FIBA Başkanı Yvan Mainini: Türkiye bizim için güçlü bir örnek

FIBA Başkanı Yvan Mainini, kadın basketbolunda Türkiye'nin Avrupa ve Asya için güçlü bir örnek olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
FIBA Başkanı Yvan Mainini: Türkiye bizim için güçlü bir örnek

FIBA Başkanı Yvan Mainini, kadın basketbolunda Türkiye'nin Avrupa ve Asya için güçlü bir örnek olduğunu belirtti. Geçtiğimiz hafta sonu büyük bir buluşmaya daha imza attı, basketbolun kalbi Türkiye’de attı. Önce Kadınlar Dünya Şampiyonası’nın kuraları çekildi, arkasından FIBA Olağanüstü Genel Kurulu yapıldı.

Bu iki büyük organizasyon için Türkiye’de bulunan FIBA Başkanı Yvan Mainini de hem alınan kararları, hem de organizasyonlar hakkındaki görüşlerini anlattı. Türkiye Basketbol Federasyonu internet sitesinden Şansal Kulabaş ve Kerem Şahin'e konuşan Yvan Mainini'nin röportajınan ayrıntıları şöyle:

Cumartesi günü Kadınlar Dünya Şampiyonası Resmi Kura Seremonisi İstanbul’da düzenlendi. Seremoniden nasıl izlenimlerle ayrıldınız?
Öncelikle söylemem gerekiyor ki Türkiye Basketbol Federasyonu’nun organizasyonu harikaydı. Her şey mükemmeldi. Basketbol Federasyonu bir kez daha 2010 Dünya Şampiyonası’nda olduğu gibi organizasyon düzenleme tecrübesiyle eksiksiz bir etkinlik ortaya çıkardı. Kadınlar Dünya Şampiyonası’nın da aynı şekilde geçeceğine eminim.

Türkiye, Kadınlar Dünya Şampiyonası ile son dört yılda ikinci global turnuvasını düzenlemiş olacak. Türkiye’nin hangi özellikleri bu organizasyonları düzenleme konusunda öne çıkıyor?
Türkiye Kadınlar Dünya Şampiyonası’nı düzenleme adaylığında iki avantajıyla öne çıktı. Birincisi harika bir 2010 Dünya Şampiyonası düzenlemişti. Kadınlar Dünya Şampiyonası’nda bu deneyimini kullanabilir, aynı başarıyı tekrarlayabilirdi.
İkincisi ülkede o sporun daha da iyi gitmesi bizim için önemli bir işarettir ve Türkiye’de kadın basketbolu her geçen gün daha da güçleniyor. FIBA için Avrupa ve Asya’da kadın basketbolunu desteklemek önemli bir hedef ve Türkiye bu hedef için güçlü bir örnek teşkil ediyor.

Geçtiğimiz pazar günü düzenlenen FIBA Olağanüstü Kurulu’nda alınan önemli kararlardan biri de bir sonraki Dünya Kupası’nın 2019 yılında düzenlenmesi yönündeydi. Bu kararın arkasındaki motivasyon neydi?
2014 basketbol dolu bir yıl olacak. Hem erkek, hem de kadın düzeyinde iki dünya şampiyonası düzenlenecek.
Ama bu durum değişiyor. Bir sonraki Dünya Kupası 2019 yılında düzenlenecek. Basketbol şampiyonalarının futbol turnuvaları ile çakışmasını istemiyoruz. Futbol turnuvaları olmadığında basketbol şampiyonaları üzerindeki ilgi daha fazla olacaktır.
Aynı zamanda kadın ve erkek şampiyonlarının ayrı senelerde olması her bir organizasyonu daha özel ve daha konsantre kılacaktır. 2018 yılında sadece Kadınlar Dünya Şampiyonası düzenlenecek. Böylece her yıl ilgimiz tek bir şampiyona üzerinde toplanabilecek.

Olağanüstü Genel Kurul’da aldığınız kararlar global basketbolu nasıl etkileyecek?
Bu kararların iki yönü var. Birincisi FIBA yönetiminin stratejik planlama yanını güçlendirmesi. Bu yeni bir entegrasyon. Bu anlayış ile takımlar, oyuncular ve medya ile olan ilişkilerimiz daha güçlü bir hale gelecek.
Bu kararların ikinci etkisi ise basketbol yöneticilerinin ve idarecilerinin daha fazla yetki sahibi olması. Gelecekte dünya basketbolunda daha da fazla söz sahibi olacak olan TBF Başkanı Turgay Demirel mesela… Sağlam bir karakteri var, çok çalışkan ve basketbolun hem spor, hem de yönetim kısmı hakkında dünya basketbolu etkileyecek önemli bir vizyona sahip. Genel Kurul’da aldığımız kararlar ile Turgay Demirel gibi yöneticiler daha etkin olacaklar.

FIBA’nın 3x3 turnuvalarına büyük önem verdiğini biliyoruz. Hatta Genel Kurul’da bu organizasyonlar da gündeme geldi. Bu turnuvalarla ilgili planlarınız neler?
Bu sene 3x3 Turnuvası’nın Türkiye ayağında İstanbul’daydım. Çok üşüdüğümü hatırlıyorum. (Gülüyor) 3x3 FIBA’nın en önemli ikinci formatı. Birinci sırada beşe beş oynanan organizasyonlar var.
3X3’e önem veriyoruz çünkü çok önemli amaçlara hizmet edebilir. Oyunculara daha fazla çalışmak ve kendilerini geliştirmek için etkileyici bir amaç veriyor. Bu dediğim kolay bir şey değil ama 3x3 turnuvalarının Olimpiyatlar’ın bir parçası olmasını hedefliyoruz. Belki Rio için mümkün olmayabilir ama Tokyo’da bunu gerçekleştireceğimize inanıyoruz.
3x3 Turnuvaları’nın bir başka önemi de küçük ülkelere basketbolda kendilerini geliştirmek için bir fırsat vermesi. Bir ülke milli takımının kadrosunu yeterli hale getirecek kadar büyük olmayabilir. Bu kadar çok sayıda yetkin oyuncu yetiştiremiyor olabilir. 3x3 Turnuvaları’nın yaygınlaşmasıyla böyle ülkeler de bu formatta başarı şansları olduğunu görecek.
CİHAN

Yorumlar