FIFA 2014 Dünya Kupası'nı en çok Şili istiyor

Futbolseverlerin heyecanla beklediği ve 12 Haziran'da Brezilya ile Hırvatistan arasında oynanacak maçla start alacak FIFA 2014 Dünya Kupası'nı takım değeri mi yoksa takım ruhu mu kazanacak? Katılan takımların toplam oyuncu değerinin 6.7 milyar...

Google Haberlere Abone ol
FIFA 2014 Dünya Kupası'nı en çok Şili istiyor

Futbolseverlerin heyecanla beklediği ve 12 Haziran'da Brezilya ile Hırvatistan arasında oynanacak maçla start alacak FIFA 2014 Dünya Kupası'nı takım değeri mi yoksa takım ruhu mu kazanacak?

Katılan takımların toplam oyuncu değerinin 6.7 milyar Euro'yu bulduğu turnuvada takım değerinin başarı için yeterli olup olmayacağı merak konusu. Kupanın en pahalı takımları İspanya ve Almanya, rakiplerini sahadan silerek finale mi uzanacak yoksa daha düşük maliyetli takımların tahminleri alt üst ettiği bir turnuvaya mı tanık olacağız?

Bu soruların cevabının 13 Temmuz'da oynanacak final maçında cevabını bulacağı belirtilirken, özel bir banka tarafından yaptırılan araştırma, Dünya Kupası takımlarının toplam değerleri ile taraftarların Dünya Kupası Ekonomisine katkısı ve kupa için neleri feda edeceklerine dair ilginç verileri ortaya koydu.

Araştırmaya göre, takımların toplam değeri kupaya ulaşmak için yeterli olabilseydi, 675 milyon Euro'luk kadrosuyla İspanya, mutlu sona ulaşan takım olacaktı. Diğer yandan taraftarlar takımlarının Dünya Kupası'nı kazanmaları karşılığında bir ay süreyle cep telefonlarından vazgeçmeye razılar.

15 ülkede 8 bin kişiyi kapsayan araştırma takım kadrolarında yer alan futbolcuların piyasa değerleri üzerinden yapılan bir hesaplamayla 2014 FIFA Dünya Kupası'nın ekonomik sıralamasını da belirledi. Kupanın son sahibi İspanya, 675 milyon Euro değerindeki kadrosuyla listenin ilk sırasında yer aldı. İkinci sırayı 609 milyon Euro'luk Almanya alırken, turnuvaya ev sahipliği yapan Brezilya 507 milyon Euro değerindeki kadrosuyla üçüncü en değerli takım oldu.

Ekonomi şampiyonları listesinde yer alan diğer takımlar ve değerleri ise şu şekilde sıralanıyor:

Fransa (453 milyon), Arjantin (410 milyon), Belçika (378 milyon), İngiltere (362 milyon), İtalya (350 milyon), Portekiz (322 milyon), Uruguay (236 milyon), Hollanda (225 milyon), Kolombiya (225 milyon), Hırvatistan (210 milyon), Rusya (200 milyon), İsviçre (193 milyon), Şili (152 milyon), Fildişi Sahili (132 Milyon), Kamerun (127 milyon), Bosna (121 milyon), Japonya (106 milyon), Gana (104 milyon), Meksika (104 milyon), Yunanistan (87 milyon), Nijerya (81 milyon), ABD (63 milyon), Cezayir (62 milyon), Ekvator (57 milyon), Güney Kore (56 milyon), Kosta Rika (32 milyon), Avustralya (24 milyon), Honduras (23 milyon), İran (23 milyon).

TAKIMLARINA MALİ DESTEKTE ARJANTİN VE RUSYA TARAFTARI ZİRVEDE

Araştırma taraftarların milli takımları için yaptıkları harcamaları da değerlendirdi. Taraftarlara ‘Milli takım ürünleri için kaç Euro harcarsınız' sorusu soruldu. Bu soruya verilen yanıtlara göre, Arjantin ve Rusya, taraftarların kişi başına yaptıkları takım ürünü harcaması 48 Euro ile tüm ülkelerin üstünde yer alıyor.

