Cüce sporculara rapor engeli

Engelli raporu alamayan cüce sporcular, özürlülük oran cetvelinin yeniden düzenlenmesini istiyor.

Google Haberlere Abone ol
Cüce sporculara rapor engeli

Engelli raporu alamayan cüce sporcular, özürlülük oran cetvelinin yeniden düzenlenmesini istiyor.

Türkiye’de düşük dereceli engelli sınıfına dahil edilen cüce sporcular, özürlülük oran cetvelinde sınırlama engeline takıldı. Sınırlama yüzünden sağlık kurulu doktorlarının engelli raporu vermediği cüce sporcular, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfının (TESYEV) öğrenci sporculara sağladığı burslardan faydalanamıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Bedensel Engelli Yüzme Milli Takım Antrenörü Osman Çullu, cüce sporcuların dünya şampiyonalarında yüzde 60 oranında engelli kabul edildiğini ve bu kategoride yarıştığını açıkladı. Türkiye şampiyonu cüce yüzücüler Samet Furkan Matsar ve Mislina Balkar’a rapor almak için Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesine geldiklerini belirten Milli Takım Antrenörü Çullu, hastanede bazı ölçümler yapılamadığı için bir sonuç elde edemediklerini ifade etti.

Cücelerin diğer engelli sporculardan bir farkı olmadığını dile getiren Çullu, “Bu çocukların diğer engellilerle bir farkı yok, birlikte yarışıyorlar çünkü. Ülkemizde cüceler engelli sınıfına kabul ediliyor ama dereceleri çok düşük. Ama Avrupa ve dünyada cüceler yüzde 50-60 engelli olarak görülüyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığında özürlüler sınıflandırmasıyla ilgili bir sınırlama varmış. Doktorlarda engelli raporu almak isteyen cüce sporculara karar verirken bu sınırlandırmaya uyuyor. Konuyla ilgili bir netice alamazsak durumu Sağlık Bakanlığına ulaştıracağız. Çünkü bu sporcular dünyada engelliler kategorisinde yüzüyorsa engelli olarak görülmelidir.” dedi.

Sporcuların elinde belge olmadığı için bursu alamadığını vurgulayan Çullu, şunları kaydetti: “1998 yılında yeni Zelanda’da yapılan dünya şampiyonasına katıldık. Dünya şampiyonasında sporcuları inceleme imkanı buldum. 2000 yılındaki olimpiyatlardan biz cücelerin engelliler sınıfında yüzdüğünü gördük. Çünkü S-5 ve S-6 olarak yüzüyorlardı dünya sıralamalarında. Bedensel engelliler S-1 ile S-10 arasında kategori ediliyor. S-5’le S-6 olduğu zaman yüzde 60 engelli olarak görülüyor. Samet ve Mislina Portekiz’deki yarışmada yapılan ölçümlerde S-6 olarak çıktı. Bizim başarımızı TESYEV de gördü. TESYEV yetkilileri çocuklara burs vermek istediğini bunun için engelli raporu alınması gerektiğini söylediler. Ama cücelerin engelli raporu yok. Bu rapor olmayınca da bu bursu alamadık. Bu nedenle hastaneye müracaat ettik. Bazı tetkiklerin burada yapılamayacağı ve başka hastaneye sevk edildiğini gördük. Buna da razıyız, en kısa sürede çocuklarımız engelli raporunu alıp, bu çocukların başarısını dünyaya tanıtacağız. Cüceler artık bu ülkede başarı elde ediyor. Türkiye’de toplasanız 250 bin cüce yok. Ama ne bir dernekleri var ne bir çalışmaları var, biz bu çalışmayı Maraş’ta başlatmış olduk. İnşallah doktorlarımız da bize inanır gerekli raporu verirlerse bu çocukların gelecekleri kurtulur.”

Engelliler Türkiye Yüzme şampiyonu 14 yaşındaki Samet Furkan Matsar ise haziran ayında Portekiz’de düzenlenen şampiyonada S-6 kategorisinde yarıştığını belirtti. 2016 Brezilya Olimpiyat oyunlarına hazırlandığını ifade eden Matsar, “Bize engelli değilsiniz deniyor. Biz cüce olduğumuz için diğer engellilere öncelik veriliyor. Eğitime ve spor hayatımızı devam ettirmemiz için rapor alarak bursu almak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar