Dünya atletizminde değişim rüzgarları

- IAAF Asbaşkanı ve Ukrayna Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Bubka: "Atletizmde bir değişim zamanı yaşıyoruz. IAAF, bütün statüsünü değiştirecek yeni bir reform paket üzerinde çalışıyor" - "Doping, artık sadece atletizmin değil tüm sporların sorunu. IAAF, doping bütçesini ciddi oranda artırdı" - "Hayatta biri zor, diğeri kolay iki yol vardır. Sporculuk dönemimde ben her zaman zor olanı seçtim" - "Rus sporcular için nihai kararı, 17 Haziran'da Viyana'daki toplantımızda vereceğiz" - "Son yıllarda Türk atletler, birçok rekora imza attı. Bu, Türk atletizminin doğru yolda olduğunu gösteriyor"

Google Haberlere Abone ol
Dünya atletizminde değişim rüzgarları


ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Asbaşkanı ve Ukrayna Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Sergey Bubka, atletizmde bir değişim zamanı yaşandığını belirterek, "IAAF, bütün statüsünü değiştirecek yeni bir reform paket üzerinde çalışıyor." dedi.

Bubka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde doping ve rüşvet skandallarıyla büyük yara alan dünya atletizminin kabuk değişimine girdiğini ifade ederek, "Hem bu değişim hem de olimpiyat yılı olması nedeniyle oldukça yoğun bir dönem geçiriyoruz. Yapılacak çok iş var. IAAF, bütün statüsünü değiştirecek yeni bir reform paket üzerinde çalışıyor. Aralık ayında olağanüstü kongreye gidecekler ve orada tamamen yeni bir sistemi oylayacaklar. Şu anda çok fazla yeni şey gerçekleşiyor." diye konuştu.

Yeni reform paketinde özellikle dopingle mücadele ve atletizme olan ilgiyi canlandırmakla ilgili konu başlıklarının öne çıktığını dile getiren Bubka, "Doping, artık sadece atletizmin değil tüm sporların sorunu. IAAF, doping bütçesini ciddi oranda artırdı. Yarışmalarla ilgili birçok yeni alt komisyon oluşturuldu. Yıllık yarışma takvimini yeniden düzenlemek için çok sıkı çalışıyorlar. İnsanların ilgisini daha fazla çekebilecek yeni bir takvim oluşturmak gerekiyor. Bizim için hem tribünlerdeki hem de televizyon başındaki seyirci sayısı çok önemli. Seyirci sayısındaki azalma da tüm dünyanın güncel sorunu haline geldi." ifadelerini kullandı.


- "Sporcu, doping konusunda hiçbir zaman yalnız değil"


Sporcunun doping konusunda hiçbir zaman yalnız olmadığına vurgu yapan Bubka, "İşin içinde her zaman başka insanlar da vardır. Sporcuları doğru gözlemleyip kontrol altına almak çok önemli. Sporcu odaklı çalışmamız gerekiyor ama sadece sporcular üzerinde değil sporcuların çevresini de bu işin içine alarak savaşmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Aynı zamanda IAAF Sporcu Komisyonunda da yer aldığını kaydeden Bubka, "2000'den beri bu komisyondayım. Başlarda, komisyona 'Bu sporculara destek çıkanlar kim, bunlara bakmalıyız.' dediğimde beni dinlemediler. 2010'da, doping yapan sporcu kadar, buna ortak olan çevresindeki insanların da ceza almasıyla ilgili öneriyi ben sundum ve bir Sporcu Çevre Komisyonu oluşturdum. Bu, çok önemli bir adımdı. Sporcunun bu yola girmesinde birçok işbirlikçisi olabiliyor ve bizim görevimiz bu insanları engellemek. Doktor, fizyoterapist, antrenör, kurallara uymayan kim olursa olsun varsa cezalandırmamız gerek." şeklinde konuştu.


- "Ben her zaman zor olanı seçtim"


Sırıkla atlamada olimpiyat şampiyonu ve rekortmeni olan, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi sırıkla atlama sporcusu olarak gösterilen Ukraynalı Bubka, sporculuk dönemlerinde hiçbir zaman kural dışı bir yola sapmadığını söyledi.

