Bilic: Utanılacak, üzülecek ve gücenecek bir durum yok

Geleneksel olarak düzenlenen TSYD 51. Yıl Sporun Zirvesi Semineri’ne katılan Beşiktaş’ın teknik direktörü Slaven Biliç, Türkiye’de futbol adına utanılacak, üzülecek ve gücenilecek bir durum olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bilic: Utanılacak, üzülecek ve gücenecek bir durum yok

Geleneksel olarak düzenlenen TSYD 51. Yıl Sporun Zirvesi Semineri’ne katılan Beşiktaş’ın teknik direktörü Slaven Biliç, Türkiye’de futbol adına utanılacak, üzülecek ve gücenilecek bir durum olmadığını söyledi.

Antalya Belek’te Gloria Golf Resort Otel’de düzenlenen ve 300’ü aşkın spor gazetecisinin takip ettiği seminerin ilk gün ikinci oturumunda "Yabancılar gözüyle Türk Futbolu" başlığıyla yapılan panelde konuşan Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic, Beşiktaş’a gelmeden önce de Türk futbolu ve Türkiye hakkında bilgisinin olduğunu söyledi.

Türkiye ligi ile Avrupa ligi değerlendirmesinde de bulunan Biliç, "Buraya gelmeden önce de Türk futbolunu yakından takip ediyordum. Oyuncu iken de teknik adam olarak da Türk takımlarına karşı hem maç oynadım hem de teknik adam olarak maç yönettim." diyerek şunları söyledi:

"Türkiye’ye benzer yaşam tarzı olan bir ülkeden Hırvatistan’danım. Ülke olarak her konuda aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Türkiye ligi potansiyal olarak Hırvatistan’dan daha üst düzeyde. Eskiden 3-4 tane şampiyonluğa oynayan takım vardı, şimdi ise Anadolu takımları da çok güçlü. Dünya basını da Türkiye’yi yakından takip ediyor.

Türkiye finansal olarak gelişmiş bir ülke. Bu gelişmişlik ülkenin futboluna da yansıyor, kalitenin kaliteli takımlarının oluşmasına, kaliteli isimlerin ülkeye gelmesine yarıyor. Bundan 5-10 sene önce Drogba ve Sneijder’i Türkiye’ye getirmek zordu; ama bugün geliyorlar. Altyapılara önemli yatırımlar yapılıyor. Statlar, tesisler ve geleceğin önemli oyuncularının yetişeceği alanlar yapılıyor."

Bilic, Türkiye’nin futbol adına utanılacak, üzülecek ve gücenilecek bir olayı olmadığını belirterek, "Fenerbahçe UEFA Avrupa Ligi’nde yarı final oynadı. Galatasaray, geçen yıl Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finali Real Madrid ile oynadı. Futbol kalitesi ve değer olarak Avrupa’nın ilk ülkesi içine girebileceğini Fransa ligine yakın bir ligi olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN 2014 DÜNYA KUPASI'NDA OLMAMASI CAN ACITICI

Hırvatistan ve Rusya’da çalıştığının hatırlatılması ve iki ülkeninde 2014 Dünya Kupası’nda olmasına rağmen Türkiye’nin finallere gidememesinin sorulması üzerine Bilic, şunları söyledi:

"Rusya ligi ile kıyaslama yapılabilir. Yabancı sayısında da iki ülke arasında benzerlikler var. Ancak Türkiye Ligi kıyaslandığında Hırvatistan ve Rusya Ligi’ne göre daha üst düzeyde bir lige sahip. Statlar, stat dışındaki futbola ilgiye bakıldığında Türkiye, Almanya, İngiltere ve İspanya ile kıyaslanabilecek kapasitede.

Türkiye’de iyi bir lig var, ama Avrupa ve dünya kupalarında olmaması can acıtıcı bir durum Hırvatistan sıralamada ilk 10 içinde Türkiye bu konuda da sıkıntılı. Türk futbolu 10-15 yıl içinde başarılı olmak istiyorsa tüm alt yapıyı tesis ve stat olarak değil yeni Arda’lar belki Messi’ler yetiştirmek için çalışılmalı. Anadolu’da fırsat bekleyen çok yetenekler var. 2004’te Almanya yaşadığı krizi yeni tesisler, yeni genç yetenekler yetiştirerek aştı ve tekrar ayağa kalktı. U15, U17 yaşlarında önemli başarılar elde etti. Türkiye’de bunu yapabilir."

Türkiye’deki derbilerle kendi oynadığı ve takip ettiği dünyadaki diğer derbileri kıyaslamasının sorulması üzerine ise Bilic, "Oyuncu olarak ya da teknik adam olarak derbi oynamak, bunları kıyaslamak önemli. Benim dünya çapında oynadığım derbi yok. Bunu Barcelona-Real Madrid derbisi gibi ülke derbisini, İnter-Milan gibi şehir derbisini oynadığı için Roberto Carlos daha iyi anlatabilir." diye cevap verdi.

Bilic, teknik adamlığının yanında müzisyenliğininde olduğu hatırlatılarak ‘Beşiktaş’ta eksik olan enstrüman hangisi?’ sorusuna ise "Çok fantastik bir soru. Beşiktaş’ta eksik bir enstrüman yok, sadece sürekliliği olmayan enstrümanlar var, biz ikinci yarıda bu sürekliliği sağlamaya çalışacağız." diye cevap verdi.

Kasımpaşa-Beşiktaş maçında yaşananların kural hatası olup olmadığının sorulması üzerine ise Bilic, Kasımpaşa-Beşiktaş maçının daha bitmediğini söyleyerek, "Kasımpaşalı oyuncu Donk’un yaptığını sahalarda pek görmedim. Maçın ikinci yarısında Kasımpaşa bizden daha iyi oynadı. Daha önce de söylediğim gibi o maçın 3-0 Beşiktaş’ın lehine tescil edilmesi gerekir." diye cevap verdi.

Bilic, Fernandes’in Kasımpaşa maçında yaşadığı saldırıyı daha önce bazı maçlarda kendisinin gördüğünü, yaşananlara şahit olduğunu da belirtti. Bilic, Fernandes'in takımdaki durumuyla ilgili olarak ise "Hiç kimse Beşiktaş’tan daha büyük değil. Bunu Fernandes’de çok iyi biliyor. Öyle bir yaklaşımı da yok. Bizim değerli oyuncularımızdan biri." diye konştu.

Bilic, en beğendiği Türk oyuncunun ise Mesut Özil olduğunu sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar