Dr. Emir Turam: Galatasaray Liv Hospital Avrupa'ya gidemez

Beko Basketbol Ligi play off final serisi 7. ve son maçına çıkmayan Galatasaray Liv Hospital'in önümüzdeki sezonda Avrupa kupalarında mücadele edemeyeceği açıklandı.Türkiye Basketbol Federasyonu'nun (TBF) önemli ismi Dr. Emir Turam, sarı kırmızılı...

Google Haberlere Abone ol
Dr. Emir Turam: Galatasaray Liv Hospital Avrupa'ya gidemez

Beko Basketbol Ligi play off final serisi 7. ve son maçına çıkmayan Galatasaray Liv Hospital'in önümüzdeki sezonda Avrupa kupalarında mücadele edemeyeceği açıklandı.

Türkiye Basketbol Federasyonu'nun (TBF) önemli ismi Dr. Emir Turam, sarı kırmızılı kulübün Başkanı Ünal Aysal'ın 'Avrupa'da mücadelemize devam ederiz.' açıklamasına cevap veren Emir Turam, "Avrupa'ya gidemezsiniz..." dedi.

Galatasaray'ın Erkekler Basketbol Ligi'nde bugün oynanacak olan finalin 7. ayağına çıkmama kararı Türkiye'nin gündemina adeta bomba gibi düşerken, bu tarihi karara çarpıcı bir yorumda Türkiye Basketbol Federasyonu'nun (TBF) önemli ismi Dr. Emir Turam'dan geldi.

Konuyla ilgili Sporx.com'un sorularını cevaplayan Basketbol Federasyonu FIBA Dış İlişkiler Direktörü Dr. Emir Turam kararın Galatasaray geleneklerine yakışmadığını belirtirken başkan Ünal Aysal'ın da "Bundan sonra Türkiye'de değil Avrupa'da mücadele ederiz" açıklamasına da, "Bu mümkün değil" yorumunu getirdi.

Turam, 'Galatasaray yönetiminin maça çıkmama kararıyla ilgili ne düşünüyorsunuz ?' sorusuna, "Ben çıkmayacaklarını duyduğumda inanamadım. Bence bu çok büyük bir hata." diyerek, şöyle cevap verdi:

"Bu çıkmamak ne Galatasaray'ın geleneklerine, ne kulübe, ne oyuncularına, ne koçuna, ne taraftarlarına, ne de Galatasaray'ı rolmodel alan yetişmekte olan nesillere yakışıyor. Bunu yeni nesillere nasıl izah edeceklerini merak ediyorum. Bırakın torunlarına izah edemezler. Bırakın olayın bu tarafını, bir de bu kulübün bir gelenek tarafı var. Galatasaray kulübü, 1915'de gönüllü olarak Çanakkele'ye gidip tek bir öğrencisi sağ dönmeyen bir lisenin camiası bu... Adamlar asker değil öğrenci ve hepsi okuldan kaçıyor üçü beşi değil tümü okuldan kaçıyor ve hepside Çanakkale'de şehit oluyor. Onlar ıvırdı zıvırdı güvenlikti filan demiyor gidiyorlar ülkeleri Türkiye için ölüme gidiyorlar. Ama o camianın sporcuları bugün sahaya bile çıkamıyor. Aynı camianın torunları.

Ben bunu anlayamıyorum izah edilemez birşey. Mutlaka onlar bunu camialarına anlatacaklardır elbette anlatamayacakları bir karar almamışlardır. Böyle bir şey Türkiye'de hiç yaşanmamış, dünyada hiç yaşanmamış. Beklenmedik bir şey bu. Galatasaray bu gelenekleriyle o yüzden özel bir camia. O 1915'de yaşanan da dünyanın hiç bir yerinde yaşanmamış. Ama onu yaşayan yaşatan bu ülkeye o şerefi yaşatan camia gelip bunu yapamaz diye düşünüyorum. Görmeden inanmam."

'GALATASARAY AVRUPA'DA MÜCADELE EDEMEZ'

Emir Turam, Galatasaray Başkanı Ünal Aysal'ın, "Bu TBF oldukça Türkiye'de değil Avrupa'da oynanarız" çıkışıyla ilgili olarak da şöyle konuştu:

"Bir kulübümüzün Avrupa'da mücadele etmesi için bunun yasal onay yetkisi basketbol federasyonu ve GSGM'dedir. Spor teşkilatının onayı olmayan hiç bir kulüp Türkiye'yi yurt dışında temsil etmesi söz konusu değil. Eurolig FIBA tarafından düzenleniyor olsaydı yüzde yüz böyleydi. Euroleague'nin bugünkü yapısıyla bu yüzde yüz olmasa da yüzde 95 -98 böyledir.

Biliyorsunuz Euroleague kar amaçlı bir ticari firma. Burası Galatasaray'ı alıyorum derse Galatasaray da burada oynayacağım derse mahkeme CAS olay bir tartışma zeminine girer. Bence yine de bu bizim federasyonumuzun GSGM'nin onayı olmadan mümkün olmaz. Çok net değil. Ama yasa çok net. Türk basketbol yönetimi basketbol federasyonundadır. Basketbolda yurt dışında kimin temsil edeceğinin onayı ve tescili de basketbol federasyonundadır diyor."

CİHAN

Yorumlar