Eskişehirspor şeffaflık için kendini denetimden geçirtti

Eskişehirspor Kulübünün bağımsız denetim kuruluşu tarafından yapılan mali denetim raporu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Eskişehirspor şeffaflık için kendini denetimden geçirtti

Eskişehirspor Kulübünün bağımsız denetim kuruluşu tarafından yapılan mali denetim raporu açıklandı. Denetim raporuna göre, Eskişehirspor Kulübünün belirlenen borç miktarı 99 milyon 871 bin 102 lira olduğu belirtildi. Denetimin kurumun güvenli, şeffaf ve dürüstlük örneğini sergilemek için yaptırıldığı, böylelikle kulübün adeta chek-uptan geçirildiği belirtildi.
    Eskişehirspor Kulüp Başkanı Mesut Hoşcan, kulübü tarafsız ve bağımsız bir denetçi kuruluna incelettiklerini söyledi. Yükümlülükleri, sorumlulukları hakkıyla yerine getirmek isteyen erdemli insanların, yöneticilerin yapması gerekeninde geçmişten ders çıkarmak, varsa yapılan yanlışlıkları, noksanlıkları, tekrarından kaçınmak için, önyargısız bir şekilde görebilmek olduğunu kaydeden Hoşcan, “Kulübümüzün menfaatlerini ve takımımızın başarısını her şeyin önünde ve üstünde tutan iyi niyetli ve fedakârca yürüttüğümüz faaliyetlerimizde biz de hata yapabiliriz. Bu anlayışla kulübümüzü incelettik ve kendimizi de inceleteceğiz. Ancak bu şekilde güveni tam anlamıyla tesis edebiliriz ve güçlendirebiliriz. Ancak bu şekilde şeffaf olabiliriz ve hesap verebiliriz, kurumsallaşabiliriz. Bu bağlamda bağımsız bir kuruluş tarafından inceleme yapılması; kurumsallaşmanın, şeffaflığın ve hesap verebilirliğin vazgeçilemez unsurudur.” diye konuştu.

    İnceleme raporunda yer alan bulguları basın mensuplarıyla paylaşan Başkan, “Eskişehirspor Kulübü Derneği’nin 22.06.2013 tarihinde Olağan Genel Kurulda sunulan bilançoya göre borçlar toplamı 27 milyon 683 bin 497 liradır. İnceleme sonucunda belirlenen borç miktarı ise 77 milyon 012 bin 552 temel borç, 22 milyon 858 bin 550 lira vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi olmak üzere toplam 99 milyon 871 bin 102 liradır." diye konuştu.    
    
    Hoşcan, gerçeğe aykırı KDV beyannamesi verilmesi nedeniyle kulübün 11 milyon 784 bin liralık vergi borcuna karşılık 17 milyon lira vergi borcu, cezası, 5 milyon 856 bin lirada gecikme faizi ödediğinin tespit edildiğini kaydetti.

    Hoşcan, Alper Potuk transferi konusunda da menejerlere vadesi gelmeden önce yüklü miktarda ödemelerin yapıldığını, bu bağlamda menajer Vedat Şükrü Vargılı’ya 700 bin lira civarında ödeme yapıldığını kaydetti.

    Hoşcan, “ Mutabık kalınamayan satıcılara, Muhtelif Satıcılar ile Ortaklara Borçlar hesabından virman yapılmak suretiyle hem satıcı hesapları hem de söz konusu torba hesaplar kapatılmıştır. Bu şekilde hesabı kapatılan satıcılarla yazılı mutabakat yapılmadığı, hesap içeriğinin bilinemediği ve doğrulanamadığı; pesap farklılıklarının gerçekliği ve nedenleri konusunda herhangi bir bilgi ya da belge alınamadığı vurgulanmıştır. Bu şekilde yapılan virmanlardan dolayı kulübümüzün uğradığı kaybın 2 milyon 490 bin liradır.” diye konuştu.

YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE AİT ŞİRKETLERE ÖDEMELER

    Eskişehirspor Kulübü Başkanı, raporda, inceleme döneminde bazı yönetim kurulu üyelerine ait şirketlere mal ve hizmetler karşılığı ve borç alış verişi nedeniyle yapılan ödemelerin mevcut olduğunu vurguladı.
    Rapora yansıyan menajerlik ücretleri konusunda da bilgiler veren Hoşcan, bazı futbolcularının transferleri için iki ayrı menajere veya menajerlik firmasına ödeme yapıldığının tespit edildiğini belirtti.

FUTBOLCU TEKNİK KADRO VE PERSONEL BORÇLARI

Genel Kurul tarihi itibariyle teknik kadroya, futbolculara ve diğer personele olan borç miktarının ise 24 milyon 154 bin lira olduğunu aktaran Hoşcan, “Kulübümüzde görev yapıp ayrılan futbolcu ve teknik heyet borçları toplamı 12 milyon 352 bin 486 lira. Personele olan borç miktarı 857 bin 476 lira. Personel borçlarının tamamı, diğer borçların ise önemli miktarı mahkeme masrafları, gecikme faizi ve avukatlık ücretleri dahil edilerek ödenmiştir. Kalan borç ödemeleri devam etmektedir.” şeklinde konuştu.    
    Hoşcan, bu denetimle birlikte Eskişehir Kulübünün chek-up’tan geçirildiğini belirterek, “Mali durumumuzun MR'ı çekilmiştir.” dedi.
CİHAN

Yorumlar