Bisiklet 9. kez olimpiyatlarda

- Bisiklet Federasyonu Başkanı Müftüoğlu: "Oyunlarda yer almıyorsanız, orada olamıyorsanız, dünyada ikinci sınıftasınız demektir" - "2020 Tokyo Olimpiyatları'nda kürsüde yer almak istiyoruz" - Yol Bisikleti Milli Takımı Antrenörü Torgay: "Olimpiyat oyunlarında olmak bile Türk bisikleti adına çok önemli"

Google Haberlere Abone ol
Bisiklet 9. kez olimpiyatlarda


ANKARA (AA) - BUĞRA ERSAVAŞ - Yol bisikleti dalında 2016 Olimpiyat Oyunları'na iki kota alan Türk bisikleti, Rio'da milli sporcular Ahmet Örken ve Onur Balkan ile pedal çevirecek.

Bugüne kadar olimpiyatlarda 8 kez mücadele eden Türk bisikletçiler, 1924'te Paris'teki oyunlar ile olimpiyat maratonuna başladı.

Türk bisikleti, olimpiyatlardaki en önemli başarılarını 1928 Amsterdam Olimpiyatları'nda elde etti. Amsterdam'da 1 kilometre sürat yarışında mücadele eden Cavit Cav, serisinde üçüncü olurken, bayrak dayanıklılık yarışında ise Cavit Cav, Galip Cav, Tacettin Öztürkmen ve Yunus Nüzhet Unat'tan oluşan takım, serisinde ikincilik yaşadı.


- Müftüoğlu: "Artık hedefler büyüdü"


Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, son 3 olimpiyat oyunlarına kendi döneminde katıldıklarını hatırlatarak, "Oyunlarda yer almıyorsanız, orada olamıyorsanız, dünyada ikinci sınıftasınız demektir." dedi.

Rio'da düzenlenecek olimpiyatlara kadar gelecek yılların temellerini attıklarını vurgulayan Müftüoğlu, "Bundan önce, olimpiyat oyunlarında yer alabilmenin hesaplarını yapıyorduk. Artık hedefler büyüdü. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda kürsüde yer almak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Olimpiyatlarda dünyanın en iyi sporcularının yer alacağının altını çizen Müftüoğlu, şöyle devam etti:

"Ülkemizde de bu iş artık profesyonelce yapılıyor. Onlardan bir eksiğimiz kalmadı. Bu nedenle hedefimizi olimpiyatlarda madalya olarak belirledik. Artık olimpiyatlara daha kalabalık bir sporcu grubuyla gitmek istiyoruz. Tüm çalışmalarımızı da buna göre yapıyoruz."


- Torgay: "Olimpiyatlarda olmak çok önemli"


Yol Bisikleti Milli Takımı Antrenörü Suat Torgay, olimpiyat oyunlarında kürsüde yer almanın zorluğuna dikkati çekerken, "Ancak orada olmak bile Türk bisikleti adına çok önemli." diye görüş bildirdi.

Rio'daki iki kota için milli bisikletçiler Ahmet Örken ve Onur Balkan'ı belirlediklerini vurgulayan Torgay, "Bu iki sporcumuz, hem kazandırdıkları puanlarla olimpiyatlarda yer almamıza önemli katkı sağladılar, hem de potansiyel, deneyim ve form düzeyi olarak en uygun arkadaşlar diye düşündük." değerlendirmesinde bulundu.

Yol bisikletinin Türkiye'de tanınma açısından yeni yükselişe geçtiğinin altını çizen Torgay, "Hızlı bir yükseliş içindeyiz ancak hala yeterli değil. Uluslararası arenada boy göstermemiz önemli. Henüz olimpiyat oyunlarında kürsüye çıkacak seviyeye gelmesek bile, oyunlarda yer almanın Türk bisikletine katkıları olacaktır." şeklinde konuştu.

Olimpiyatlarda dünyanın en iyi sporcularının yer aldığını, bisiklette de aynı durumun geçerli olduğunu kaydeden Torgay, şunları söyledi:

"Neredeyse tam profesyonel sporcular olimpiyatlarda yer alacak. Burada kürsüye çıkmak şu an için erken olsa da gelecek planlarımızı buna göre yapıyoruz. Yine de olimpiyatlara katılmak, orada mücadele etmek, aktif ve yeni başlayan sporculara bir özendiricilik sağlayacaktır. Omuzlarımızdaki sorumluluğu bilerek oyunlarda yer alacağız."


- Bisikletin olimpiyat tarihi


Olimpiyat oyunlarında bugüne kadar Türkiye'yi temsil eden bisikletçiler şöyle:

1924 Paris Olimpiyatları (3 sporcu):

Sürat ve dayanıklılık yarışı: Cavit Cav, Fahri Cambaz, Raif Bey

1928 Amsterdam Olimpiyatları (4 sporcu):

1 kilometre sürat yarışı: Cavit Cav, Galip Cav

Bayrak dayanıklılık yarışı: Cavit Cav, Galip Cav, Tacettin Öztürkmen, Yunus Nüzhet Unat

1936 Berlin Olimpiyatları (6 sporcu):

100 kilometre yol dayanıklılık yarışı: Eyüp Yılmaz, Kazım Bingen, Kirkor Cambaz, Orhan Suda, Tacettin Öztürkmen, Talat Tunçalp

1948 Londra Olimpiyatları (4 sporcu):

195 kilometre yol yarışı: Ali Çetiner, Enver Osmalı, Orhan Suda, Talat Tunçalp

1972 Münih Olimpiyatları (6 sporcu):

Takım yarışı: Ali Hüryılmaz, Erol Küçükbakırcı, Mevlüt Bora, Seyyit Kırmızı

Yol yarışı: Ali Hüryılmaz, Haluk Güngören, Mevlüt Bora, Rıfat Çalışkan

1976 Montreal Olimpiyatları (1 sporcu):

Bin metre: Erol Küçükbakırcı

4 bin metre takip: Erol Küçükbakırcı

Pist sürat: Erol Küçükbakırcı

2008 Pekin Olimpiyatları (1 sporcu):

Dağ bisikleti: Bilal Akgül

2012 Londra Olimpiyatları (3 sporcu):

Yol bisikleti: Ahmet Akdilek, Kemal Küçükbay, Miraç Kal




Yorumlar