Geleneksel sporlar, İstanbul'da yeniden hayat buldu

- Geleneksel sporların yeniden canlandırılması amacıyla Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından İstanbul'da organize edilen Etnospor Kültür Festivali büyük ilgi gördü - Festivalde Türk geleneklerine ait kuşak güreşi, aba güreşi, şalvar güreşi, mas güreşi, yağlı güreş, aşık oyunu, mangala, gökbörü, atlı cirit, atlı okçuluk ve okçuluk gibi sporlar gerçekleştirildi - Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Ceylan: - "Festivale beklediğimizin üzerinde ilgi oldu. Bundan sonraki hedef daha büyük organizasyonlar yapmak" -"En büyük çaba hiç şüphesiz Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'ındır. Onun sayesinde bu günleri yaşıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Geleneksel sporlar, İstanbul'da yeniden hayat buldu


İSTANBUL (AA) - ERCAN ÇAKAR - Geleneksel sporların yeniden canlandırılması amacıyla Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından İstanbul'da organize edilen Etnospor Kültür Festivali büyük ilgi gördü.

Küçükçekmece'deki Bezirganbahçe Meydanı'nda üç gün süren ve Anadolu Ajansının da global iletişim ortağı olduğu festivalde, Türk geleneklerine ait kuşak güreşi, aba güreşi, şalvar güreşi, mas güreşi, yağlı güreş, aşık oyunu, mangala, gökbörü, atlı cirit, atlı okçuluk ve okçuluk gibi sporlar gerçekleştirildi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'ın büyük çabalarıyla düzenlenen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın da ziyaret ederek destek verdiği festivalde, spor müsabakalarının yanı sıra çeşitli kültürel aktiviteler de yapıldı.

Türkiye'nin yanı sıra Türki cumhuriyetlerinden sporcuların da katıldığı organizasyonu takip eden vatandaşlar, spor müsabakalarının yanı sıra halk oyunları gösterilerini izleyip, el sanatları sergilerini gezdi ve geleneksel yemekleri tattı.

Yöresel çadırların da kuruluğu festival alanında çocuklara yönelik çeşitli oyun ve aktiviteler yapıldı. Geleneksel beşik toyu ile düğün toyu gösterilerinin de gerçekleştirildiği organizasyonda, aralarında "Dombıra" şarkısının bestecisi Arslanbek Sultanbekov'un da bulunduğu sanatçılar konser verdi.

Etkinlik kapsamında keçeci, demir ustası, tesbih ustası, kilim dokuma atölyesi ve çömlek ustası olmak üzere 20 farklı atölye çalışması da uygulamalı bir şekilde alanda yer aldı.


- Ceylan: "Beklediğimizin üzerinde ilgi oldu"


Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Alpaslan Ceylan, Etnospor Kültür Festivali'ne beklentilerinin üzerinde ilgi olduğunu söyledi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Ceylan, festivalin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Festivali 100 binin üzerinde kişi takip etti. Bunların büyük bir kısmı ilk defa geleneksel sporlarımızı görme fırsatı buldu. Gerçekten çok güzel günler geçirdiler. İnsanlarımızın üzerindeki bu toz bulutunun, yani 15 Temmuz karanlığının dağılmaya başladığını gördük. Bu da bizleri son derece mutlu etti. Burada insanlar aslında kendini, özünü buldu. Geleneksel sporlar, spor ve kültürün kesişme noktasıdır. Spor olduğu kadar kültürel değerlerin yaşatılmasıdır. Geçmişin ihtişamını biz burada geleceğe taşıma durumunda kaldık. Bunun için bir köprü vazifesini gördük. Dolayısıyla geleneklerimizi yaşamanın mutluluğunu hissettik."

Ceylan, daha büyük organizasyonlar yapmayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Festivale beklediğimizin üzerinde ilgi oldu. Bundan sonraki hedef daha büyük organizasyonlar yapmak. Daha önemli organizasyonları gerçekleştirmek. Geleneklerimizi yaşatmanın en büyük yollarından biri de ata sporlarına dört elle sarılmak. Sarıldığımız zaman göreceğiz ki çocuklarımız bilgisayar oyunlarıyla uğraşmayacak, ata binecek, ok atacak, cirit oynayacak, güreş tutacak ve böylece kendi özünü yaşamış olacak. Yani başkalarının kültürüyle yoğrulmak yerine kendi öz kültürümüzle yoğrulmuş olacağız." diye konuştu.


- "Bilal Erdoğan sayesinde bu günleri yaşıyoruz"


Alpaslan Ceylan, Etnospor Kültür Festivali'nin, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan sayesinde yapıldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilal Erdoğan başkan, yaklaşık 6 aylık bir süreç içerisinde hiç ara vermeden bu iş için çalıştı. Allah ondan razı olsun. Federasyon ve kulüpler olarak bu enerji ve sinerjiyi oluşturma imkanımız kesinlikle yok. Onun sarılmasıyla gördük ki bütün kapılar açılıyor, insanların ilgisi artıyor. Bugün 100 binlere ulaşmamızda en büyük çaba hiç şüphesiz Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'ındır. Onun sayesinde bu günleri yaşıyoruz. Hem Gençlik ve Spor Bakanlığımız hem de Dünya Etnospor Konfederasyonunun desteğiyle ufkumuz açılmıştır. Daha güçlü bir şekilde geleneksel sporlarımız tüm Türkiye'ye yayılacaktır."

Türkiye'de geleneksel sporların halk tarafından çok ilgi gördüğünü ancak tanıtım ve basında yer alma konusunda sorun yaşandığını anlatan Ceylan, "Bugün gördük ki ilgi ve alaka olunca 100 binler koşuyor. Ümit ediyorum ki gelecekte yapacağımız festivallerde milyonlarca insanla kucaklaşacağız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar