Fenerbahçe Ülker Barcelona’ya konuk oluyor

Euroleague Top 16 E Grubu 9. hafta karşılaşmasında Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımı, yarın akşam Barcelona’ya konuk olacak.

Google Haberlere Abone ol
Fenerbahçe Ülker Barcelona’ya konuk oluyor

Euroleague Top 16 E Grubu 9. hafta karşılaşmasında Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımı, yarın akşam Barcelona’ya konuk olacak. Mücadele, 21.45’te başlayacak ve NTV Spor Smart’tan naklen yayınlanacak.

Top 16 E Grubu’nda, ilk sekiz hafta sonunda dört galibiyet elde eden Fenerbahçe Ülker, oynadığı son beş maçın dördünü kazanmış durumda. Sarı-lacivertli ekip, son üç karşılaşmasında sırasıyla Laboral Kutxa’yı 98-64, Anadolu Efes’i 71-63, Olympiacos’u da 78-74 mağlup etmişti.

Fenerbahçe Ülker, Top 16’da son olarak, geçtiğimiz iki sezonun şampiyonu Olympiacos’u 78-74 ile geçti. Bo McCalebb bu karşılaşmada, 20 sayı, 4 ribaund, 3 asist üretti. Maçı 28 verimlilik puanı ile tamamlayan Bo, Fenerbahçe Ülker formasıyla çıktığı 41. Euroleague maçında, bu alandaki en yüksek istatistiğine ulaştı.

Maçın bir diğer öne çıkan ismi ise Linas Kleiza oldu. Litvanyalı yıldız, Olympiacos’a karşı 21 sayı üretirken, 26 verimlilik puanına ulaştı. Bu karşılaşmada rakibine ribaundlarda 36-30 üstünlük sağlayan Fenerbahçe Ülker, 22/41 iki sayı, 4/13 üç sayı isabet oranlarıyla mücadele etti. Fenerbahçe Ülker, faul çizgisine 27 defa giderken, bunlardan 22 tanesini sayıya çevirdi.

Euroleague’de, Fenerbahçe Ülker adına Bo McCalebb son yedi, Linas Kleiza da son altı karşılaşmada çift haneli sayılar üretiyor. Sarı-lacivertli ekip, takım olarak ortalama 82.7 sayı bulurken, 34.4 ribaund, 15.4 asist, 6.2 top çalma ve 11.6 top kaybı istatistikleriyle mücadele ediyor.

Fenerbahçe Ülker’in, sezon genelinde en skorer oyuncusu, 15.7 ortalamayla Bojan Bogdanovic. Nemanja Bjelica 5.8 ortalamayla ribaund, Emir Preldzic de 5.0 ortalamayla asist alanında lider. Emir aynı zamanda, sezon geneli itibariyle, 17.1 ortalamayla verimlilik puanı kategorisinde de lider.

Top 16’da ise Linas Kleiza ve Bo McCalebb’in yükselen formları dikkat çekiyor. Linas Kleiza bu bölümü 14 sayı, Bo McCalebb ise 12.6 sayı ortalamalarıyla geçiyor. Top 16’da, maç başına 17.1 verimlilik puanı ortalaması tutturan Bo, bu alanda ligin en değerli beş oyuncusu arasında yer alıyor.

3 Mart Pazartesi günü, Beko Basketbol Ligi’nde Tofaş’ı ağırlayan Fenerbahçe Ülker, karşılaşmadan 70-59 galip ayrıldı. Bo McCalebb, 30 dakika süre aldığı maçta, ürettiği 19 sayıyla sarı-lacivertli ekibin en skorer ismi oldu.

GEÇMİŞ KARŞILAŞMALAR

Fenerbahçe Ülker ve Barcelona, 2013-2014 sezonunun geride kalan bölümünde, üç kez karşı karşıya geldi. Fenerbahçe Ülker, bu karşılaşmalarda bir galibiyet elde etti. Normal sezonda 2. hafta mücadelesinde Barcelona’yı 75-70 ile geçen Fenerbahçe Ülker, rakibine deplasmandaki karşılaşmada 94-81 mağlup olmuştu.

Fenerbahçe Ülker, Top 16’ya zorlu bir fikstürle başlamış, Olympiacos deplasmanının ardından çıktığı karşılaşmada evinde, Barcelona’ya 76-73 kaybetmekten kurtulamamıştı. Bu karşılaşmada Fenerbahçe Ülker'de Melih Mahmutoğlu ve Nemanja Bjelica 15’er sayı bulurken, Bo McCalebb 13 sayı, 4 ribuand, 3 top çalma ile mücadele etmişti. Bojan Bogdanovic’in 12 sayı, Emir Preldzic’in ise 13 sayılık katkıları galibiyet için yeterli olmamıştı.

Barcelona cephesinde ise en etkili isim, 23 sayı, 7 asist, 4 top çalma ile oynayan ve 30 verimlilik puanı üreten Marcelinho Huertas olmuştu. Brezilyalı guarda, 14 sayı ile Brad Oleson ve 11 sayıyla Kostas Papanikolaou eşlik etmişti.

Normal sezonun 7. haftasında, 94-81 Barcelona üstünlüğü ile geçilen karşılaşma, Nemanja Bjelica ve Bo McCalebb’in, Fenerbahçe Ülker kariyerlerindeki en yüksek skorlarına ulaştıkları maç olmuştu. Bu müsabakada Bo 22 sayı bulurken, Nemanja da 20 sayı üretmişti.

Fenerbahçe Ülker ve Barcelona, 2006-2007 sezonundan bugüne dek, 13 kez karşı karşıya geldi. Fenerbahçe Ülker, bu karşılaşmalarda üç galibiyet alırken, rakibine on kez mağlup oldu. 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe Ülker, rakibini deplasmanda 69-61 mağlup ederken, büyük bir zafere imza atmıştı.

BARCELONA’DA SON DURUM

Bu sezon Euroleague’de, ilk tur gruplarını yedi galibiyet ve üç mağlubiyet ile tamamlayan Barcelona, Top 16 turunda oynadığı sekiz karşılaşmanın tümünü kazandı. Katalan temsilcisi, geçtiğimiz hafta İstanbul’da Anadolu Efes’i, bir uzatma sonunda 89-84 mağlup etti.

Bu karşılaşmada, Hırvat oyuncu Ante Tomic 26 sayı, 15 ribaund, 3 asist ile mücadele etmiş ve 40 verimlilik puanı üretmişti. Bu istatistikler, Ante Tomic’in sayı, toplam ribaund ve verimlilik puanı alanlarında Euroleague kariyer rekorları olarak kayıtlara geçti. Tomic aynı zamanda, Euroleague genelinde son iki haftanın ve Şubat ayının MVP’si oldu. Anadolu Efes karşılaşmasını Juan Carlos Navarro 17 sayı, 11 asist ve Kostas Papanikolaou 10 sayı, 6 ribaund ile tamamladı.

Barcelona, Euroleague’de maç başına ortalama 79.0 sayı üretiyor. 35.6 ribaund, 18.2 asist ortalamalarıyla mücadele eden Katalan ekibi, üç sayı çizgisinin gerisinden de %33.2 ile isabet buluyor.

Barcelona'nın sezon genelinde en skorer ismi, 12.0 sayı ortalamasıyla oynayan Ante Tomic. Tomic’i, 11.9 sayı ortalamasıyla Juan Carlos Navarro takip ediyor. Ribaundlarda da, 6.1 ortalamayla, yine Ante Tomic isminin liderliği göze çarpıyor. Barcelona’nın asist lideri ise, maç başına 3.7 ortalama ile Marcelinho Huertas. Barcelona, Fenerbahçe Ülker karşısına, Euroleague’de dokuz maçlık bir galibiyet serisiyle çıkacak.

İspanya Ligi ACB’de Real Madrid ile zorlu bir yarışa giren Barcelona, 21. haftası geride kalan ligde, 15 galibiyet ve 6 mağlubiyet ile Real Madrid ve Valencia’nın ardından 3. sırada yer alıyor. Barcelona, geçtiğimiz hafta sonu, ACB’nin 21. hafta mücadelesinde Unicaja Malaga’yı deplasmanda 74-69 mağlup etti.

BARCELONA HAKKINDA

Avrupa basketbolunun köklü ve istikrarlı ekiplerinden biri olan Barcelona, iç saha maçlarını Palau Blaugrana’da oynuyor. Barcelona’nın koçluğunu, 2008 yılından bu yana Xavi Pascual yapıyor. Başarılı çalıştırıcı, ekibiyle birlikte üç İspanya Ligi, üç İspanya Kupası, üç İspanya Süper Kupası, bir de Euroleague şampiyonlukları yaşadı.

2003 ve 2010 yıllarında Euroleague şampiyonluğuna uzanan Barcelona, son beş sezonda dört kez Final Four oynama başarısı gösterdi. Euroleague başarılarının dışında iki kez Koraç Kupası’nı (1987 ve 1999), iki kez de Saporta Kupası’nı (1985 ve 1986) kazanan Katalanlar, 17 kez İspanya Ligi’nde şampiyonluk ipini göğüsledi. 22 kez İspanya Kral Kupası’nı kazanan Barcelona, beş kez de İspanya Süper Kupası’nı müzesine götürdü.

Euroleague’de en son 2009-2010 sezonunda şampiyonluğa ulaşan Barcelona, oynadığı 22 maçın 20’sini kazanarak büyük bir başarıya imza atmıştı. 2010-2011 sezonunda, 16 maçta 13 galibiyet ile aynı yolda ilerleyen Katalan ekibi, Zeljko Obradovic yönetimindeki Panathinaikos tarafından, unutulmaz bir Play-off serisi ile durdurulmuştu. Bu sezon, Barcelona’nın son beş sene içerisinde Final Four yapamadığı tek dönem oldu.

2012-2013’te Barcelona, Real Madrid’e hem lig finallerinde, hem de Londra’daki Final Four’un ilk ayağında kaybetti. Katalanlar, İspanya Ligi ACB’de de son yedi sezondur final oynama başarısı gösteriyor.

Kadrosunda üç İspanyol, üç Birleşik Amerikalı, iki Sloven, iki Hırvat, bir Yunan, bir Brezilyalı, bir Karadağlı, bir de Polonyalı oyuncu bulunan Barcelona, geniş bir rotasyona sahip. Birleşik Amerika asıllı Brad Oleson’un İspanya, aynı ülkeden Jacob Pullen’ın Gürcistan ve Brezilya asıllı Marcelinho Huertas’ın da İtalya vatandaşlıkları bulunuyor. Yunan oyuncu Kostas Papanikoloau, son iki sezonun şampiyonu Olympiacos’un önemli bir parçasıydı. Joey Dorsey de, 2011-2012’de şampiyon olan Olympiacos kadrosunda yer aldı. Victor Sada, Erazem Lorbek ve Juan Carlos Navarro, Barcelona’nın son Euroleague şampiyonluğunda da kadroda olan isimlerdi. Ante Tomic, Maciej Lampe ve Bostjan Nachbar, Barcelona’nın uzun rotasyonunun önemli parçaları olarak kabul ediliyor. Mario Hezonja, Alex Abrines ve Marko Todorovic ise takımın genç yetenekleri olarak dikkat çekiyor.

EUROLEAGUE 9. HAFTA PROGRAMI

Turkish Airlines Euroleague Top 16 E Grubu’nda bu hafta oynanacak diğer karşılaşmaların programı ise şöyle:

Yarın
21.45 Barcelona - Fenerbahçe Ülker
21.00 Olympiacos - EA Milano

7 Mart Cuma
21.45 Panathinaikos - Laboral Kutxa
21.45 Unicaja Malaga - Anadolu Efes
CİHAN

Yorumlar