Cüneyt Çakır ve ekibi 40 yıl sonra Dünya Kupası finallerde

FIFA 2014 Brezilya Dünya Kupası'nın başlamasına saatler kala heyecan doruğa çıkarken Türkiye, futbol takımı olarak bulunamadığı finallerde hakem Cüneyt Çakır'la bu heyecanı yaşamaya çalışacak.Futbol Federasyonu Basın Departmanı tarafından...

Google Haberlere Abone ol
Cüneyt Çakır ve ekibi 40 yıl sonra Dünya Kupası finallerde

FIFA 2014 Brezilya Dünya Kupası'nın başlamasına saatler kala heyecan doruğa çıkarken Türkiye, futbol takımı olarak bulunamadığı finallerde hakem Cüneyt Çakır'la bu heyecanı yaşamaya çalışacak.

Futbol Federasyonu Basın Departmanı tarafından hazırlanan TamSaha Dergisi'nden Canberk Atik'in hazırladığı dosyada Cüneyt Çakır ve ekibindeki diğer iki yardımcı hakemle finallerde görev alacak hakemleri tanıttı.

TamSaha Dergisi'nde yeralan FIFA 2014 Dünya Kupası'nda görev alacak hakemlerle ilgili dosyanın detayları şöyle:

FIFA 2014 Dünya Kupası'nda görev alacak hakemler açıklandığında Türkiye için yeni bir sayfa açıldı. Cüneyt Çakır, Bahattin Duran ve Tarık Ongun Brezilya'da görev alacak 90 hakemin arasına seçildiler.

Cüneyt Çakır ve ekibi bu başarının ardında bir basın toplantısı düzenledi ve Çakır konuşmasına Martin Luther King'in ünlü 'Bir hayalim var.' sözleriyle başladı. Çakır'ın bu sözü kullanması duygu yüklü bir metinle dinleyenleri etkilemek için söylenmedi, bu söz tecrübeli hakemin mesleki serüvenin özeti niteliğinde. Cüneyt Çakır yola çıktığı ilk andan itibaren başarılının üzerine katarak ilerledi. Dönem dönem gerçekleştirdiği söyleşilerde de hep adım adım hayal ederek ve disiplinli çalışarak başardığını dile getirdi. 2012 Avrupa Şampiyonası'ndan önce paylaştığı bir hikâyesinde şu ifadeleri kullanmıştı:

"3-4 yıl önce Kiev'e maça gittik. Avrupa Şampiyonası için yapılan Olimpiyat Stadı inşaat halindeydi Aracı durdurup stadın bir kısmını gezdik. Bahattin'e (Bahattin Duran) dönüp, 'İnşallah bu statta 2012'de maç yöneteceğiz' demiştim. Çok çalıştık, verilen şansları iyi kullandık ve o gün inşaat aşamasında gördüğümüz statta tam üç maçta görev yapmak nasip oldu."

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hakemlerin pek seveni, hakkında hoş sözler söyleyeni olmaz. Bizde bu durum biraz daha şiddetlidir sadece. Cüneyt Çakır'ın yönetim şeklini ve kuralcı yapısı eleştirebilir fakat başardıkları göz ardı edilemez. İlk olarak 16yıl sonra Avrupa Şampiyonası'nda görev alan ilk Türk hakem olmayı başardı, arkasından Doğan Babacan'ın ardından Dünya Kupası'na gidecek ikinci Türk hakem unvanını kazandı. Cüneyt Çakır'ı yurtdışında düdük çalan diğer Türk hakemlerinden ayıran ise hiç şüphesiz ki büyük organizasyonların kritik karşılaşmalarında yönetim göstermesi.

2006'da uluslararası kariyerine başlayan Cüneyt Çakır, 2006-2007 19 yaş altı Avrupa Şampiyonası'nda görev aldı. Bir sonraki sene 21 yaş altı Avrupa Şampiyonası'nda bir kez daha görevlendirildi. 2010'da Avrupa Ligi Yarı Final ikinci karşılaşması Fulham-Hamburg maçını yönetmesinin ardından 16 Haziran 2011'de "Elit Hakem" kategorisine yükseldi. Bu başarı O'nun için henüz bir başlangıçtı. Elit seviyeye çıkmasının hemen ardından 2011 20 yaş aştı Dünya Kupası grup maçları ve yarı finalinde düdük çaldı.

