E-bilet projesi, Londra'da Stadium Business Summit 2014'te tanıtıldı

Türkiye'de 14 Nisan 2014'de uygulanmaya başlayan E-bilet projesi, Londra'da gerçekleşen Stadium Business Summit 2014'te 48 ülkeden 500'den fazla katılımcıya tanıtıldı.Katılımcılar, Passolig Kartın güvenlik fonksiyonu yanında taraftarlara...

Google Haberlere Abone ol
E-bilet projesi, Londra'da Stadium Business Summit 2014'te tanıtıldı

Türkiye'de 14 Nisan 2014'de uygulanmaya başlayan E-bilet projesi, Londra'da gerçekleşen Stadium Business Summit 2014'te 48 ülkeden 500'den fazla katılımcıya tanıtıldı.

Katılımcılar, Passolig Kartın güvenlik fonksiyonu yanında taraftarlara ve kulüplere sunduğu faydaların dünyadaki elektronik kart uygulamalarından farklı bir boyuta taşıyacağını belirtti. Passolig kartın taraftara sundukları ile de diğer ülke uygulamalarının önüne geçtiği belirtildi.

Dünyada benzer uygulamaya sahip ülkelerden İtalya ve Arjantin'de elektronik kart güvenlik unsurunu ön plana çıkarttığı vurgulandı. Passolig kart tüm statlara giriş yetkisini üzerinde taşımanın yanı sıra Türkiye'nin ve dünyanın her işyeri ve ATM'sinde kabul gören, anlaşmalı illerde toplu ulaşımda geçen, taraftarlara bilete kolay erişim sağlayan, kampanya taksit ve puan kazandıran kart olma özellikleri ile dünyadaki benzer uygulamaların önüne geçti.

İtalya'da da taraftarların stada girebilmesi için kanun gereği bir akıllı kart alması gerekiyor. Burada da tıpkı Passolig sisteminde olduğu gibi kart sahibinin ilk başvuru esnasında fotoğrafı çekiliyor ve kişisel bilgileri merkezi veritabanına kaydediliyor. Akabinde maç biletleri bu karta tanımlanıyor ve stadyum kapılarında temassız kart okuma sistemiyle taraftarın kimlik ve bilet bilgilerinin kontrolü sağlanıyor. Prosedür ve kanuni zorunluluk bakımından Türkiye'deki sistem ile İtalyan sistemi büyük benzerlik gösteriyor.

Arjantin'in ise güvenlik boyutunu bir adım öteye götüren futbol ülkelerinden biri olarak gösteriliyor. 2013-2014 sezonunda sekiz statta uygulanmaya başlanan yeni biletleme sisteminde taraftarların kimlik bilgileriyle birlikte parmak izleri de kartlarına tanımlanıyor.

Taraftarlar maça geldiklerinde, sisteme önce kartlarını okutuyor, akabinde biyometrik okuyucuda parmak izlerini doğrulatıyorlar. Parmak izi ile kart uyumlu ise taraftarın stada girişine izin veriliyor.

DÜNYANIN EN KOLAY BİLET ALINAN SİSTEMİ

Passo Genel Müdürü Özgür Gündoğan, katıldığı 'Stadium Business Summit 2014'te yaptığı açıklamada, "Passolig taraftarın maç günü deneyimini en üst seviyeye çıkarmak, toplumun her kesiminin en kolay şekilde bilete erişimini sağlamak ve kulüplere yeni gelir kalemleri yaratmak için total bir çözüm sunuyor. Artık Passolig kart ile bilet almak da çok kolay. Taraftarlar eskiden gişe önünde, yağmurda / çamurda, güneşin altında bilet alırlardı. Passolig kart sahipleri www.passo.com.tr'ye girerek sadece 30 saniyede bilet alabiliyorlar. Stada son anda gelemeyen taraftarlar, biletlerini Passolig kartı olan arkadaşlarına sadece TCKN numarasını yazarak bir tıkla, 5 saniyede transfer edebiliyorlar." diye konuştu.

PASSOLİG, AVRUPA'NIN EN BÜYÜK STADYUM DÖNÜŞÜM PROJESİDİR

Passolig altyapısını gerçekleştiren E-Kent Yönetim Kurulu Üyesi Murat Emre Duman ise yaptığı açıklamada, "E-Bilet sisteminin çatı markası Passolig altında bugüne kadar 28 stadyumun entegrasyonu tamamlandı." diyerek, şöyle konuştu:

"Bu stadyumların her birinde emniyet yetkililerinin ve stadyum güvelik personelinin kullanacağı izleme ve yönetim sistemlerinden oluşan bir maç operasyon merkezi bulunuyor. Stadyumlarda meydana gelebilecek her türlü olumsuz olayın kaydının saklanması da toplamda 3000'den fazla yüksek teknoloji kamera kullanılarak sağlanıyor.

Böylece stadyumlarda hem tribünler hem de stadyuma yaklaşım ve turnike bölgeleri izleniyor. Bunun sonucu olarak 28 stadyumda 1300'den fazla turnike ve bunlarla entegre edilen kameralı geçiş sistemi ile taraftarların güvenli ve düzenli bir şekilde stadyumlara alınması mümkün hale geliyor."

Emre Duman, bu büyüklükte bir altyapı ile passolig sistemin futbol sektöründe Avrupa'nın en büyük stadyum dönüşüm projesi haline geleceğini de sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar