Gençler için yeni tehlike: Bonzai

Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Eden Sporcular Federasyonu (DUMESF) Başkanı Kaya Muzaffer Ilıcak, tarım ilaçları, fare zehiri gibi kimyasal maddeleri de bu bitkilerin ilaçları emmesi sağlanarak üretilen ‘Bonzai’ adlı uyuşturucu şeklinin son...

Google Haberlere Abone ol
Gençler için yeni tehlike: Bonzai

Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Eden Sporcular Federasyonu (DUMESF) Başkanı Kaya Muzaffer Ilıcak, tarım ilaçları, fare zehiri gibi kimyasal maddeleri de bu bitkilerin ilaçları emmesi sağlanarak üretilen ‘Bonzai’ adlı uyuşturucu şeklinin son 5 yılda sigara gibi yaygınlaştığına dikkat çekti.

Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Eden Sporcular Federasyonu (DUMESF) Başkanı Kaya Muzaffer Ilıcak, konu hakkında uyarı niteliğinde yaptığı açıklamada, uyuşturucu kullanım yaşının her geçen zaman daha da aşağılara düştüğünü belirterek, son 5 yıl içerisinde ‘Bonzai’ adlı uyuşturucu madde kullanımının neredeyse sigara gibi yaygınlaştığı, yeterli yasal düzenleme olmadığı için insanların hayatını tehdit etiğini vurguladı.

Gençlerin bonzai ile kafa yapıp eğlendiklerini, oyun oynadıklarını zannettiğini dile getiren Ilıcak, "Ancak hayatlarınla kumarını oynuyorlar. Çünkü bonzai tuzağına düşen kurtulamıyor. Tarım ilaçları, fare zehiri gibi kimyasal maddeler de bu bitkilerin ilaçları emmesi sağlanarak Bonzai adıyla piyasaya sürülüyor.Tehlikeli kumara katılanların ömrü en fazla 3 yıl.Tehlikeli olan şu: Bonzai ve Jamaica tek kullanımda bile alışkanlık yapabiliyor. Bu alışkanlık sonucu vücut çürüyor. Genç yaşta kalp krizinden ölenlere bakıldığında, yüzde 90'ının bonzai kullandığı görülüyor." ifadelerini kullandı.

EN UCUZ, EN ÖLDÜRÜCÜ, EN SİNSİ

Birbirinden farklı yöntemlerle üretildiği için çok fazla çeşidi olan Bonzai’nin en önemli özelliklerinden birinin de ucuz olması olarak anlatan Ilıcak, "En pahalısı 5 lira olan Bonzai’yi daha çok ergenlik çağındaki gençler kullanıyor. Bu uyuşturucu aynı zamanda kullananların iç organlarında da büyük tahribata yol açıyor. Alkol ve başka maddelerle kullanıldığında ise bu tahribat ani ölümlere sebebiyet veriyor." bilgisini verdi.

ÇOCUKTAKİ DEĞİŞİM YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ

Ailelerin çocuklarını yakından takip etmelerini öneren Muzaffer Ilıcak, sözlerini şöyle tamamladı: "Çocuklarımızı mutlaka hangi spor olursa olsun spora başlatmalıyız. Sporu sevdirmeli ve takip etmeliyiz. Çocuklarınızın ve gençlerinizin hareketlerinde değişmeler, uyuşukluk, sürekli ve uzun süreli lavabo kullanımları, uyku düzensizlikleri, gözaltı morarmaları, normal alışkanlıklarını terk etmeleri, antisosyal hale gelmeleri, yanlış arkadaş tercihleri, ev veya işyerlerindeki küçük ama değerli takı, süs eşyası, elektronik cihaz, cep telefonu gibi eşyaların kaybolması durumunda güvenlerinin sarsılmadan takip edilmeleri gerekmektedir. Herhangi bir madde kullanımı durumunda mutlaka uzmanlardan yardım alınmalıdır."

CİHAN

Yorumlar