GRAFİKLİ - Süper Lig'de teknik adam istikrarı

- Spor Toto Süper Lig'de 2016-2017 sezonuna 15 kulüp eski teknik adamlarıyla başlayacak, sadece 3 takım yeni teknik direktörleriyle başarıyı arayacak - Yeni sezonda 14 Türk, 4 de yabancı teknik adam görev yapacak - Türk teknik adamların yanı sıra iki Portekizli, birer de Hollandalı ve Hırvat teknik direktör takımlarının başında sahaya çıkacak - Görev yapacak teknik adamlar içinde en genci 38 yaşındaki Igor Tudor, en deneyimlisi ise 64 yaşındaki Şenol Güneş - Medipol Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı, aynı takımın başında üçüncü sezona başlayan tek teknik adam

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - Süper Lig'de teknik adam istikrarı


İSTANBUL (AA) - ÇETİN ARSLANCAN - Spor Toto Süper Lig'de 2016-2017 sezonuna kulüpler çok büyük oranda teknik direktör istikrarını koruyarak giriyor.

Galatasaray ve Türk Milli Takımı'nın efsane kalecilerinden merhum Turgay Şeren'in adının verildiği sezonda mücadele edecek 18 kulüpten sadece 3'ü geçen sezonu bitirdiği teknik adamla yolunu ayırırken, 15'i başarıyı eski teknik direktörleriyle arayacak.

Adanaspor, Alanyaspor, Akhisar Belediyespor, Antalyaspor, Atiker Konyaspor, Beşiktaş, Bursaspor, Çaykur Rizespor, Fenerbahçe, Galatasaray, Gençlerbirliği, Kasımpaşa, Kayserispor, Medipol Başakşehir ve Osmanlıspor takımları geçen sezonu tamamladıkları hocalarla yeni sezona hazırlanırken, Gaziantepspor, Kardemir Karabükspor ve Trabzonspor ise teknik adamlarını değiştirdi.

Geçen sezona başlarken sadece 7 kulüp eski hocalarıyla "devam" kararı almıştı.

- 14 Türk, 4 yabancı teknik adam

Süper Lig kulüpleri teknik direktör konusunda tercihlerini yine ağırlıklı olarak Türk teknik adamlardan yana kullandı.

18 takımlı ligde yeni sezonda 14 Türk, 4 de yabancı teknik adam çalışacak.

Lige geçtiğimiz sezona da 14 Türk, 4 yabancı teknik direktörle girilmişti.

- Yabancı teknik adamlar

Yeni sezonda Süper Lig'de sadece 4 yabancı teknik adam görev yapacak.

Ligde iki Portekizli, birer de Hollandalı ve Hırvat teknik adam Türk meslektaşlarıyla rekabet içinde olacak.

Fenerbahçe Portekizli Vitor Pereira, Galatasaray Hollandalı Jan Olde Riekerink, Antalyaspor Portekizli Jose Morais, Kardemir Karabükspor da Hırvat Igor Tudor yönetiminde sahaya çıkacak.

- En istikrarlısı Avcı


Süper Lig'de yeni sezonda görev yapacak teknik adamlar içinde en istikrarlısı Abdullah Avcı.

Medipol Başakşehir'de üst üste üçüncü sezonuna başlayacak 53 yaşındaki Avcı, bu alanda mevcut teknik adamlar içinde en uzun süredir görevde kalan isim olarak dikkati çekiyor.

Abdullah Avcı ayrıca, 2011 ile 2013 arasındaki yaklaşık 2 yıllık A Milli Takım dönemi dışında, eski adı İstanbul Büyükşehir Belediyespor olan Medipol Başakşehir'i, bir alt ligden başlamak üzere 2006-2007 sezonundan bu yana çalıştırarak, Türkiye'de eşine çok az rastlanır bir istikrarı gösteriyor.

Abdullah Avcı dışında, Hikmet Karaman, Çaykur Rizespor, Aykut Kocaman da Atiker Konyaspor'un başında üçüncü sezona aynı takımla giriyor. Bu iki teknik adam, 2014-2015 sezonunun içinde göreve geldikleri takımlarında mesailerini sürdürüyor.

- Ligin yenilerinin tercihi

Ligin yeni takımlarından Adanaspor ve Alanyaspor kendilerini Süper Lig'e taşıyan teknik adamla yoluna devam ediyor, Kardemir Karabükspor ise başarıyı yeni teknik direktörüyle arayacak.

