Engel yok dedi, dünya üçüncüsü oldu

Uzakdoğu savunma sporlarına merakı yüzünden 3 yıl önce Kahramanmaraş’ta judoya başlayan görme engelli milli sporcu Sinan Davşan, bu merakını uluslararası turnuvalarda elde ettiği derecelerle başarı öyküsüne dönüştürdü.

Google Haberlere Abone ol
Engel yok dedi, dünya üçüncüsü oldu

Uzakdoğu savunma sporlarına merakı yüzünden 3 yıl önce Kahramanmaraş’ta judoya başlayan görme engelli milli sporcu Sinan Davşan, bu merakını uluslararası turnuvalarda elde ettiği derecelerle başarı öyküsüne dönüştürdü. Davşan, geçen yıl aralık ayında Macaristan’da 22 ülkeden 218 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen Büyükler Judo Avrupa Şampiyonasında üçüncü odu, hemen ardından yine aynı ülkede düzenlenen Görme Engelliler Dünya Judo Gençlik Oyunlarında 66 kiloda dünya 3’cülüğü elde ederek kısa sürede iki derece birden almayı başardı. Milli sporcunun yeni hedefi 2016 yılında Brezilya'nın Rio şehrinde yapılacak Paralimpik Oyunlarında madalya için mücadele etmek var.

    Doğuştan yüzde 75 oranında görme kaybı olan 21 yaşındaki milli sporcu Sinan Davşan, 2010 yılında başladığı judoda başarı basamaklarını hızla tırmandı. Judodaki başarısının yanında farklı spor dallarıyla da ilgilenen Davşan, Türkiye satranç milli takımı sporcusu olarak da spor yaşamını sürdürüyor.

    9 kardeşi arasında kendinin spora ilgi duyduğunu belirten Davşan, spora olan merakı yüzünden 2011 yılında YGS’den 390 puan aldığını ancak üniversite tercihinde bulunmadığını ifade etti. Spora başladıktan sonra sabırla milli sporcu olmak için çalıştığını kaydeden Sinan Davşan, “Üç yıl önce, 2010’da judoya başladım, ilk başladığım yıl görme engelliler gençler kategorisinde 60 kiloda Türkiye birincisi oldum. 2012’de ikinci ve 2013’te tekrar Türkiye birincisi oldum. 2012 yılında katıldığım yarışmada 7-8 yıldır hiç yenilmeyen bir abimiz vardı onu yendim. Bu derecelerden sonra Avrupa’da yarışmalara katılmak için seçildim. Nisanda kampa başladık, 1 Aralık’a kadar kamptaydım. 3 Aralık’ta Macaristan’da düzenlenen Avrupa büyükler judo şampiyonasında üçüncü oldum. Sonra Dünya Gençlik Oyunlarına katıldım ve orada da üçüncü oldum.” diye konuştu.
    
    Azmi sayesinde hem satranç hem de judoda A milli sporcu unvanına kavuştuğunu kaydeden Davşan: “Haziran ayında Amerika’da dünya şampiyonası var şu anda ona hazırlanıyorum. Orada ilk üçe girerek derece alabilirsem dünya olimpiyatlarına kota alabileceğim.” dedi.

Çeşitli spor dallarıyla ilgilendiğini de ifade eden Milli sporcu, Satranç, judo ve goalballda 18 madalya aldığını belirtti.

“BAŞKALARINDAN EKSİK TARAFIM YOK, FAZLAM VAR”

    Spor yapmak için kendisinde bir engel görmediğini dile getiren Davşan, sözlerini şöyle tamamladı:
    “Spor yaparken kendimde hiçbir engel görmüyorum. Ben görme engelliyim diye bir köşeye çekilirsen hiçbir şey başaramazsın. Sen kendini aşacaksın önce. Ben hiçbir zaman görme engelli olduğumu kabullenmedim, tamam engelim var kabul ediyorum ancak benim başkalarından eksik tarafım yok, fazlam var. Ancak görme engeli olmayanlar bizden daha iyi, çünkü biz daha hissetmeden onlar görüyor.”
CİHAN

Yorumlar