2012'de ise Şampiyonlar Ligi'ndeki en üst seviyesine ulaştı. Yarı final ikinci karşılaşmasında Nou Camp'ta Fernando Torres, Victor Valdes'in solundan geçip boş kaleye topu göndererek Chelsea'ye finali müjdelerken o golün ardından orta yuvarlağı gösteren isim Cüneyt Çakır'dı.

2012'de Avrupa Şampiyonası'nda görev almasının yanı sıra yarı finalde İspanya-Portekiz maçında düdük çaldı. 0-0 biten maçı penaltılarda İspanya 4-2 kazanıp finale çıktı. İlginçtir; O gün Fernando Torres karşılaşmada şans bulamasa da yine Cüneyt Çakır'ın yönettiği bir yarı finalin ardından bir kez daha önce finale ardında da kupaya yürüdü.

Çakır-Torres ikilisinin yolu 2012 FIFA Dünya Kulüpler Kupası finalinde bir kez daha kesişti. Ancak bu kez Cüneyt Çakır, Torres'e istediği uğuru getirmedi ve finalde Corinthians 'Maviler'i 1-0'la geçip kupaya uzandı.

Son olarak bu sezon Şampiyonlar Ligi finalinde 4. hakem görevini üstlenen Cüneyt Çakır, yükselen kariyerinde bir ufuk daha açtı. 2013-2014 Şampiyonlar Ligi sezonunda Sırp Milorad Mazic'in ardından aldığı 7.8'lik başarı puanıyla 2. sırada bulunuyor. Türkiye Milli Takımı'nın Brezilya'da yer almaması bir nebze burukluk yaratsa da Cüneyt Çakır ve ekibini orada izlemek keyifli olacak.

Hakemlik mesleğinin en üst seviyesindeki 90 hakem Brezilya'da görev yapacak. Her birinin kariyeri de başarılarla dolu. Oyunu oynayanlar gibi yönetenler de apayrı milletlerden bir araya gelerek Dünya Kupası için ciddi bir kampa girdiler. Son olarak 1 Haziran'da Rio'da toplanan hakemler, 12 Haziran için son hazırlıklarını yapacak. 6 farklı kıtadan 32 hakem 1. hakem görevini üstlenecek.

Afrika Kıtası'ndan Brezilya'ya 5 hakem geliyor. Bunlardan biri Kamerunlu Neant Alioum. 32 yaşındaki Alioum, 2011 17 yaş altı Dünya Kupası'nda görev aldı. Bir diğer isim ise Güney Afrikalı Daniel Bennett. 38 yaşındaki Bennett, birçok turnuvada görev alırken Dünya Kulüpler Kupası ve Afrika Şampiyonlar Ligi'nde sayısız maç yönetti. Bennett'i ilginç kılan ise 4 yıl önce kendi ülkesindeki Dünya Kupası'na seçilememiş olması. Fildişi Sahili'nden Noumandiez Doue ise kupanın en yaşlı hakemlerinden. 44 yaşındaki Doue Afrika'nın saygın hakemleri arasında. Türkiye'deki 2013 20 yaş altı Dünya Kupası'nda görev aldığı gibi Dünya Kupası elemelerinde de sayısız maç yönetti. Gambiyalı BakaryGassama ise Afrika Uluslar Kupası yarı finali ve 2012 Londra Olimpiyatları başarılarının ardından Brezilya'da düdük çalacak. Afrika'dan Güney Amerika'ya giden son hakem ise Cezayirli Djamel Haimoudi. Afrika'nın önde gelen hakemlerinden olan Haimoudi, 2012'de Afrika'da yılın hakemi seçildi.

