GRAFİKLİ - Potada Fenerbahçe'nin sezonu

- Sarı-lacivertli basketbol takımı, 2015-2016 sezonunu lig ve kupa şampiyonluğunun yanı sıra Avrupa ikinciliğiyle tamamlayarak tarihinin en başarılı dönemini geride bıraktı - Fenerbahçe, son 10 yılda yapılan yatırımların karşılığında 6 lig, 4 Türkiye Kupası, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası olmak üzere 12 kupa aldı - Ülker'le birleşmeyle modern bir salona kavuşan Fenerbahçe, bu sezon seyircisi önünde Avrupa ve ligde oynadığı 35 maçın 34'ünü kazandı - Sarı-lacivertli takımın başantrenörü Obradovic, kulüp kariyerindeki 35. kupasını Fenerbahçe'yle havaya kaldırdı

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - Potada Fenerbahçe'nin sezonu


İSTANBUL (AA) - ERKAN TİRYAKİ - Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı, 2015-2016 sezonunu lig ve kupa şampiyonluğunun yanı sıra Avrupa ikinciliğiyle tamamlayarak, tarihinin en başarılı dönemini geçirdi.

Sezona başantrenör Zeljko Obradovic yönetiminde yeni bir kadroyla başlayan sarı-lacivertli takım, hem Avrupa'da hem de ligde iyi bir sezon geçirdi.

Spor Toto Basketbol Ligi'ni ve FIAT Türkiye Kupası'nı kazanan sarı-lacivertliler, THY Avrupa Ligi'nde de final oynama başarısı gösterdi.

Fenerbahçe bu sezon sahaya çıktığı 74 maçın 59'unu kazanarak önemli bir istatistiğe imza attı.


- İki kupa bir final

Fenerbahçe, Türkiye'de hem lig hem de kupa şampiyonluğu yaşarken, Avrupa'da ikincilik elde etti.

Sarı-lacivertliler, sezondaki ilk başarısına FIAT Türkiye Kupası'nı kazanarak ulaştı. Bursa'da düzenlenen organizasyonda sırasıyla Demir İnşaat Büyükçekmece ve Pınar Karşıyaka'yı eleyen Fenerbahçe, finalde Darüşşafaka Doğuş'la karşılaştı. Rakibini Bogdan Bogdanovic'in son saniyede kaydettiği üç sayılık basketle mağlup eden sarı-lacivertliler kupanın sahibi oldu.

Fenerbahçe, Spor Toto Basketbol Ligi'nde de şampiyonluğa bir yıl aradan sonra uzandı. Normal sezonu ikinci bitiren sarı-lacivertli ekip, play-off çeyrek finalde Muratbey Uşak Sportif'i 2-0 ile geçti. Yarı finalde Galatasaray Odeabank'ı 3-1 eleyen sarı-lacivertli takım, finalde ise Anadolu Efes'i 4-2 ile geçerek 7. zaferine ulaştı.

Lig tarihinde ilk kupasını 1990-1991'de kazanan Fenerbahçe, 2006-2007, 2007-2008, 2009-2010, 2010-2011 ve 2013-2014'ten sonra 2015-2016 sezonunu da şampiyonlukla tamamladı.


- Yatırımların karşılığı alındı

Fenerbahçe'nin başarısının altında, 2006 yılında yapılmaya başlanan yatırımlar bulunuyor.

Sarı-lacivertli kulüp, kuruluşunun 100. yılından önce Türk basketbolunun önemli kulüplerinden Ülker'le birleşmeye gitti.

Bu birleşmeyle başarıların temeli atılırken, sarı-lacivertliler Fenerbahçe Ülker adıyla mücadele etmeye başladı. Ülker'in Avrupa Ligi A lisansı hakkını da alan Fenerbahçe, 2006-2007 sezonundan itibaren Avrupa'nın en büyük kupasında mücadele etme hakkı kazandı.


- 10 sezonda 12 kupa


Fenerbahçe, Ülker'le birleşmesinden sonraki 10 sezonda toplam 12 kupa kazandı.

Fenerbahçe ile Ülker'in iş birliği geride kalan sezonun başına kadar, 9 yıl boyunca devam etti. Sarı-lacivertliler, bu birleşmeden sonraki 10 sezonda 6 lig şampiyonluğu, 4 Türkiye Kupası, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası olmak üzere 12 kupa aldı.


- Obradovic ile gelen Avrupa başarısı

Ülker ile yaptığı birleşmeden sonra Avrupa'da da söz sahibi olmak isteyen Fenerbahçe, bu iddiasını 2013 yılında ortaya koydu ve takımın başına Sırp başantrenör Zeljko Obradovic geçti.

Sarı-lacivertli takım, Avrupa Ligi'ni en fazla kazanan Obradovic ile ilk sezonunda Top 16'yı geçemese de 2014-2015 sezonunda Dörtlü Final'e kalarak 14 yıl sonra Türk basketbolunu bu organizasyonda temsil etme hakkı kazandı.

O sezon Avrupa Ligi'ni 4. bitiren Fenerbahçe, bu yıl ise çıtayı dahada yukarı çekti. Obradovic önderliğinde kurulan takım, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde şampiyonluğun kıyısından döndü. Sarı-lacivertliler, yarı finalde İspanya ekibi Laboral Kutxa'yı geçerek Türk basketbol tarihinden bu seviyede final oynayan ilk takım olmayı başardı.

Finalde Rusya'nın CSKA Moskova takımına uzatmalarda kaybeden Fenerbahçe, Avrupa'da sezonu ikincilikle tamamladı.


- Obradovic zaferlerine yenilerini ekledi

Avrupa'nın en iyi başantrenörü olarak gösterilen Fenerbahçe'nin Sırp çalıştırıcısı Zeljko Obradovic, Fenerbahçe ile yeni zaferler elde etti.

Obradovic, sarı-lacivertli takımın bu sezon kazandığı Spor Toto Basketbol Ligi şampiyonluğuyla kulüp kariyerindeki 35. kupa sevincini yaşadı.

Avrupa Ligi'nde 8 kez şampiyonluk yaşayarak bu organizasyonda en fazla kupa kazanan başantrenör unvanını elinde bulunduran Obradovic, Panathinaikos'la 5, Partizan, Joventut Badolana ve Real Madrid'le birer kez Avrupa'nın bir numaralı kupasını kazanmayı başardı.

Obradovic, Avrupa'nın iki numaralı kupası olan Saporta Kupası'nı da Real Madrid ve Benetton'la birer kez elde etti.

Sırp çalıştırıcı, yerel liglerde ise Panathinaikos'la 11 kez Yunanistan Ligi, Fenerbahçe'yle 2 defa Türkiye Ligi ve Partizan'la bir kez Yugoslavya Ligi olmak üzere 14 şampiyonluk yaşadı.

Obradovic, yerel kupalarda ise Panathinaikos'la 7 Yunanistan Kupası, Fenerbahçe'yle bir Türkiye Kupası, Partizan'la da bir Yugoslavya Kupası'nı havaya kaldırdı.

Sırp başantrenör ayrıca Fenerbahçe'yle bir kez Cumhurbaşkanlığı Kupası, Benetton'la ise bir kez İtalya Süper Kupası'nı kazandı.

Tecrübeli başantrenör kulüp kariyerinin yanı sıra milli takım seviyesinde de büyük başarılar elde etti. Obradovic, Yugoslavya Milli Takımı'nı 1997'de Avrupa, 1998'de ise dünya şampiyonu yaptı.

Sırp başantrenörün kulüp takımları kariyerindeki 35 kupası şöyle:

Avrupa Ligi (8): Panathinaikos (5), Real Madrid (1), Partizan (1), Joventut Badolana (1)

Saporta Kupası (2): Real Madrid (1), Benetton (1)

Lig (14): Panathinaikos (11), Fenerbahçe (2), Partizan (1)

Yerel kupa (9): Panathinaikos (7), Fenerbahçe (1), Partizan (1)

Cumhurbaşkanlığı Kupası (1): Fenerbahçe

İtalya Süper Kupası (1): Benetton


- Birleşmenin meyvesi Ülker Sports Arena

Fenerbahçe, Ülker'le birleşmenin en büyük meyvesini yeni bir salona kavuşarak aldı.

Ülker'in sponsorluğunda Ataşehir'de yapılan spor salonu Avrupa'nın modern spor tesislerinden birisi oldu. Yapımı 2012'nin ocak ayında tamamlanan salon toplam 13 bin 800 basketbol, 15 bin konser seyircisi kapasitesine sahip.

Sarı-lacivertli kulüp bu salonda taraftarlarını da basketbol maçlarına çekmeyi başardı. Fenerbahçe bu salon sayesinde hem sezonluk kombineden hem de salonda düzenlenen çeşitli sosyal aktivitelerden önemli bir geliri kulüp kasasına koyuyor.


- Sezonun anahtarı iç saha

Fenerbahçe'nin başarısında, Ülker Sports Arena'da seyircisi önünde oynadığı maçlar önemli oldu.

Avrupa Ligi'nde Ataşehir'deki salonda oynadığı 14 maçı kazanan sarı-lacivertliler, Spor Toto Basketbol Ligi'nde ise 21 karşılaşmadan sadece birini mağlup bitirdi. Fenerbahçe, bu sezon 35 iç saha maçının 34'ünde sahadan galibiyetle ayrıldı.

Sarı-lacivertliler, 26 Ekim 2015 tarihinde Torku Konyaspor'a kaybettikten sonra oynadığı 32 iç saha maçını da kazanmayı bildi.

Fenerbahçe bu sezon seyircisi önünde oynadığı 35 maçın 22'sini çift haneli farklarla kazandı. Sarı-lacivertliler, bu sezon Ülker Sports Arena'da rakiplerine ortalama 13,2 sayı fark attı.

Yorumlar