Dilma: Brezilya, ayağa kalk, tozunu silk ve yeniden yüksel

FIFA 2014 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan ve favori olarak başlayan ancak Almanya ve Hollanda ile oynadığı son iki maçta 10 gol yiyerek tarihi bir mağlubiyet yaşayan Brezilya futbolu zor günler geçiriyor. Son olarak baskılara dayanamayan teknik...

Google Haberlere Abone ol
Dilma: Brezilya, ayağa kalk, tozunu silk ve yeniden yüksel

FIFA 2014 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan ve favori olarak başlayan ancak Almanya ve Hollanda ile oynadığı son iki maçta 10 gol yiyerek tarihi bir mağlubiyet yaşayan Brezilya futbolu zor günler geçiriyor. Son olarak baskılara dayanamayan teknik direktör Luiz Felipe Scolari'nin istifasını sunmasıyla birlikte takımın yeniden yapılandırılması gündeme geldi.

Kupa tarihinin en coşkulu turnuvalarından birisi daha geride kalırken bu kupa bazı takımlar için başarı, bazıları için sürpriz Brezilya içinse tam bir hayalkırıklığı oldu. Hollanda ile oynanan ve 3-0 kaybedilen üçüncülük maçı sonrası yaptıkları açıklamalarda Brezilyalı oyuncular ve teknik direktör Scolari, Almanya karşısında yaşanan hezimet ve 7-1'lik skorla Brezilya tarihinin en kötü futbolunu sergilediklerini ifade ettiler.

Almanya maçının oynandığı esnada çoğu taraftar henüz ikinci yarının başlarında stadyumları terkedip ekran başından ayrılarak oynanan kötü futbola tepkilerini gösterdiler. Bazı taraftarın sokaklarda forma yakmaları ve milli takım aleyhine sloganlar atarak evlerine kapanmaları bu karamsar tablonun dışa vurmuş haliydi. Ertesi gün çıkan gazetelerin attıkları sert manşetler, 'Brezilya'nın kendi evinde aşağılandığı' hissini tarihe kaydetti. Normalde oldukça sakin bir tabiata sahip olan Brezilyalıların yaşadığı şaşkınlık ve öfkeyi anlamak için maç spikerlerinin canlı anlatımını dinlemek gerekiyordu. Zira onlar dahi anlatım esnasında sakinliklerini koruyamadılar.

Yaşanan ağır mağlubiyet, yerli taraftarın ve spor camiasının Brezilya futboluna bakışını değiştirirken takımın kötü performansı sosyal medya ve uluslararası basında bir çok espriye konu oldu. Daha önce 1950 yılında Uruguay'la yapılan ve son dakikada kaybedilen final maçını hatırlayarak iç çeken Brezilyalı taraftar, bundan sonraki her kupa organizasyonuna bu turnuvada yaşanan kabus ile uyanacak. Futbolun akışını değiştiren ve tarihe derin bir iz bırakan bu karşılaşma, yalnızca Brezilya'nın değil, Almanya karşısında boy gösterecek tüm takımların hafızalarında uzun süre yer edecek.

Hollanda maçında da ümitleri yeşertecek bir sonuç elde edilememesi ve benzer hataların tekrarı, Brezilya futbolunun iyiden iyiye köreldiği yorumlarına neden oldu. Spor yazarlarının Brezilya takımı hakkında yaptıkları eleştiriler, futbolda Brezilya markasının abartılı olduğu ve milli takım başarısının yıldız futbolcu Neymar'ın üzerine inşa edildiği algısını yerleştirdi.

Maç sonrası ajanslara düşen gözyaşı kareleri ve futbolcuların kameralar karşısında yaşadığı duygusal anlar, hem takım üyelerinin hem de taraftarın psikolojisinin ne düzeye geldiğini göstermesi açısından önemliydi. Neticede, kupa hakkında yorum beklediğimiz Brezilyalılar, altıncı kez şampiyon olma hayaliyle yola çıkan ancak ezilmişlik duygusuyla birlikte kupaya dördüncü sırada veda eden bir takımın ardından gözlerini öne devirip başlarını sallayarak cevap veriyorlar.

Turnuva sonrası devlet erkanının yaptığı konuşmaların neredeyse tamamının 'kupayı alamadık ama kusursuz bir organizasyona ev sahipliği yaptık' şeklinde başlaması, organizasyondaki başarıyı içten bir şekilde kutlayamamanın verdiği burukluğu gözler önüne seriyor.

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'in ise milli takımı teselli etmek ve yapıcı mesajlar vermek adına attığı şu twit, belki de takımın düştüğü sıfır notasından yeni bir yükselişe geçmesi için gereken motivasyonu slogan halinde ortaya koyuyor: 'Brezilya, ayağa kalk, tozunu silkele ve yeniden ait olduğun yere yüksel!'

CİHAN

Yorumlar