"FIFA şeffaflıkta yetersiz kaldı, yöneticilerin aldığı maaşları açıklayamadı"

Bağımsız gözlemci komitesi, iki yıl boyunca Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'ne (FIFA) reform danışmanlığı ve gözlemcilik hizmeti sundu.

Google Haberlere Abone ol
"FIFA şeffaflıkta yetersiz kaldı, yöneticilerin aldığı maaşları açıklayamadı"

Bağımsız gözlemci komitesi, iki yıl boyunca Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'ne (FIFA) reform danışmanlığı ve gözlemcilik hizmeti sundu. 109 yaşındaki birliğin daha şeffaf hale gelmesini hedefleyen çalışmanın raporu yayınlandı. Komite başkanı hukuk profesörü Mark Pieth, hedeflerin sadece bir kısmına ulaşıldığını ifade etti.

İsviçre basınına konuşan Pieth, “FIFA yöneticilerin aldığı maaşların açıklanma ve yürütme kurulu üyelerin görev süresi sınırlandırma teklifleri çok önemli olmasına rağmen uygulanmadı.” dedi. ‘Neue Zürcher Zeitung’a konuşan Mark Pieth, şunları söyledi: “FIFA’da iki yıllık süre içerisinde hareketlenme oldu. Olumlu gelişmeler yaşandı ama komitenin tavsiye ettiği her şey kabul edilmedi. FIFA’nın konfederasyon yapısı köklü reformları yavaşlatıyor, hatta engelleyebiliyor. Kıtaların yürütme kurulundaki temsilcileri demokratik yollarla göreve gelmiyor. Sepp Blatter, reformların uygulanmasını desteklemesine rağmen başarılı olmadı. FIFA’nın gündemini reformlardan çok güç dengeleri oluşturuyor.”

FIFA’nın itibarı son yıllarda zarar görmüştü. Geçtiğimiz yıllarda başkan Sepp Blatter’in adı rüşvet ve yolsuzluk iddialarına karışmıştı. İddialar kanıtlanamamış ve FIFA’yla bütünleşen yönetici 2011 yılında dördüncü defa başkanlık görevine getirilmişti. Nisan ayında yayınlanan araştırma sonucuna göre ise 2013 yılında dünya genelinde en fazla olumsuz haberi yayınlanan kurum FIFA olmuştu. 2022 yılında yapılacak dünya kupasının Katar’a verilmesinde usulsüzlük iddiaları, Katar’daki stat inşaatında çalışan işçilerin köle muamelesi görmesi, stat inşaatında tedbirsizlik sebebiyle 44 işçinin can vermesi gibi konular FIFA’nın kamuoyundaki imajını zedelemişti. Meslek hayatın büyük kısmını FIFA bünyesinde geçiren Blatter, iki yıl önce FIFA’yı daha şeffaf hale getireceğini duyurmuştu. Sepp Blatter, reform çalışması için governance komitesiyle irtibata geçmişti. Komite başkanı Pieth'e, FIFA’nın işleyişini analiz ederek reform tavsiyelerinde bulunma ve gözlemleme görevi verilmişti.


CİHAN

Yorumlar