GRAFİKLİ - Beşiktaş "ilk"lerin şampiyonluğuna çok yakın

- Spor Toto Süper Lig'de 32. haftayı en yakın takipçisi Fenerbahçe'nin 6 puan önünde kapatan siyah-beyazlı takım, kalan iki haftada en az bir puan kazanması ya da rakibinin puan kaybetmesi halinde 14. şampiyonluğunu ilan edecek - Beşiktaş'ta kulüp başkanı Fikret Orman ile teknik direktör Şenol Güneş, kariyerlerinde ilk kez şampiyonluk sevinci yaşayacak - Siyah-beyazlı takımda Necip Uysal ve Serdar Kurtuluş dışındaki tüm futbolcular, ilk kez Süper Lig'de şampiyonluk kupasını kaldıracak - Beşiktaş, stadı olmadan ve iç saha maçlarının çoğunu farklı sahalarda oynayan ilk şampiyon olacak

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - Beşiktaş "ilk"lerin şampiyonluğuna çok yakın


İSTANBUL (AA) - ERCAN ÇAKAR - Spor Toto Süper Lig'de 32. haftayı en yakın takipçisi Fenerbahçe'nin 6 puan önünde tamamlayan lider Beşiktaş, 14. şampiyonluğuna çok yakın.

Teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde başladığı sezonun büyük bölümünde zirvede olan siyah-beyazlı takım, kalan iki haftada en az bir puan kazanması ya da sarı-lacivertli ekibin puan kaybetmesi halinde 6 sezon aradan sonra şampiyonluk ipini göğüsleyecek.

Beşiktaş, 1959'da başlayan ligde 12. kez mutlu sona ulaşacak. Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulunun 2002 yılında, siyah-beyazlı takımın 1956-1957 ve 1957-1958 sezonlarında elde ettiği şampiyonlukları tescil etmesiyle Beşiktaş'ın toplam şampiyonluk sayısı 14 olacak.

Siyah-beyazlı takımın kazanacağı şampiyonluk bir çok ilki de barındıracak.


- Fikret Orman'ın ilk şampiyonluk sevinci


Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, siyah-beyazlı takımın mutlu sona ulaşması durumunda, başkan olarak ilk kez şampiyonluk sevinci yaşayacak.

Siyah-beyazlı takım, 2012 yılından beri kulübü yöneten Orman'ın 5. görev yılında şampiyonluk kupasını müzesine götürecek.

Beşiktaş Kulübünün 15 Mayıs Pazar günü yapılacak olağan seçimli genel kurulunda tek aday olarak girecek Orman, Süper Lig'de aynı gün sahasında Osmanlıspor'u konuk edecek siyah-beyazlı takımın rakibi karşısında puan kazanması halinde, üçüncü dönemine şampiyonlukla başlayacak.


- Şenol Güneş'in ilk şampiyonluğu


Türk futbolunun en tecrübeli teknik direktörlerinden Şenol Güneş, Süper Lig kariyerindeki ilk şampiyonluğu Beşiktaş ile yaşayacak.

Teknik direktörlük kariyerine 1988-1989 sezonunda Trazonspor ile başlayan 63 yaşındaki Güneş, Türkiye'nin en üst düzey liginde bordo-mavili takımın yanı sıra Boluspor, Antalyaspor, Sakaryaspor, Bursaspor ve Beşiktaş'ı çalıştırdı.

Siyah-beyazlı ekibin şampiyonluk ipini göğüslemesi halinde tecrübeli teknik adamın, uzun kariyerindeki şampiyonluk hasreti sona erecek.

Şenol Güneş, Süper Lig'de daha önce iki kez şampiyonluğun kıyısından döndü. Tecrübeli teknik adam, Trabzonspor ile 1995-1996 ve 2010-2011 sezonlarında kupayı son haftalarda, şu an şampiyonluk için yarıştıkları Fenerbahçe'ye kaptırmıştı.


- Futbolcular, ilk kez kupayı kaldıracak


Beşiktaş'ta futbolcuların neredeyse tamamı ligi zirvede tamamlamaları halinde Süper Lig'de ilk kez şampiyonluk kupasını kaldıracak.

Siyah-beyazlı ekibin 2008-2009 sezonunda elde ettiği şampiyonluğun kadrosunda bulunan Necip Uysal ve Serdar Kurtuluş dışındaki tüm futbolcular, kariyerlerindeki ilk Süper Lig şampiyonluğu madalyasını alacak.

Beşiktaş'ın Alman futbolcusu Mario Gomez, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde bir ve Bundesliga'da üç kez, Portekizli oyuncu Ricardo Quaresma UEFA Şampiyonlar Ligi'nde bir, Portekiz Ligi'nde dört ve İtalya Serie A'da iki defa, Arjantinli futbolcu Jose Sosa Bundesliga, La Liga ve Arjantin 1. Ligi'nde birer kez, Alman Andreas Beck Bundesliga'da bir defa, Kanadalı Atiba Hutchinson Danimarka Süper Lig'inde dört kez, Brezilyalı Marcelo Guedes de Polonya Ligi'nde bir kere şampiyonluk yaşamıştı.


- Şampiyonlar Ligi'nde 6. kez mücadele edecek


Beşiktaş, Spor Toto Süper Lig'de şampiyonluğa ulaşması durumunda UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 6. kez gruplarda mücadele etmeye hak kazanacak.

Siyah-beyazlı takım, 1997-1998, 2000-2001, 2003-2004, 2007-2008 ve 2009-2010 sezonlarında Şampiyonlar Ligi'nde boy gösterdi.

Beşiktaş, Süper Ligi şampiyonlukla tamamladığı takdirde 6 sezon aradan sonra Avrupa futbolunun bir numaralı organizasyonunda boy gösterecek.


- Stadı olmadan


Beşiktaş, stadı olmadan ve iç saha maçlarının çoğunu farklı sahalarda oynayan ilk şampiyon olacak.

Siyah-beyazlı takım, 2012-2013 sezonun tamamlanmasından sonra BJK İnönü Stadı'nın yerine Vodafone Arena inşa edildiği için yaklaşık 3 yıl iç saha maçlarını farklı statlarda oynadı.

Beşiktaş, bu sezon ligin 28. haftasında Bursaspor maçıyla hizmete giren yeni stadı Vodafone Arena'ya geçmeden önceki önceki 14 iç saha maçında İstanbul'daki iki farklı statta mücadele etti.

Siyah-beyazlı ekip bu maçların 10'nu Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda, 4'ünü ise Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yaptı.

Vodafone Arena'da bu sezon sadece Bursaspor ve Kayserispor maçlarını oynayan Beşiktaş, buna rağmen şampiyonluk yarışını başarılı bir şekilde sürdürdü ve son iki haftaya 6 puanlık avantajla girdi.


- Kasası dolacak


Beşiktaş, şampiyonluğa ulaşması durumunda önemli miktarda para ödülünü kasasına koyacak.

Süper Lig'de mücadele ettiği için lige giriş parası alan, elde ettiği galibiyet ve beraberliklerden performans primleri kazanan siyah-beyazlı takım, ayrıca kazanacağı şampiyonluk ve toplamda ulaştığı şampiyonluk sayısına göre de prim elde edecek.

UEFA Şampiyonlar Ligi'ne gelecek sezon doğrudan katılacağı için UEFA'dan gelir kazanacak olan Beşiktaş, lisanslı ürün satışlarıyla birlikte kasasına koyacağı para 150 milyon lirayı aşacak.

Yorumlar