Filistinli Mary, 50 metrelik havuza ilk kez Rio'da girecek

- İsrail'in inşa ettiği ayrım duvarı yüzünden Kudüs'teki tesislere gidemeyen Mary el-Atraş, Batı Şeria'da da olimpik havuz olmadığı için çalışmalarını 25 metre uzunluğundaki havuzda gerçekleştirmek zorunda kaldı - Mary'nin durumu, ilk kez olimpik havuzda yüzdüğü için 2000 Sidney Olimpiyatları'ndaki eleme yarışını güçlükle bitirebilen Ekvator Gineli Eric Moussambani'yi akıllara getirdi

Google Haberlere Abone ol
Filistinli Mary, 50 metrelik havuza ilk kez Rio'da girecek


ANKARA (AA) - HÜSEYİN BURAK DEMİRER - Brezilya'nın ev sahipliği yapacağı Rio 2016'da ilk olimpiyat deneyimini yaşayacak Filistinli yüzücü Mary el-Atraş, Batı Şeria'da olmadığı, ayrım duvarı yüzünden Kudüs'e de geçemediği için antrenman imkanı bulamadığı 50 metrelik havuza ilk defa girecek.

Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC), eşit imkanlara sahip olmadığı için kota alamayan sporculara ayırdığı kontenjandan faydalanan 4 Filistinli sporcudan biri olan Mary el-Atraş, 5-21 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek 2016 Rio Olimpiyatları'na, yalnızca yarışmak için değil Filistinliler'in içinde bulunduğu durumu dünyaya duyurmak için katılacak.

Rio 2016'ya 4 branşta 6 sporcuyla katılarak iki alanda da tarihinin rekorunu kıran Filistin Olimpiyat Milli Takımı'nda yer alan Mary, kadınlar serbest stilde mücadele eden bir yüzücü.

Batı Şeria'daki Beytüllahim kentinde yaşayan Filistinli yüzücü, hazırlıklarını günde 2 antrenman yaparak sürdürdü. İsrail'in inşa ettiği ayrım duvarı yüzünden Kudüs'teki tesislere gidemeyen 22 yaşındaki sporcu, Batı Şeria'da da olimpik havuz olmadığı için çalışmalarını 25 metre uzunluğundaki havuzda gerçekleştirmek zorunda kaldı.

Kariyerinin en iyi derecesi (29.91), olimpiyat kotası için gerekli 25.28 saniyenin gerisinde kalan Mary, 50 metrelik havuzda ilk kez yüzeceği Rio'da, podyumdan çok Filistinliler'in mesajını dünyaya iletmek istiyor.

Mary, olimpiyatlar sayesinde diğer ülkelerin, karşılaştıkları zorlukları ve Filistin halkının bunların üstesinden nasıl geldiğini görmesini, antrenörü Musa Nawawra ise öğrencisinin Filistinli çocukları yüzme sporunu yapmaları için cesaretlendirmesini umuyor.

Olimpiyatlarda ilk defa Atlanta 1996'da boy gösteren Filistin, atletizmde 2 sporcuyla mücadele ettiği o oyunlardan sonra Sidney 2000'de 2 branşta 2 sporcu, Atina 2004'te 2 branşta 3 sporcu, Pekin 2008'de 2 branşta 4 sporcu ve Londra 2012'de 3 branşta 5 sporcuyla temsil edildi.

Mary el-Atraş'ın yanı sıra Rio 2016'ya davet edilen Filistinli sporcular arasında, erkekler 200 metre serbestte yarışacak yüzücü Ahmed Gebrel, kadın maratoncu Mayada Sayyad ve erkekler 100 metrede koşacak Muhammed Ebu Khoussa da bulunuyor.

2016 Rio Olimpiyatları'nda Filistin'i temsil edecek diğer isimler ise Alman vatandaşlığı da bulunan sporcular Simon Yacoub ve Christian Zimmermann. Judocu Yacoub erkekler 60 kiloda, binici Zimmermann ise dresaj kategorisinde yarışacak.


- Moussambani'yi hatırlattı


Mary el-Atraş'ın hikayesi, adını 2000 Sidney Olimpiyatları'nda duyuran Ekvator Gineli yüzücü Eric Moussambani'yi akıllara getirdi. Avustralya'nın Sidney kentinde düzenlenen 2000 Olimpiyatları'na özel davetle katılan Moussambani, erkekler 100 metre serbest seçmelerinde gösterdiği efor sayesinde tüm dünyanın dikkatini çekmişti.

O zaman 22 yaşında olan Moussambani, olimpiyat öncesi hiç 50 metrelik havuzda yüzmemişti. Çalışmalarını, ülkesinin başkenti Malabo'daki bir göl ve bir otelin havuzunda gerçekleştirmişti.

Seçmesindeki 2 rakibinin hatalı çıkış yüzünden diskalifiye olmasıyla havuza tek başına giren Moussambani, ilk 50 metreden sonra zorlanmaya başladı. Özellikle son 15 metrede durma noktasına gelen sporcu, seyircinin desteğiyle 1 dakika 52.72 saniyede yarışı tamamladı.

Hollandalı Pieter van den Hoogenband, 48.30 saniyeyle erkekler 100 metre serbestte olimpiyat şampiyonu olmuştu ancak tüm ilgi, Moussambani'nin üzerindeydi.

Yorumlar