Erdoğan, AK Parti milletvekilleriyle bir araya geldi

- Eski TBMM Başkanı Şahin: - "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra yüzde 10 seçim barajının değerlendirilmesinin ben de doğru olduğuna inanıyorum" -Eski TBMM Başkanı Çiçek: -"Düşürülebilir baraj ama bunun kendi içinde yeni düzenlemelerinin de yapılması gerekir"

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan, AK Parti milletvekilleriyle bir araya geldi

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti milletvekilleriyle bir araya geldi.

Parti genel merkezinde basına kapalı gerçekleşen toplantı, saat 11.15'te başladı. Toplantıya Ankara, Aksaray, Batman, Bilecik, Burdur, Edirne, Erzurum, Karabük, Manisa, Mersin, Şanlıurfa, Tokat ve Kilis milletvekilleri katılıyor.

Toplantıya katılmak üzere parti genel merkezine gelen eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim barajına yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine Şahin, Başbakan Binali Yıldırım’ın dün gerekli açıklamayı yaptığını anımsattı.

Şahsi fikrinin sorulması üzerine ise Şahin, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra yüzde 10 seçim barajının değerlendirilmesinin ben de doğru olduğuna inanıyorum.“ ifadesini kullandı.

Bir rakam telaffuz edip etmeyeceğine yönelik bir soru üzerine ise Şahin, “Hayır, yok. Ama bir miktar düşürülebilir. Tabi bu siyasi partiler arasında yapılacak görüşme sonucunda varılacak uzlaşmayla temin edilir diye değerlendiriyorum.” diye konuştu.

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek de gazetecilerin aynı yöndeki sorusu üzerine, konunun daha evvel de ülke gündemine geldiğini ve tartışıldığını anımsattı.

Çiçek, “AK Parti o zaman 3 tane teklifte bulundu. 'Baraj kalsın, barajı yüzde 5’e düşürelim ya da tümüyle kaldıralım' gibi teklifleri oldu, o zaman pek ilgi görmedi. Anlaşılıyor ki şimdi yeni baştan bu konuyu tartışmış olacağız.” dedi.

Başbakan Yıldırım’ın konuya ilişkin açıklamaları olduğunu belirten Çiçek, “Düşürülebilir baraj ama bunun kendi içinde yeni düzenlemelerinin de yapılması gerekir. Sadece barajın düşmesi yetmiyor. Seçim mevzuatı dahil, siyasi partiler yasası dahil hepsinin birlikte ele alınması lazım. Değilse sadece binanın kapısını, penceresini değiştirerek bina yenilenmiş olmaz.” değerlendirmesinde bulundu.

Dar bölge ve daraltılmış bölgenin de gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine ise Çiçek, bu konuların hepsinin AK Parti tarafından bir kaç sene önce gündeme getirildiğini ancak tam bir cevabın alınamadığını yineledi.

Çiçek, şunları ifade etti:

"İnşallah bir sonuca varmış olur. Ama seçim mevzuatıyla beraber düşünülmesi lazım. Çünkü yurt dışındaki vatandaşlarımız da oy kullanıyor. Seçim hukukunun yeni baştan gözden geçirilmesi gerekir. Yüksek Seçim Kurulu’nun yapısının yeni baştan gözden geçirilmesi gerekiyor. Yüksek Seçim Kurulu kararlarıyla ilgili tartışmalar oluyor zaman zaman. Bunların hepsini bir arada almadığınızda, sadece baraja takılır kalırsak, korkarım onu çözeriz, başka bir tartışmayı yine sürdürürüz. Bir alanı düzelteceksek tümüyle düzeltmek lazım."

Baraja ilişkin bir rakam söyleyip söyleyemeyeceğine ilişkin soru üzerine Çiçek, konunun seçim hukukuyla ilgili olduğunu sadece barajdan ibaret olmadığına dikkati çekti.

Çiçek, şunları kaydetti:

"Barajın dışında da düzeltilmesi gereken pek çok konu var. Seçim kanunları bir kalem gibidir. Neyi yazmak istiyorsanız onu yazar. Siz barajı düşürmekle veya başka türlü düzenlemelerle neyi gerçekleştirmek istiyorsunuz? Onun tümünü göz ardı edersek, bir tek kalem şeye takılır kalırız, sonra yine başka türlü tartışma devam eder."

Yorumlar