Dağcılığa ilgi her geçen gün artıyor

- Türkiye Dağcılık Federasyonunun düzenlediği organizasyonla ülkenin çeşitli illerinden gelen 180 sporcu, Erzurum'un Uzundere ilçesinde bir haftalık teorik ve uygulamalı dağcılık eğitimi aldı - Federasyon başkanı Karaca: - "İlk eğitimlerimizde 23 kişi bulamazken, bugün her tescilli kulübümüze dörder kontenjan sınırı koymamıza rağmen onlardan gelen daha çok öğrenci gönderme taleplerine cevap veremiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Dağcılığa ilgi her geçen gün artıyor

ERZURUM (AA) - YUNUS HOCAOĞLU / ÖZKAN BİLGİN - Türkiye Dağcılık Federasyonunun düzenlediği organizasyonla ülkenin çeşitli illerinden gelen 180 sporcu, Erzurum'un Uzundere ilçesinde bir haftalık teorik ve uygulamalı dağcılık eğitim kampına katıldı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farklı illerden gelen sporculara doğa kampı ve kaya tırmanışı eğitimini teorik ve uygulamalı olarak verdiklerini söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığının eski dönem rakamlarında 23 dağcılık kulübü ve 919 lisanslı sporcunun olduğunu belirten Alaattin Karaca, "Matematiksel olarak baktığımızda ilk eğitimlerimizde 23 kişi bulamazken, bugün her tescilli kulübümüze dörder kontenjan sınırı koymamıza rağmen onlardan gelen daha çok öğrenci gönderme taleplerine cevap veremiyoruz. Bunun için de çözümler arıyoruz." dedi.

Federasyona bağlı bin 60 kulüp ve kırk bin lisanslı sporcunun olduğunu anlatan Karaca, amaçlarının dağcılığın aşamalarını sporculara teorik ve uygulamalı öğreterek, onları bir üst seviyeye çıkarmak olduğunu ifade etti.


- "Halkın ilgisini çekmeyi başardık"


Alaatin Karaca, göreve geldikleri dönemde dağcılık sporunun fazla bilinmediğini söyledi.

Türkiye'nin birçok yerine kamp ve tırmanış yapmaya gittiklerini vurgulayan Karaca, şöyle konuştu:

"Hala halk bizi yabancı görüyorsa, kendimizi anlatamamışız demektir. Onun için de gittiğimiz yerlerde sporcu ve antrenörlerimizle yürüyüş yaptık. Dönüşte halk bizi görüyor ve kim olduğumuzu anlamaya başlıyor. Neden geldiğimizi anlatıp, orada sporla ilgilenenlerle bir araya gelip, görüşlerini aldık. Şunu gördük ki Türkiye'de eğitim ağırlıklı yapılmayan hiç bir spor dalında temeliniz olmazsa, elit sporcu çıkarma şansınız yoktur. Bu şekilde eğitim ağırlıklı uygulamalarımıza devam ettik. Antrenör yoktu, onları yetiştirmeye başladık. Eğitim programları oluşturduk. Yaptığımız bu sporu ülkemizde en uç noktaya kadar götürmeye çalıştık ve bunda da başarılı olduk."


- "Artık herkes dağcılık sporunu biliyor"


Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, uygulamaya çalıştıkları projelerle dağcılık sporuna ilgiyi arttırmaya çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye'nin bütün illerinde dağcılık sporunun yapıldığını vurgulayan Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben bu sporun içinden gelen bir başkanım. Biz bu işe 23 kişi olarak başladık. Bugün öyle bir duruma geldi ki her kulübe 4 kontenjan veriyoruz ama daha çok kişi katılmak istiyor. Yani gelen talebe karşılık veremiyoruz. Geleceğe yönelik 3 ya da 4 eğitim faaliyeti açmış olacağız. Artık dağcılık günümüzde her yaş gurubunun katıldığı bir spor oldu. Eski dönemlerde bu spor üniversitelerin bir sporu olarak görülüyordu. Bugün artık her meslek grubundan, her yaş grubundan kişilerin katıldığı bir spor oldu. Dağcılık sporu eski dönemlerde 25 ilde yapılırken, günümüzde Türkiye'nin bütün illerinde gerçekleştiriliyor."


- Uzan: "Uzundere'yi doğa sporları merkezi yapmak için çalışıyoruz"


Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan da Uzundere ilçesinin doğa sporları merkezi olma yönünde ilerlediğini söyledi.

Uzan, "Uzundere'nin en önemli avantajlarından biri birçok spor faaliyetini gerçekleştirmeye uygun bir yer olması. Dağ bisikleti, kano, kaya ve buz tırmanışı, kürek gibi spor dalında faaliyetler yapabiliyorsunuz." dedi.

Birçok federasyonla spor turizmi için görüşmelerinin sürdüğünü belirten Uzan, şunları kaydetti:

"Bu sene yine haziran ayında Türkiye Bisiklet Federasyonu ile dağ bisikleti turnuvamız olacak. Bu ulusal düzeyde bir turnuva olacak. Hakikaten bu faaliyetler ilçemizin tanınırlığını, bilinirliğini artıracak. Bu aynı zamanda ilçemizin ekonomisine de ciddi katkı sağlıyor. Çünkü 180 sporcunun burada barınması, gezmesi, alışveriş yapması, arkadaşlarına burayı tavsiye etmesi, sosyal medyada buranın güzelliklerini paylaşması inanılmaz bir olgu. Dolayısıyla inşallah bu faaliyetlerin artarak devam edeceğini düşünüyorum."


- Güven: "Uzundere kaya tırmanışı için müsait bir yer"


Türkiye Dağcılık Federasyonunda kamp müdürü olarak görev yapan Korkut Güven de Uzundere'deki doğa koşullarının eğitimleri için uygun bir yer olduğunu söyledi.

Güven, dördü yaz dördü kış olmak üzere sekiz aşamalı eğitimleri olduğunu belirterek, "Yaz eğitimleri için Erzincan, Eskişehir ve Isparta gibi yerler var. Kış için Uludağ, Erciyes, Zigana ve Erzurum Konaklı gibi yüksek yerlerde kamplarımızı yapıyoruz. Takvim olarak bu iki yılı aşan zorlu bir süreçtir. Doğadaki yaşam koşullarının zor olduğunu görüyoruz. Uzundere kaya tırmanışı için müsait bir yer. Bu süreç içerisinden uğraşarak, gelen sporcular dağcı kimliğini elde ederek eğitim bitirme sertifikası almaya hak kazanıyorlar." diye konuştu.

Yorumlar