"Hayatta biri zor, diğeri kolay iki yol vardır" diyen Bubka, şöyle devam etti:

"Sporculuk dönemimde ben her zaman zor olanı seçtim. Profesyonelseniz, günde 5-6 saat antrenman yapmanız, ne yediğinize dikkat etmeniz gerekir. Kaçta masaja kaçta saunaya gireceksiniz, kaçta uyuyacaksınız, bunlar dakika şaşmamalı. Profesyonelseniz gece saat 12.00'de diskoya gidemezsiniz. Bu zor olan yoldur. Diğer yol ise ortalama insanların seçtiği yoldur. Hayatın kurallarına uymayıp, kolaya kaçmayı seçerler. Karşıdan karşıya geçerken yeşili bekleyenler temiz sporculardır, bazıları ise kırmızıda koşarak geçerler. Önde olurlar ama kuralları çiğnerler. Bu hayatın içinde var. Bir de artık sporda çok para var ve kolay yoldan para kazanmak isteyen insan da çok. Sporun temiz kalması için sporcuya sahip çıkmamız gerekiyor."


- Rus sporcuların olimpiyatlardan men edilmesi


Sergey Bubka, Rus atletizmindeki doping ve rüşvet skandallarının ardından gündeme gelen Rus sporcuların 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'ndan men edilmesiyle ilgili konunun henüz netlik kazanmadığını dile getirdi.

Konuyla ilgili nihai kararın, 17 Haziran'da Viyana'da yapılacak IAAF Yönetim Kurulu Toplantısı'nda verileceğini belirten Bubka, "Rusya'da bu konuyla ilgili oluşturulan komisyonun çalışmalarını bir kez daha dinleyeceğiz ve ona göre karar vereceğiz. Varolan soru işaretlerini giderebildiler mi, ona bakacağız. Uzun yol haritasında Rusya Atletizm Federasyonunun neler yapması gerektiğini konuşacağız. Olimpiyatlarda yarışabilmek için gerekli şartları yerine getirip getirmediklerine bakacağız." diye görüş bildirdi.


- "Fatih başkan çok şey yaptı"


Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Başkanı Fatih Çintimar'ın göreve geldiği günden bu yana çok şey yaptığını vurgulayan Sergey Bubka, "TAF, özellikle doping konusunda çok hızlı karar verip, hemen uygulamaya geçiriyor. Bu çok önemli." şeklinde görüş belirtti.

TAF'ın eğitim seminerlerine ağırlık verdiğini anlatan Bubka, şunları kaydetti:

"Antrenör eğitimine çok önem veriyorlar. Fatih Çintimar çok yakın arkadaşım ve sık sık buluşuyoruz. Her seferinde nasıl yardımım dokunur diye soruyorum. Türkiye'de yüksek kalitede birçok yabancı antrenör çalışıyor. Antrenörlere verilen eğitimler, hem antrenörlerin hem de sporcuların kalitesini artırıyor. Bundan sonra da başarı sporcunun kendisine kalıyor."

Son yıllarda Türk atletlerin, birçok rekora imza attığını hatırlatan Bubka, "Bu, Türk atletizminin doğru yolda olduğunu gösteriyor. Gençlik ve Spor Bakanlığının atletizmi ne kadar iyi desteklediğini biliyorum ve bunu çok önemli buluyorum. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içinde olup, atletizmin okullarda okutulması çok önemli. Çocuklar, istedikleri zaman spor yapsınlar ama çocukken bırakalım da oyun oynasınlar. Bu aşamada çocuk atletizmi büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.


- "En önemlisi olimpiyat şampiyonu olmak"


2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nın büyük bir spor şöleni olacağını kaydeden Bubka, "Olimpiyatlar sporun zirvesi. En önemlisi olimpiyat şampiyonu olmak. Bir de üstüne rekor kırarsanız efsane olur. Ben hep bunun hayalini kurdum ve başardım. Eminim ki, Rio da yeni rekorlara gebe. Türk sporculara, hem Amsterdam'daki Avrupa Şampiyonası'nda hem de Rio'da başarı, şans ve olabildiğince çok madalya diliyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar