FILA Başkanı Lalovic: Doping cezası 4 yıla çıkarıldı

Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FlLA) Başkanı Nenad Lalovic, doping konusunda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
FILA Başkanı Lalovic: Doping cezası 4 yıla çıkarıldı

Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FlLA) Başkanı Nenad Lalovic, doping konusunda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını belirtti. Nenad, 2015'ten itibaren ilk defa doping yapan sporcunun cezasının 4 yıl olacağını açıkladı.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de gerçekleştirilen Büyükler Avrupa Güreş Şampiyonası, devam ediyor. FILA Başkanı Nenad Lalovic, rahatsızlığı olmasına rağmen şampiyonaya iştirak etti.

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başkan Nenad Lalovic, güreşin olimpiyatlara geri dönüşünde sadece kendisinin emeği olmadığını, FILA yönetim kurulu üyeleri ve bütün federasyonların beraber çalıştığını söyledi.

"YARIN SAVAŞ OLACAKMIŞ GİBİ HAZIRLANIYORUZ"

Nenad Lalovic, güreşin olimpiyatlarda ana spor dallarından biri olması için çalışmaları savaşa benzetti. Buenos Aires'te güreşi 2020 ve 2024 olimpiyatlarına katmak için oylamaya katıldıklarını ve kazandıklarını dile getiren Lalovic, şöyle konuştu:

"Bildiğiniz gibi sadece bizde değil; IOC'de de yeni bir yönetim oluştu. Sistem değişmezse ana spor dalları aynı şekilde seçilirse biz 2017'de tekrar oylamaya katılacağız. Belki bu sistem değişebilir, o zamana kadar. Belki bir fazla spor dalı eklenebilir. Her ihtimale karşı biz 2017 için tekrar oylamaya katılacak gibi çalışmamız gerekiyor. Şimde sadece bunu biliyoruz. 2017'de oylamaya katılacağız belki katılmayacağız. Ama katılıyor gibi davranmamız gerekiyor. Hem FILA hem de bütün federasyonlar çalışmalarımıza devam etmeliyiz. Biz yarın savaş olacakmış gibi hazırlanıyoruz. Tabii ki dileğimiz bu savaş olmasın."

YENİ KURALLARIN GÜREŞE ETKİSİ

2016'daki olimpiyatların güreş için bir şov merkezi olacağını da kaydeden Laloviç, "Kendimizi gösterecek tek yer orası. IOC Londra'da bekledikleri gibi beklemeyecek. Ana spor olabilmek için şimdiden çalışmamız gerekecek." diyerek, şöyle devam etti:

"Gördüğünüz gibi biz kendi sporumuz için çok fazla değişiklik yaptık. Birincisi yeni bir yönetim değişikliği ikincisi de kural değişiklikleri. Yönetimden ziyade en önemlisi müsabakalarda uyguladığımız yeni kurallar. Çok sevindirici bir şey var. Bu şampiyonada gördüğünüz gibi, çok fazla puan alınıyor. Minderde kimin kazanacağı da güreşçiler tarafından belli olluyor. Eskisi gibi hakemler veya dış faktörlere izin verilmiyor. Güreşe son aylarda seyirci ve medya açısından daha fazla ilgi gösteriliyor. Örnek olarak bu şampiyonada geçen seneye nazaran iki katı daha fazla canlı ve normal yayın yapan kanallar, akredite yapan gazeteciler olmuş."

Sosyal medyada geçen yıla oranla 3 katı takip yapıldığını anlatan Lalovic, ABD'de Amerika kıtasına yayın yapacak bir kanalla bir de Eurosport'la büyük bir kontrat imzalamak üzere oldukları bilgisini verdi.

SPORCULARA MÜJDE

Lalovic, güreşçilere de müjde verdi. FILA'nın sporculara yönelik yeni bir organizasyon içinde olduğunu anlatan Başkan Lalovic, "Şimdiye kadar yapıldığı gibi değil de yeni bir yönetim sistemi getirdik. FILA, şu anda sadece sporculara yönelik yeni bir organizasyon sistemi yaptı. Kazanılan herşeyi tamamen sporculara dönmesini sağlamayı düşünüyoruz." dedi.

DOPİNGLE MÜCADELE

Yaklaşık iki hafta önce World Anti-Doping Agency (WADA) ile bir görüşme yaptıklarını anlatan Lalovic, 2015'ten itibaren ilk defa doping yapan bir sporcunun 4 yıl men cezası alacağını söyledi. Lalovic, bunun yanında doping yapan sporcunun antrenör olarak görev yapamayacağını da dile getirdi.

FILA Başkanı, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Genelde hem bireysel sporların doping sorunu vardı. Dopingi neredeyse sıfırladığımız için bize teşekkür edildi. Yeni bir şey de konuşuldu. 2015'ten itibaren doping yapan sporcunun cezası direkt 4 yılla başlayacak. İkincisinde ise ömür boyu ceza alacak. Çünkü ancak böyle savaşabiliriz. Bunun yanında 4 yıl ceza almış bir sporcu kariyeri bitmiş oluyor, bunun yanında antrenör olarak çalışmasına da izin vermeyeceğiz. Doping yapmaya düşünen bir adam bunları göze alması gerekiyor. Doping yapmış bir sporcunun iyi bir antrenör olabileceğini düşünmüyoruz."

"DOPİNGLE SAVAŞTA ÇOK BÜYÜK PARA HARCADIK"

Lalovic, FILA'da yeni yönetimin aldığı kararla doping için çok büyük maliyet gerektiğini vurguladı. Geçen yıl yapılan kontrollere 8 katı ücret harcadıklarını belirten Lalovic, dopingle mücadelede caydırıcı olabilmek için çok büyük paralar harcadıklarını sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar