GRAFİKLİ ANALİZ - Avrupa kupalarında İspanya fırtınası

- Avrupa kupalarının iki finalinde 3 İspanyol takımı var - İspanyol takımları, Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’nde son 16 yıldaki 32 kupanın 14’ünde mutlu sona ulaştı - Şampiyonlar Ligi finali Madrid derbisine sahne olacak. Avrupa Ligi’nde son iki yılın şampiyonu Sevilla üst üste üçüncü kez finalde - Dünyanın en zor ligi olarak gösterilen La Liga’yı farklı ve güçlü kılan etkenlerine başında Latin Amerika ile olan kültürel akrabalığı ve topa sahip olma taktiği geliyor

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ ANALİZ - Avrupa kupalarında İspanya fırtınası


İSTANBUL (AA) – SALİH BARIŞ KUYUCU - İspanya’nın futbol dünyasındaki başarı hikayesi devam ediyor. Avrupa kupalarındaki iki finalde mücadele edecek 4 takımın 3’ü İspanyol.

UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde Real Madrid ve Atletico Madrid, Madrid derbisinde 28 Mayıs Cumartesi günü kozlarını paylaşacak. UEFA Avrupa Ligi finalinde de son 2 yılın şampiyonu Sevilla ile Liverpool, 18 Mayıs Çarşamba günü Basel’de karşılaşacak.


- Son 32 kupanın 14’ü İspanyolların

Son 16 yılda, Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’nde toplam 32 kupanın 14’ünü kazanan İspanyol kulüpleri 21. yüzyıla damgasını vuruyor.

Dünyanın en zor ligi olarak gösterilen İspanyol La Liga’nın en güçlü rakiplerinden İngiltere’nin ise 2000 yılından beri elde edebildiği şampiyonluk sayısı sadece 5’te kaldı. İngiltere’yi de 3'er kupayla İtalya ve Portekiz izliyor. Bu ülkelerin dışında Almanya ve Rusya 2'şer, Hollanda, Ukrayna ve Türkiye de birer kupanın sahibi olabildi. Türkiye adına tek kupayı, 2000 yılında UEFA şampiyonu olan Galatasaray kazandı.

Geçen yıl Şampiyonlar Ligi’ni kazanan Barcelona ile UEFA Avrupa Ligi’ni müzesine taşıyan Sevilla ülkelerine üst üste ikinci yıl çifte zafer yaşatmıştı. 2014 yılında Şampiyonlar Ligi’ni Real Madrid, Avrupa Ligi’ni de yine Sevilla müzesine götürmüştü.


- Latin Amerika kaynağı


Başta Brezilya, Arjantin ve Uruguay gibi ülkeler olmak üzere futbolcu yetiştirme konusunda zengin bir kaynağa sahip olan Latin Amerika'da, futbolcuların ilk durağı çoğu zaman Avrupa kıtasında İspanya oluyor.

Kültürel açıdan ortak geçmişe sahip olmaları ve dil avantajı gibi unsurlar yıldız adayı, yetenekli futbolcuların Avrupa’ya adaptasyonunu kolaylaştırıyor. Bu avantajdan futbolcular kadar teknik direktörler ve menajerler de faydalanıyor.

Konuyla ilgili en güncel örnekler arasında, Atletico Madrid’de önemli başarılar elde eden Arjantinli Diego Simeone ve Barcelona’ya hemen uyum sağlayan Uruguaylı yıldız Luis Suarez yer alıyor.

Ailesinde Avrupa kökenine sahip olan Latin Amerikalı oyuncuların yabancı statüsünde yer almaması da yine bu avantajlar arasında.

- Topa sahip olma taktiği

İspanyol futbolunun rakip büyük liglerine göre avantaj sağladığı bir başka önemli faktör de taktik anlayış.

Taktik seçeneklerin kulüpten kulübe çok fark ettiği İngiltere’ye kıyasla İspanya’da topa sahip olma odaklı taktik anlayışın yaygınlığı dikkat çekiyor.

Altyapıdaki akademilerde, bu sistemin genç oyunculara aşılanması ile başlayan süreç Avrupa’da elde edilen başarılı sonuçlara da yansıyor.

Everton’ın İspanyol menajeri Roberto Martinez de bu konunun altını çiziyor. Martinez, "La Liga’da taktiksel olarak çok fazla seçeneğiniz yoktur. İngiltere’de ise 4-5 farklı oyun sistemi var. İspanya’da herkes aynı taktiği uygulamaya gayret ediyor." ifadelerini kullanmıştı.

Tecrübeli İspanyol gazeteci Dani Pinilla da AA muhabirine yaptığı açıklamada, başarının en temel nedeninin oyun taktiğindeki öz güven ve topa sahip olma felsefesi olduğunu söyledi.

Pinilla, "Eski milli takım teknik direktörü Luis Aragones’in İspanyol futboluna katkısı çok önemlidir. Topun arkasından koşan değil, oyunu kontrol eden oyun anlayışı Aragones sayesinde oturdu. Milli takımın başarısı da kulüplerin öz güvenini ve sistem birliğini sağladı. İspanyol takımları daha önce de futbol kalitesi sergilerdi ama fark topa sahip olma becerisi oldu. Yıldızlar topluluğu takımlarımız da Sevilla gibi mütevazı takımlarımız da bu sayede finallere kadar gelmekte zorlanmıyor." diye konuştu.


- Barcelona ve Real Madrid etkisi

Sadece La Liga’nın değil dünya futbolunun önemli takımları Barcelona ve Real Madrid’in kadrosunda yer alan yıldızlarla elde ettikleri başarılar İspanya futbolunun lokomotifi oluyor.

Ekonomik güçleri ile rekor transfer rakamlarına kayıtsız kalamayan yıldızların kalitesi de İspanyol futbolunun standartlarını hep yüksek tutuyor. Diğer takımlar da bu rekabet içerisinde yer almanın hem zorluğunu hem de geliştirici avantajını kullanıyor.

2000 yılından itibaren ülkelerin Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nde aldığı kupalar şöyle:

Ülke Şampiyonlar Ligi UEFA Avrupa Ligi Toplam İspanya Barcelona (4) R.Madrid (3) Sevilla (4) Atletico Madrid (2) Valencia (1) 14 İngiltere Liverpool (1) Chelsea (1) Manchester United (1) Liverpool (1) Chelsea (1) 5 İtalya Milan (2) İnter (1) 3 Portekiz Porto (1) Porto (2) 3 Rusya CSKA Moskova (1) Zenit (1) 2 Almanya Bayern Münih (2) 2 Türkiye Galatasaray (1)1 Hollanda Feyenoord (1)1 Ukrayna Shakhtar Donetsk (1)1

Yorumlar