Adanaspor, Engin İpekoğlu, Alanyaspor da Hüseyin Kalpar'la puan mücadelesini sürdürecek, Kardemir Karabükspor ise Yücel İldiz'in yerine Hırvat Igor Tudor ile sahaya çıkacak.

- En genç ve en yaşlı teknik adamlar

Süper Lig'de yeni sezonda görev yapacak teknik adamlar içinde en genci 38 yaşındaki Igor Tudor, en yaşlısı ise 64 yaşındaki Şenol Güneş.

Kardemir Karabükspor'da göreve başlayan Tudor, 16 Nisan 1978 doğumlu.

Beşiktaş'ta ikinci sezonuna başlayacak Şenol Güneş ise 1 Haziran 1952 doğum tarihiyle, "ligin en deneyimli hocası" unvanını bu sezon da koruyor.

- Süper Lig'de en çok maça çıkan isim Güneş

Süper Lig'in en deneyimli teknik direktörü Şenol Güneş, aynı zamanda en çok maça çıkan teknik adam unvanının da sahibi.

Türk futbolunun en önemli teknik adamları arasında yer alan ve geçen sezon Beşiktaş ile ilk lig şampiyonluğunu yaşayan Güneş, 1985'te başlayan kariyerinde Boluspor, Antalyaspor, Sakaryaspor, Trabzonspor, Bursaspor ve Beşiktaş'ın başında Süper Lig'de 19 sezonda 470 maça çıktı.

Şenol Güneş'i, 14 sezonda 10 farklı takımda 405 maçla, bu sezon da Kasımpaşa'yı çalıştıracak Rıza Çalımbay, 19 sezonda 11 takımla 400 maça çıkan Çaykur Rizespor'un teknik direktörü Hikmet Karaman izliyor.

Süper Lig tarihinde en çok maça çıkan teknik adam unvanının sahibi (547 maç) Samet Aybaba ise bu sezon başında Türkiye'nin en üst seviye liginde herhangi bir takımın başında bulunmuyor.

Öte yandan, bu sezon görev yapacak teknik adamlar içinde daha önce Süper Lig deneyimi olmayan tek çalıştırıcı, Kardemir Karabükspor'un başında sahaya çıkacak olan Hırvat Igor Tudor.

- Şampiyonluk yaşayan sadece 4 teknik adam var

Spor Toto Süper Lig'de bu sezon takım çalıştıracak 18 teknik direktör içinde Türkiye'nin en üst seviye liginde daha önce şampiyonluk yaşayan sadece 4 teknik adam bulunuyor.

Beşiktaş'ın başında geçen sezon kariyerinde ilk şampiyonluğuna ulaşan Şenol Güneş (Beşiktaş), Galatasaray'la 2014-2015 sezonunda mutlu sona ulaşan Hamza Hamzaoğlu (Bursaspor), 2013-2014 sezonunda Fenerbahçe ile kupayı kaldıran Ersun Yanal (Trabzonspor) ile 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe ile ipi önde göğüsleyen Aykut Kocaman (Atiker Konyaspor), "şampiyon" apoletiyle ligde mücadele edecek teknik adamlar.

- "Dört büyükler"de oynayanlar

Süper Lig'de yeni sezonda görev yapacak teknik adamların yarıya yakını futbolcu olarak "Dört büyükler"de forma giydi.

Rıza Çalımbay ve İbrahim Üzülmez Beşiktaş'ta, Hamza Hamzaoğlu ve Cihat Arslan Galatasaray'da, Aykut Kocaman ve İsmail Kartal Fenerbahçe'de, Şenol Güneş Trabzonspor'da oynadı. Engin İpekoğlu ise Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta kaleyi korudu.

- Geçen sezon 10 takımda teknik adam değişti


Süper Lig'de geride kalan 2015-2016 sezonunda 10 kulüp teknik adamını değiştirdi.

Sekiz takımın teknik direktör değişikliğine gitmediği sezonda toplam 40 teknik adam görev yaptı.

Ligi ilk 5 sırada bitiren Beşiktaş, Fenerbahçe, Konyaspor, Medipol Başakşehir ve Osmanlıspor'un yanı sıra 7. Kasımpaşa, 8. Akhisar Belediyespor ve 13. Çaykur Rizespor, sezonu başladıkları teknik adamlarla bitirdi.

- Şampiyon 5 takımdan 4'ü değişikliğe gitmedi

Süper Lig tarihinde şampiyonluk yaşayan 5 takımdan 4'ü, sezona eski teknik direktörleriyle giriyor.

Son şampiyon Beşiktaş, Şenol Güneş ile yoluna devam ederken, Fenerbahçe, Vitor Pereira, Galatasaray, Jan Olde Riekerink, Bursaspor ise Hamza Hamzaoğlu ile başarı peşinde koşacak.