Afrika'dan olduğu gibi Asya Kıtası'ndan da 5 hakem gidiyor Güney Amerika'ya. Bu isimlerden ilki İran'dan Alireza Faghani. 1978 doğumlu hakem, İran'ın en iyi hakemi olarak nitelendiriliyor. 2007'den Bu yana FIFA kokartı takan Faghani, 2011 Asya Kupası finalinde düdük çaldı. Özbek Ravshan Irmatov ise 2010'un ardından 2014'te de düdük çalacak. 2010'da açılış, çeyrek final ve yarı final maçlarını yöneten Irmatov Asya'nın en başarılı hakemi konumunda. Asya'da yılın en iyi hakemi ödülüne 4 kez layık görülen Irmatov'un Brezilya'da en az yarı final seviyesinde görev alması bekleniyor. Japonya'dan Yuichi Nishimura turnuvanın en tecrübeli hakemlerinden. 1972 doğumlu Nishimura, 2012'de Asya Kıtası'nın en iyi hakemi seçilmişti. Bahreyn'den Nawaf Shukralla ise 2008'den bu yana FIFA kokartı taşıyor ve ilk Dünya Kupası deneyimini yaşayacak. Avustralya'dan ise Benjamin Williams 'Kupa'da görev alacak. Williams 2005'ten bu yana FIFA organizasyonlarında düdük çalıyor.

Avrupa Kıtası'ndan Cüneyt Çakır'ın dışında 9 hakem Dünya Kupası'na gidiyor. Alman Felix Brych 32 hakem arasında "Doktor" unvanına sahip tek hakem. 2008'den bu yana FIFA kokartı taşıyan Brych, Şampiyonlar Ligi'nde sayısız maç yönetti. İsveçli Jonas Eriksson da turnuvadaki en tecrübeli hakemlerden biri ve sayısız uluslararası maçta görev aldı. 2013'de Şampiyonlar Ligi çeyrek finali yönetti. Hollandalı Bjorn Kuipers, kariyerinin en önemli başarısını 24 Mayıs'ta yaşadı ve Şampiyonlar Ligi finali yönetti. Kuipers'in Brezilya'da da çeyrek finalin sonrasını görmesi muhtemel. Sırp Mirolad Mazic'in ise yükselen grafiği kendisine Brezilya'nın yolunu açtı. Bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde aldığı 8,0'lık başarı puanıyla bu alanın zirvesinde bulunuyor. Norveçli SveinOddvarMoen2010'da ilk Şampiyonlar Ligi maçını yönettikten sonra 2012'de çeyrek final yönetmeyi başardı. Portekizli Pedro Proença ise 2003'ten beri FIFA kokartının sahibi. Tecrübeli hakem EURO 2012 finalini yönetti ve Brezilya'da yarı final ve finalin en büyük adaylarından.

İtalyanların ünlü hakemi Nicola Rizzolide 'Kupa'da görev alacak isimler arasında. Rizzoli 2010'da Avrupa Ligi finalinde düdük çaldı. İspanyol hakem Carlos Velasco Carballo, EURO 2012'deki ilk büyük turnuvasının ardından 2014 Dünya Kupası'nda da düdük çalacak. İngilizlerin ünlü hakemi Howard Webb de Brezilya'nın yolunu tutanlardan. Birçok final yöneten tecrübeli hakem, unutamadığı maçını ise 2010 Dünya Kupası finali olarak belirtiyor. Webb, 2014 Brezilya'dan sonra düdüğü bırakacağını açıklamıştı. İngiltere final göremezse -ki göremez- bir veda busesi verilebilir.

Kuzey, Merkez Amerika ve Karayipler'den Brezilya'da 5 hakem görev alacak. El Salvador'dan Joel Aguilar, 2. kez Dünya Kupası'nda görev almaya hak kazandı. 2010'da da seçilen El Salvadorlu, Güney Afrika'da maç yönetememişti. 2001'den bu yana FIFA kokartı taşıyan Aguilar, fazla sarı kart çıkarmasıyla dikkat çekiyor. Amerika Birleşik Devletleri'nden ise Mark Geiger organizasyonda düdük çalacak. 2011 yılında MLS'in en iyi hakemi seçilen Geiger, 2012 Londra Olimpiyatları'nda görev yaptı. Walter Lopez ise Guatemala'yı temsilen Brezilya'da yer alacak. 2006'dan bu yana FIFA bünyesinde çalışan Lopez'in ilk Dünya Kupası. Panama'yı ise Roberto Moreno temsil edecek. 1996'dan bu yana FIFA adına görev yapan Moreno, 2010 Dünya Kupası'ndaki ilk turdaki 52 kişilik listeye seçilmiş, fakat son elemeyi geçemeyip son 32 hakem arasına kalamamıştı. Moreno'nun ilk Dünya Kupası olacak. Meksikalı Marco Rodriguez ise 3. Dünya Kupası'na geliyor. Rodriguez daha önce 2006 Almanya ve 2010 Güney Afrika'da düdük çalmıştı.

Okyanusya kıtasından ise 2 hakem Brezilya'da olacak. Tahiti'den Norbert Hauata ve Yeni Zelanda'dan Peter O'Leary. Hauata, kendi kıtasında 4 final karşılaşması yönetmenin yanında 2011'de Meksika'daki 17 yaş altı Dünya Kupası'nda görev aldı. O'Leary ise 2011'de Kolombiya'daki 20 yaş altı Dünya Kupası'nda düdük çaldı. İki ismin de ilk Dünya Kupası olacak.

Güney Amerika Kıtası, Dünya Kupası'na 6 hakem gönderiyor. Peru'yu temsil edecek Victor Carrilo, 2005'ten bu yana FIFA kokartı taşıyor ve Cüneyt Çakır gibi O da hakemliği babasından miras alanlardan. Şilili Enrique Osses ise 2005'ten bu yana FIFA'da görev alıyor ve Şili'nin en iyi hakemi olarak nitelendiriliyor. Arjantin'den ise Brezilya'ya gelen isim Nestor Pitana. 1975 doğumlu olan Pitana 2010 yılında FIFA kokartını taktı ve ilk büyük organizasyonu olacak. Ev sahibi ülke Brezilya adına Sandro Ricci düdük çalacak. Ricci, 2010'da Brezilya Ligi'nin en iyi hakemi seçildi.

WilmarRoldan ise Kolombiya adına görev yapacak ve ilk Dünya Kupası'nı yaşayacak. Roldan daha önce 2012 Londra Olimpiyatları'nda düdük çaldı. Güney Amerika Kıtası'ndan gelen son isim ise Ekvadorlu Carlos Vera. 2006'dan beri FIFA kokartı taşıyan Vera'nın ilk Dünya Kupası.

2014 DÜNYA KUPASINDA GÖREV ALACAK HAKEMLER

AFRİKA

Neant Alioum - Kamerun

Daniel Bennett - Güney Afrika

Noumandiez Desire Doue - Fildişi Sahili

Bakary Gassama - Gambiya

Djamel Haimoudi - Cezayir

ASYA

Alireza Faghani - İran

Ravshan Irmatov - Özbekistan

Yuichi Nishimura - Japonya

Nawaf Abdullah Ghayyath Shukralla - Bahreyn

Benjamin Williams - Avustralya

AVRUPA

Felix Brych - Almanya

Cüneyt Çakır - Türkiye

Jonas Eriksson - İsveç

Bjorn Kuipers - Hollanda

Milorad Mazic - Sırbistan

Svein Oddvar Moen - Norveç

Pedro Proenga - Portekiz

Nicola Rizzoli - İtalya

Carlos Velasco Carballo - İspanya

Howard Webb - İngiltere

KUZEY, MERKEZ AMERİKA VE KARAYİPLER

Joel Aguilar - El Salvador

Mark Geiger - Amerika Birleşik Devletleri

Walter Lopez - Guatemala

Roberto Moreno - Panama

Marco Rodriguez - Meksika

OKYANUSYA

Norbert Hauata - Tahiti

Peter O'Leary - Yeni Zelanda

GÜNEY AMERİKA

Victor Carbillo - Peru

Enrique Osses - Şili

Nestor Pitana - Arjantin

Sandro Ricci - Brezilya

Wilmor Roldan - Kolombiya

Carlos Vera - Ekvador

CİHAN

Yorumlar