Fitness salonlarına doping denetimi

- Türkiye Vücut Geliştirme, Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu Başkanı Kurt: - "(Dopingle mücadele için) Ülke genelindeki tüm spor salonlarını ve antrenörlerini kayıt altına almak, bunları belirli tarihlerde denetlemek, şikayet kutuları ve ihbar hatları oluşturmak istiyoruz" - "Halkın sağlığıyla oynayan böyle çıkar hırsızlarına gereken dersi vermek amacındayız"

Google Haberlere Abone ol
Fitness salonlarına doping denetimi


ANTALYA (AA) - SİNAN ÖZMÜŞ - Türkiye Vücut Geliştirme, Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu Başkanı Niyazi Kurt, dopingle mücadele için ülke genelindeki tüm spor salonlarını ve antrenörlerini kayıt altına almak, bunları belirli tarihlerde denetlemek, şikayet kutuları ve ihbar hatları oluşturmak istediklerini bildirdi.

Niyazi Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençlerin doping maddesinden uzak durması için federasyon bünyesindeki kurullar ve il temsilcileri aracılığıyla ciddi bir çaba içerisinde olduklarını söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın "dopinge sıfır tolerans" açıklamalarını hatırlatan Kurt, "Hedefimiz, ülkemize hayırlı ve başarılı sporcular yetiştirerek, Türk bayrağını en iyi şekilde dalgalandırmak." diye konuştu.


- "İlaçları bilinçsiz kullanan sporcular var"

Kurt, 2013 yılında doping testine tabi tutulan 38 vücut geliştirme sporcusundan 37'sinde sonuçların pozitif çıktığını ifade ederek, bu sayının 2014'te 55 kişide 13'e, 2015'te 43 kişide 9'a ve 2016'da yapılan Avrupa Şampiyonası seçmelerinde 32 sporcudan 3'e düştüğünü anlattı.

"Bilinçsizce ilaç kullanan, aslında doping kullandığını bile bilmeyen sporcularımız var." diyen Kurt, tedavi amaçlı olsa da kişilerin birbirlerine tavsiye ettikleri ilaçların bazen sporcunun kariyerini etkilediğine işaret etti.

Kurt, düzenledikleri seminerlerde sporculara etken maddesini bilmedikleri hiçbir şeyi kullanmamalarını, ilaç kullanırken dahi danışmaları gerektiğini anlattıklarını dile getirerek, dopingli çıkan sporcunun, dört yıl boyunca hiçbir resmi müsabakaya katılamadığını kaydetti.


- Spor salonları denetlenecek

Vücut geliştirme sporunun doping konusundaki en büyük sıkıntısının ülke genelindeki salonların denetlenmesi ve takip edilmesi olduğunu ifade eden Kurt, şunları kaydetti:

"Yarışmaya gelen sporcuları bir şekilde denetleyebiliyoruz, takip edebiliyoruz. Hemen çıkışta doping testi var. Ama bunu güncel hayatta, sokakta kullanan, birilerinin çirkin emellerine alet olan, ticari heveslerine kurban olan insanlarımız var. Belki yaşamlarını kaybediyorlar, onları tanımıyoruz. Eğer ekim ayındaki seçimlerde başarılı olur ve görevimize devam edersek, 2017 yılında ülke genelindeki tüm spor salonlarını ve antrenörlerini kayıt altına almak, bunları belirli tarihlerde denetlemek, şikayet kutuları ve ihbar hatları oluşturmak istiyoruz. Halkın sağlığıyla oynayan böyle çıkar hırsızlarına gereken dersi vermek amacındayız."

Yorumlar