Brezilya’nın kupa ile imtihanı

Dünya siyaseti kazan gibi kaynarken herkese nefes aldıran Dünya Kupası finallerine sayılı günler kaldı. 2014 FIFA Dünya Kupası, adı futbol ile özdeşleşen Brezilya’da gerçekleşecek. Brezilya, şu ana kadar oynanan bütün finallere katılmayı...

Google Haberlere Abone ol
Brezilya’nın kupa ile imtihanı

Dünya siyaseti kazan gibi kaynarken herkese nefes aldıran Dünya Kupası finallerine sayılı günler kaldı. 2014 FIFA Dünya Kupası, adı futbol ile özdeşleşen Brezilya’da gerçekleşecek.

Brezilya, şu ana kadar oynanan bütün finallere katılmayı başaran tek takım olma unvanına sahip. Ayrıca farklı dönemlerde elde ettiği başarılarla, en çok kupa kaldıran ülke olma özelliğini taşıyor. Ancak milli takımının başarısı bir yana, bu dev organizasyon, ev sahipliği yapacak hükümet için çoktan bir imtihana dönüşmüş durumda.

İlk düdüğün çalmasına sayılı günler kala, artçı protestoların tansiyonu yükselttiği Brezilya’da tedirgin bir bekleyiş var. Kupa harcamalarını aşırı ve gereksiz bulan gruplar, şehirlerin caddelerinde boy göstererek, ‘burada kupa olmayacak’ yazılı pankartlarla hükümete olan tepkilerini dile getiriyor. Güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelen gruplar, etrafı yakıp yıkmaktan çekinmiyorlar. Protestolara ek olarak gecikmelerden dolayı organizatörlerin gazabına maruz kalan hükümet, bir yandan da muhalefetin sert eleştirileriyle kuşatılmış bulunuyor.

Kupa’nın ardından gelen başkanlık seçimleri ise Rousseff’i, daha yumuşak mesajlar vermeye itiyor. Ancak kupa bahsinin açıldığı her ortamda ‘Rahat olun. Bu kupa, kupaların kupası olacak’ diyerek endişeleri gidermeye çalışsa da, Brezilya lideri, yerel ve uluslararası basının taşlamalarından kurtulamamış gözüküyor.

Yedi yıla yayılan süreçte tehdit, sitem ve eleştiri yollarını tüketen FIFA yetkilileri, kupa öncesinde hükümet ile karşı karşıya gelmemek için yaşanan gecikmelerden dolayı Alman inşaat firmalarını sorumlu tuttu. Açılış seremonisinde devlet başkanı ve FIFA yetkilileri tarafından geleneksel olarak yapılan konuşmalar, provoke edilebileceği gerekçesiyle iptal edildi.

Hükümet mensupları, tansiyonu düşürmek için ‘milli menfaat’ kartını öne sürse de, Brezilya liderinin farklı eyaletlere yaptığı gezilerde protestocular tarafından önü kesilmeye devam ediyor. Harcamalara gerekçe olarak ülke imajının parlatılacağı söylense de, bu sözler binlerce evsizin sokakta yaşadığı Rio’da, ünlü Maracana Stadyumu'nun parlak ışıklarına yarım milyar dolar harcandığı gerekçesiyle tepkiler dinmiyor.

Sesini yükselten kesim, ülkede inşa edilen büyük stadyumların, gösterişli havaalanlarının ve yeni otobanların gereksizliğine inandıkları için tepkilerini sürdürüyorlar. Gerekçe olarak da büyüme ve refahtan paylarına düşeni almak istemeleri gösteriliyor.

2016 YAZ OLİMPİYAT OYUNLYARI DA HÜKÜMETİ SIKIŞTIRIYOR

Kupa organizasyonu ile birlikte 2016 Olimpiyatları'na da talip olan ülkede, olimpiyat tesislerine aktarılan miktar, daha şimdiden 2012 Londra Olimpiyatları bütçesini geçmiş durumda.

Geçtiğimiz gün kamera karşışına geçen başkanın sekreteri konumundaki Gilberto Carvalho, Kupa sürecinde hükümet olarak diyalog eksikliği ve koordine problemi yaşadıklarını kabul etti. Kupa ve olimpiyat bahanesiyle ülke geneline yapılan yatırımları değerlendiren uzmanlar, bu sürecin ‘Brezilya gerçeklerinin’ ortaya çıkmasına vesile olduğunu ifade ediyorlar.

Büyümenin hızlı olduğu bir dönemde girişilen projelerin çoğunun geciktiği, yarıda kesildiği veya iptal edildiği konusunda birleşen uzmanlar, dünya sahnesinde bir başarı hikayesine dönüşmesi umuduyla başlatılan kalkınma sürecinin bürokrasi, yolsuzluk ağları ve plansız harcamanın kurbanı olduğuna işaret ediyorlar. Eleştirilerin dozunu artıranlar, kupa sürecinin iyi yönetilememesi halinde yaşanabilecek gerginliklerin Haziran gösterilerini aratmayacak düzeye ulaşabileceğini söylüyorlar.

Bunca polemik arasında bir de yabancıların güvenliği konusu gündeme gelirken, karşılaşmaların oynanacağı şehirler daha şimdiden kara, deniz ve havadan güvenlik çemberine alınmış bulunuyor. Siber saldırı olasılığına karşı özel bir ekip hazırda bekletilirken terör saldırısı ihtimaline karşı Irak’ta görev yapan Amerikan ordusundan eğitim alındı. Kimileri bu hazırlıkları abartılı bulsa da, provakatif bir eyleme dönüşmesinden korkulan süreç sağ salim atlatılırsa, Breziya hükümetinin adak adayıp kurban kesmesi kaçınılmaz olacak.

CİHAN

Yorumlar