Ev sahibi Brezilya'da ise taraftar başına milli takım ürünlerine yapılan harcama 40 Euro düzeyinde. Listede yer alan diğer ülkeler ve milli takım ürünlerine yapılan harcama oranı ise şöyle:

Şili (38 Euro), İtalya (32 Euro), İspanya (31 Euro), Güney Kore (29 Euro), Almanya (17 Euro), Avustralya (17 Euro), Fransa (16 Euro), İngiltere (16 Euro), Portekiz (15 Euro), Belçika (12 Euro), ABD (12 Euro), Hollanda (5 Euro).

KUPAYI EN FAZLA ŞİLİ TARAFTARI İSTİYOR

Araştırmada öne çıkan bir diğer önemli bulgu ise taraftarların takımlarının kupayı kazandığını görmek için kişi başına feda edebilecekleri şeyler oldu.

‘Milli takımınızın kupayı kazanacağını bilseniz bunun için ne kadar parayı gözden çıkarırdınız' sorusuna verilen yanıtlara göre 526 Euro ile Şili taraftarları kupayı ülkelerinde görmeyi en fazla isteyen taraftarlar oldu.

Onları 464 Euro ile İtalya ve 429 Euro ile Arjantin taraftarları izledi. Son şampiyon İspanya'nın taraftarları kupayı yeniden almak için yalnızca 84 Euro feda ederken, Hollanda 39 Euro, ABD taraftarları ise 37 Euro veriyor.

İtalya ise Dünya Kupası için Ar-Ge bütçesinden fazlasını gözden çıkarıyor. Taraftarların kupa için feda ettikleri ortalama meblağın Gayrı Safi Milli Hasıla içindeki oranı da belirlendi. Buna göre Arjantin'de gayrı safi milli hasılanın yüzde 3,5'i, Şili'de yüzde 3,3'ü, İtalya'da ise yüzde 1,5'i gözden çıkarılıyor.

Bu oran Dünya Bankası verilerine göre İtalya'nın Ar-Ge çalışmalarına ayırdığı bütçeden yüzde 0,25 daha yüksek. Rusya'da ise taraftarlar kupa için gayrı safi milli hasılanın yüzde 1,1'ini feda etmeye hazır. Bu listenin en alt sıralarını ise yüzde 0.1'lik oranla Hollanda ve ABD paylaşıyor.

Araştırmada taraftarlara sorulan bir diğer soru ‘Ülkenizin Dünya Kupası'nı kazanması için yıllık gelirinizin yüzde 1'ini feda eder misiniz' oldu. Bu soruya en fazla evet yanıtı verenler, yüzde 42 ile Rusya taraftarların oldu. Şilililerin yüzde 39'u, Arjantinlilerin yüzde 31'i, Brezilyalılarınsa yüzde 25'i yıllık gelirlerinin yüzde 1'ini kupa için feda ediyor.

Sıralamadaki diğer ülkeler ve oranları şu şekilde: Güney Kore (%23), İtalya (%21), İngiltere (%16), İspanya (%15), Portekiz (%15), Avustralya (%12), Almanya (%9), Belçika (%9), Fransa (%6), ABD (%5), Hollanda (%3).

TARAFTAR KUPA İÇİN MOBİL TELEFONU BIRAKMAYA RAZI

‘Takımınızın Dünya Kupası'nı kazanması karşılığında bir ay süreyle mobil telefonunuzdan vazgeçer misiniz' sorusuna verilen yanıtlar da kupanın ne kadar çok istendiğini gözler önüne seriyor.

Rusya'da taraftarların yüzde 46'sı, Arjantin'de yüzde 35'i ve İtalya'da ise yüzde 30'u kupa için bir ay telefonsuz yaşamayı göze alıyor. Mobil telefondan vaz geçmeyi göze alanların oranının en düşük olduğu ülkeler ise Fransa (%13), ABD (%11) ve Hollanda (%8).

CİHAN

Yorumlar