Futbolun beşiğinde hayal kırıklığı

- En son 50 yıl önce Dünya Kupası'nı kazananan İngiltere, 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı final oynadıktan sonra bir daha bu başarıyı yakalayamadı

Google Haberlere Abone ol
Futbolun beşiğinde hayal kırıklığı


İSTANBUL (AA) - 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016) son 16 turunda İzlanda'ya yenilen İngiltere Milli Takımı, EURO 1996'da elde ettiği turnuva tarihindeki en iyi derecesi yarı finale, bu kez de ulaşamadı.

Fransa'nın ev sahibi olduğu EURO 2016'da, B grubunu ikinci sırada bitirip son 16 turuna kalan İngilizler, turnuvaya ilk kez katılan İzlanda'ya öne geçtiği maçta 2-1 yenilip şampiyonanın en büyük hayal kırıklıklarından birini yaşadı. Maç sonrası istifa ettiğini açıklayan teknik direktör Roy Hodgson, ''Bu şekilde sona erdiği için üzgünüm, bunlar olabiliyor. Umarım İngiltere'yi yakında büyük bir turnuvada finalde görme imkanınız olur." ifadelerini kullandı.

''Futbolun beşiği'' olarak adlandırılan İngiltere, ev sahipliği yaptığı 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı finale yükselmesinin ardından son 20 yılda bu başarıyı bir daha yakalayamadı. İngilizler, FIFA Dünya Kupası tarihinde ise tek şampiyonluğunu 50 yıl önce yine ev sahibi olduğu turnuvanın finalinde, Batı Almanya'yı uzatma sonunda 4-2 yenerek elde etti.

İngiltere'nin ev sahipliği yaptığı EURO 96, Türkiye Milli Takımı'nın finallerine katıldığı ilk Avrupa Futbol Şampiyonası'ydı. İngilizler çeyrek finalde İspanya'yı yendi, yarı final maçında ise Almanya'ya boyun eğerek turnuvadan elendi.

İngiltere iki yıl sonra Fransa'da düzenlenen 1998 FIFA Dünya Kupası'na büyük umutlarla katıldı. G grubundan ikinci olarak çıkan kırmızı-beyazlılar, son 16 turu maçında Arjantin'e, normal süresi ve uzatmaları 2-2 biten maçta penaltılar sonunda yenilerek çeyrek finale çıkma şansını yitirdi.


- Final için geldiler, gruptan çıkamadılar


Hollanda ve Belçika'nın ortaklaşa düzenlediği 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda A grubunda yer alan İngiltere, grubu üçüncü olarak tamamlayarak final umuduyla geldikleri turnuvada, gruplardan bile çıkamayarak taraftarlarının büyük tepkisini çekti.

2002 ve 2006 Dünya Kupası ile 2004 Avrupa Şampiyonası'nda gruptan çıkan İngiltere, 3 büyük turnuvada çeyrek finalin ötesini göremedi.


- EURO 2008'e katılamadılar


Avusturya ve İsviçre'nin ev sahipliğinde düzenlenen 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda İngiltere, tarihinin en kötü sonuçlarından birini yaşadı. İngilizler eleme maçlarında gruptan çıkamayarak turnuvaya katılım hakkı elde edemedi ve bu başarısızlık teknik direktör Steve McClaren'ın istifasına neden oldu.

İlk kez Afrika kıtasında düzenlenen ve Güney Afrika'nın ev sahipliği yaptığı 2010 Dünya Kupası hayal kırıklıklarının devam ettiği yıl oldu. İngilizler son 16 turu maçında Almanya'ya yenilip çeyrek final şansını yitirdi. 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yine çeyrek finalde elenen İngilizler ülkelerine bir kez daha hüsranla döndü.

Brezilya'da oynanan 2014 Dünya Kupası'nda D grubunu son sırada bitiren İngiltere kötü gidişe bir türlü dur diyemedi. 3 maçta bir puan toplayan İngilizler, grup aşamasında kupaya veda etti.

Yorumlar