek şampiyonluğa ulaşmak isteyen sarı-siyahlı kulüp, Andre Schürrle, Mario Götze, Ousmane Dembele, Sebastian Rode, Raphael Guerreiro, Emre Mor, Marc Bartra ve Mikel Merino için toplam 109,75 milyon avro bonservis bedeli ödedi.

Son 4 sezonu zirvede tamamlayan Bayern Münih ise sadece iki transfer yaptı. Bavyera temsilcisi, Borussia Dortmund'dan Mats Hummels ve Benfica'dan Renato Sanches'in bonservislerine 35'er milyon avro harcadı.

Wolfsburg ise Beşiktaş'ta geçen sezon kiralık olarak forma giyen Alman milli golcü Mario Gomez'i Fiorentina'dan 7 milyon avro karşılığında kadrosuna kattı.

Bundesliga'nın öne çıkan diğer transferleri arasında Schalke 04'ün Basel'e 22,5 milyon avro ödeyerek kadrosuna kattığı 19 yaşındaki Breel Embolo ile Bayer Leverkusen'in Hoffenheim'dan 20 milyon avroya getirdiği Kevin Volland yer aldı.


- İspanyol kulüpleri transferde sönük kaldı


Avrupa'nın önde gelen liglerinden İspanya'da ise yaz transfer sezonu öncekilere oranla daha sönük gerçekleşti.

Son şampiyon Barcelona'nın en pahalı transferi, 35 milyon avro vererek Valencia'dan kadrosuna kattığı orta saha oyuncusu Andre Gomes olarak kayıtlara geçti.

Katalan temsilcisi, Gomes'in yanı sıra Denis Suarez, Lucas Digne, Samuel Umtiti, Jasper Cillesse ve Paco Alcacer'ın bonservislerine toplamda 122,75 milyon avro ödeyerek ülkesinde transferin şampiyonu oldu.

Real Madrid ise bu yaz sadece 30 milyon avro karşılığında, 2 yıl önce Juventus'a gönderdiği golcü futbolcu Alvaro Morata'yı geri aldı.

La Liga'nın iddialı takımlarından Atletico Madrid de Sevilla'dan Kevin Gameiro (35 milyon avro), Benfica'dan Nico Gaitan (25 milyon avro), Sassuolo'dan Sime Vrsaljko (16 milyon avro), Paços Ferreira'dan Diogo Jota (7,20 milyon avro) ve Rafaela'dan Axel Werner (800 bin avro) ile kadrosuna takviye yaptı.

Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre Avrupa'da 2016-17 sezonu öncesi yaz transfer döneminin Avrupa'da en fazla bonservis ödenen ilk 10 futbolcusu şöyle:


FutbolcuEski takımıYeni takımıBonservis bedeli (avro)1Paul Pogba JuventusManchester United105 milyon2Gonzalo Higuain NapoliJuventus90 milyon3John StonesEvertonManchester City55,6 milyon4Leroy SaneSchalke 04Manchester City50 milyon5Granit XhakaBorussia Mönchengladbach Arsenal
45 milyon6Henrikh Mkhitaryan Borussia DortmundManchester United42 milyon7Sadio ManeSouthampton Liverpool41,20 milyon8Shkodran Mustafi Valencia Arsenal41 milyon9 Joao Mario Sporting LizbonInter40 milyon10Michy Batshuayi Olynpique MarsilyaChelsea39 milyon

Yorumlar