Önceki yıllarda şampiyonluğa ulaşmış 5 takım içinde sadece Trabzonspor teknik heyetinde değişiklik yaptı. Geçen sezonu altyapı antrenörü Taner Yılmaz ile bitiren bordo-mavililer, yeni sezonda eski hocası Ersun Yanal ile zirve mücadelesi verecek.

- Türkiye'de istikrar rekoru Milne'de

Süper Lig'de geride kalan 58 sezonda istikrar rekoru Beşiktaş'ta görev yapan Gordon Milne'in elinde bulunuyor.

İngiliz teknik adam, siyah-beyazlı takımda 1987-1988 sezonundan başlayarak aralıksız 6,5 yıl görev yaparak, şimdiye dek Türkiye'deki en üst seviye ligde bir takımı kesintisiz en uzun süre çalıştıran teknik direktör unvanını aldı.

Beşiktaş, Milne yönetiminde 3 şampiyonluk yaşarken, 3 kez de ligi ikinci sırada tamamladı. Beşiktaş'ın ardından çeşitli dönemlerde Trabzonspor ve Bursaspor'u da çalıştıran Milne, Türkiye'de yaklaşık 8 yıla yakın teknik direktörlük yaptı.

- Son 9 sezonda Türkler güldü

Süper Lig'de son 9 sezonun şampiyon takımları bu başarılarını Türk teknik adamlarla yaşadı.

2007-2008 sezonunda Galatasaray, Alman Karl Heinz Feldkamp'ın gidişinin ardından sezonu Cevat Güler'le şampiyon olarak kapadı. 2008-2009 sezonunda Beşiktaş, Ertuğrul Sağlam'ın yerine göreve gelen Mustafa Denizli ile mutlu sona ulaştı. 2009-2010 sezonunda Bursaspor Ertuğrul Sağlam yönetiminde tarihinde ilk kez şampiyon olurken, 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe, eski futbolcusu Aykut Kocaman ile ipi göğüslemeyi başardı. 2011-2012 ve 2012-2013 sezonlarında Galatasaray, Fatih Terim yönetiminde şampiyonluk kupasını kaldırdı. 2013-2014 sezonunda Fenerbahçe, Ersun Yanal ile bu başarıya ulaştı. 2014-2015 sezonunda Galatasaray, Cesare Prandelli'nin yerine göreve getirilen Hamza Hamzaoğlu ile tacı taktı. Geride kalan 2015-2016 sezonunda ise Beşiktaş, kariyerinde ilk kez şampiyonluk yaşayan Şenol Güneş ile zirveye çıktı.

- Teknik direktörler

Spor Toto Süper Lig'de 2016-2017 sezonunda görev yapacak teknik direktörler ile geçen sezon sonu itibarıyla bu takımları çalıştıran teknik adamlar şöyle:

Takımlar Teknik direktör Ülkesi Geçen sezon sonuAdanasporEngin İpekoğlu Türkiye Engin İpekoğlu Alanyaspor Hüseyin Kalpar Türkiye Hüseyin KalparAkhisar BelediyesporCihat ArslanTürkiyeCihat ArslanAntalyasporJose Manuel Ferreira De Morais
PortekizJose Manuel Ferreira De MoraisAtiker Konyaspor Aykut Kocaman Türkiye Aykut Kocaman BeşiktaşŞenol GüneşTürkiyeŞenol GüneşBursasporHamza HamzaoğluTürkiyeHamza HamzaoğluÇaykur RizesporHikmet KaramanTürkiyeHikmet KaramanFenerbahçeVitor Manuel De Oliveira Lopes Pereira PortekizVitor Manuel De Oliveira Lopes Pereira
Galatasaray Johannes Hendrikus Olde RiekerinkHollandaJahannes Hendrikus Olde RiekerinkGaziantepsporİsmail KartalTürkiyeSergen YalçınGençlerbirliğiİbrahim ÜzülmezTürkiyeİbrahim ÜzülmezKardemir Karabükspor Igor Tudor HırvatistanYücel İldiz KasımpaşaRıza ÇalımbayTürkiyeRıza ÇalımbayKayserisporHakan KutluTürkiyeHakan KutluMedipol BaşakşehirAbdullah Mucib AvcıTürkiyeAbdullah Mucip AvcıOsmanlısporMustafa Reşit AkçayTürkiyeMustafa Reşit AkçayTrabzonsporKazım Ersun YanalTürkiyeTaner Yılmaz


Yorumlar