Fenerbahçe'de hedef Türk basketbol tarihine geçmek

- Üst üste 2. kez Dörtlü Final oynayacak sarı-lacivertli erkek basketbol takımı, kupayı müzesine götürerek Türk basketbol tarihinin en büyük başarısını elde etmeyi hedefliyor - Fenerbahçe, bu sezon Avrupa Ligi'nde sahasında kaybetmeyen tek takım oldu - Sarı-lacivertlilerde 5 oyuncu, ortalamada çift haneli sayılara ulaştı

Google Haberlere Abone ol
Fenerbahçe'de hedef Türk basketbol tarihine geçmek


İSTANBUL (AA) - ERKAN TİRYAKİ - THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final'de mücadele edecek Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı, kupayı kazanarak Türk basketbol tarihinin kulüpler bazında en büyük başarısını elde etmek istiyor.

Geçen sene tarihinde ilk kez Dörtlü Final'e yükselerek Türk basketbolunun 14 yıllık hasretini dindiren sarı-lacivertliler, bu sezon da aynı başarıyı tekrarladı.

Madrid'de düzenlenen Dörtlü Final sonucunda organizasyonu 4. sırada tamamlayan sarı-lacivertliler, Almanya'nın başkenti Berlin'de ise ilk maçta İspanyol rakibi Laboral Kutxa ile finale çıkma mücadelesi verecek.


- Üst üste 2. kez Dörtlü Final


Fenerbahçe, üst üste 2. kez Dörtlü Final'de yer alacak.

Geçen sezon Madrid'de ilk kez bu heyecanı yaşayan sarı-lacivertliler, ilk maçta Real Madrid'e 96-87 yenilerek final şansını kaybetti.

CSKA Moskova'yla üçüncülük maçı oynayan Fenerbahçe, sahadan 86-80 yenik ayrıldı ve ilk tecrübesinde organizasyonu 4. sırada bitirdi.


- Grupları lider tamamladı


Fenerbahçe, Avrupa Ligi'nde bu sezon ilk tur ve Top 16 gruplarını lider tamamladı.

Bu sezon CSKA Moskova'yla Avrupa Ligi'nin en başarılı iki takımından biri olan sarı-lacivertliler, 27 maçta 22 galibiyet elde etti.

Fenerbahçe, ilk turda Khimki (Rusya), Kızılyıldız Telekom (Sırbistan), Real Madrid (İspanya), Bayern Münih (Almanya), Strasbourg'un (Fransa) olduğu gruptan rahat bir şekilde Top 16'ya lider yükseldi.

Top 16'da Lokomotiv Kuban (Rusya), Panathinaikos (Yunanistan), Kızılyıldız Telekom, Anadolu Efes, Darüşşafaka Doğuş, Unicaja Malaga (İspanya) ve Cedevita'yla (Hırvatistan) mücadele eden sarı-lacivertli takım, bu grupta da zorlanmadı. Fenerbahçe, sadece 3 yenilgi alarak grubun tamamlanmasına 3 hafta kala çeyrek finale lider olarak çıkmayı başardı.


- Son şampiyonu eledi


Fenerbahçe, Dörtlü Final'e son şampiyon Real Madrid'i eleyerek geldi.

İlk tur ve Top 16 gruplarını rahat bir şekilde lider tamamlayan Fenerbahçe, play-off çeyrek final serisinde son şampiyon İspanyol ekibi Real Madrid'le eşleşti.

Sarı-lacivertliler, geçen yıl Dörtlü Final'de kaybettiği rakibine karşı çeyrek final serisinde galibiyet şansı tanımadı. Özellikle yaptığı savunmayla dikkati çeken Fenerbahçe, son şampiyonu 3-0'la geçip adını Dörtlü Final'e yazdırdı.


- Sahasında yenilmeyen tek takım


Fenerbahçe, Avrupa Ligi'nde bu sezon sahasında kaybetmeyen tek takım oldu.

Ülker Sports Arena'da bileği bükülmeyen Fenerbahçe, bu salonda yaptığı 14 maçı da kazandı.

Avrupa Ligi'nde son 21 iç saha karşılaşmasını da kaybetmeyen Fenerbahçe, Ülker Sports Arena'da son olarak 16 Ocak 2015'te Olympiakos'a yenilmişti.


- En büyük problem sakatlıklar oldu


Fenerbahçe, bu yıl en büyük problemi sakatlıklardan dolayı yaşadı.

Başantrenör Zeljko Obradovic, sezon içinde uzun süreli sakatlıklar yaşayan Jan Vesely, Ricky Hickman, Pero Antic, Barış Hersek ve Kostas Sloukas'tan önemli maçlarda yararlanamadı.

Özellikle Vesely'nin yokluğunda uzun rotasyonunda sıkıntı yaşayan Fenerbahçe, buna rağmen üstün bir performansla Dörtlü Final'e yükseldi.


- İstatistiklerin zirvesinde Udoh var


Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) ekiplerinden Los Angeles Clippers'tan kadroya dahil edilen Ekpe Udoh, Fenerbahçe'deki ilk sezonunda etkili bir performans ortaya koydu.

Hemen hemen bütün oyuncuların önemli katkılar verdiği sarı-lacivertli takımda, önemli istatistiklerde Ekpe Udoh ön plana çıktı. Udoh, 12,4 sayı, 15,7 verimlilik puanı, 2,1 blok ortalamasıyla takımının en etkili ismi olmayı başardı.

Nijerya asıllı ABD'li pivot ayrıca, blok istatistiğiyle Avrupa Ligi'nin de zirvesinde yer aldı.


- Vesely, Udoh ve Datome en iyiler arasında


Fenerbahçe'de Vesely ve Udoh ile Luigi Datome, Avrupa Ligi'nde sezonun en iyi 5'lerine seçildi.

Sakatlığı sebebiyle Top 16'nın son 3 maçıyla play-off çeyrek final serisinde Real Madrid'le oynanan maçlarda forma giyemeyen Vesely, buna rağmen organizasyonun en iyi ilk 5'ine girdi. Takımın en skorer iki ismi Udoh ile Datome ise en iyi ikinci 5'te kendilerine yer buldu.

Takımın iki uzunu Vesely ve Udoh, Avrupa Ligi'nde bu sezon en iyi savunmacılar arasında da gösterildi.

CSKA Moskovalı Kyle Hines'tan sonra Vesely en iyi savunmacı unvanını alırken, Udoh organizasyonun en iyi 4. savunmacısı oldu.


- Sayılar paylaşıldı


Fenerbahçe'nin bu sezonki en büyük özelliği, hücumda topu paylaşması oldu. Sarı-lacivertlilerde 5 oyuncu, ortalamada çift haneli sayılara ulaştı.

Ortalama 12,4 sayıyla oynayan ve takımın en skorer ismi olan Udoh'u, 12,2 sayıyla Luigi Datome, 12 sayıyla Jan Vesely, 11,7 sayıyla Bogdan Bogdanovic, 10,9 sayıyla Ali Muhammed takip etti.

Sarı-lacivertlerin en fazla asist yapan ismi Ali Muhammed (3,6), ribauntta ön plana çıkan oyuncu ise Vesely (7) oldu.

Fenerbahçe, Avrupa Ligi'nde takım olarak maç başına 78,3 sayı, 34,5 ribaunt, 16,1 asist, 5,1 top çalma ve 4 blok ortalamasıyla oynadı.

Yorumlar