Bedensel engelliler, kürek çekmeye hazırlanıyor

- Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Uztürk: "Son yönetim kurulu toplantımızda aldığımız kararla kano branşında da faaliyet göstereceğiz" - "Engellilerde kano branşı için özel bir ekipman gerekmiyor, sporcularımızın da büyük çoğunluğu ampute arkadaşlarımızdan oluşacak" - "16 yaşında bir federasyon olarak 40-50 senedir engelli branşlarında var olan ülkeleri, bazı branşlarda darmadağın ettik"

Google Haberlere Abone ol
Bedensel engelliler, kürek çekmeye hazırlanıyor


ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun (TBESF) 19. branşı kano oldu.

TBESF Başkanı Arif Ümit Uztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Son yönetim kurulu toplantımızda aldığımız kararla kano branşında da faaliyet göstereceğiz." dedi.

Türkiye Kano Federasyonu ile görüşerek ileriye dönük nasıl çalışmalar yapmaları gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunacaklarını dile getiren Uztürk, "Sakarya'da bulunan kano ve kürek merkezini kullanmayı düşünüyoruz. Engellilerde kano branşı için özel bir ekipman gerekmiyor, sporcularımızın da büyük çoğunluğunu ampute arkadaşlarımızdan oluşacak." diye konuştu.

Olimpiyat yılı olması nedeniyle yoğun bir dönem geçirdiklerini ifade eden Uztürk, şöyle devam etti:

"7 branşta 41 sporcumuz kota almış durumda. Kota müsabakaları bazı branşlarda devam ediyor. Atletizmde Avrupa Şampiyonası, okçulukta telafi turnuvası adı altında yapılacak bir organizasyon var. Tenis ve eskrimde de şansımız devam ediyor. Özellikle teniste, Büşra Ün şu anda dünyada 32. sırada, buralara 90. sıralardan aldık getirdik. Büyük ihtimalle ilk 32 Rio'ya gidecek. Diğer branşlardan da elde edeceğimiz kotalarla sayımız 45 civarına ulaşacaktır. Bu tabii ki çok mutluluk verici bir tablo."


- "Dünya sıralamalarına baktığımızda işler değişebilir"


"Ülkemiz açısından belki bu mutluluğu paylaşabiliriz ama dünya sıralamalarına baktığımızda işler değişebilir." diyen Uztürk, kota sayılarını, 2012 Londra Paralimpik Oyunları'na 235 sporcuyla katılıp 95 altın madalya alan Çin ile karşılaştırdıklarında, daha fazla çalışma yapmaları gerektiğini söylemek zorunda olduklarını dile getirdi.

Uztürk, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na 4 bin 350 kişinin katılacağını vurgulayarak, "Bunun 1400'ünü atletizm oluşturuyor, biz atletizmde 2 sporcuyla katılıyoruz. Yüzmede 800 sporcu var, bizim 2 kotamız bulunuyor. Sistemde bir takım çarkları, dişlileri yeniden harekete geçirmemiz lazım. Bunu zaman zaman Spor Genel Müdürlüğü ile paylaşıyoruz." dedi.

Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) gibi bedensel engellilerin de sporcu eğitim merkezlerine ihtiyacı olduğunun altını çizen federasyon başkanı, özellikle yüzme ve atletizmde bunu yapamadıkları takdirde, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na en fazla 50 sporcuyla katılabileceklerini söyledi.

2020'nin 100 sporcuyla katılacakları bir olimpiyat olmasını istediklerini dile getiren Uztürk, gerekli çalışmalar yapılmadığı takdirde olimpiyatlara giden sporcu sayısının artacağını düşünmediğini kaydetti.


- "Engellileri sporla buluşturmak çok kolay değil"


Arif Ümit Uztürk, 2 bin 800'ü aktif 5 bin 765 lisanlı sporcuları bulunduğunu belirterek, engelli sporcuları sporla buluşturmanın çok kolay olmadığını söyledi.

Çocukları evlerinden çıkarıp sosyal hayatın içine katmakta sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Uztürk, "Aileler bazen çocuklarının dışarı çıkmasıyla sanki utanç duyacaklarını hissediyorlar. Ülke olarak önce bu algıdan kurtulmamız lazım. Bazen de kentlerde ulaşım problemleri oluyor." dedi.

Sosyal ve sportif anlamda son yıllarda çok olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Uztürk, "Sporcuların müsabakalara gidip gelebilmesi için 30 kente engelli araçları gönderildi. Bunların artarak devam edeceğini biliyorum ama sporcu sayısı bence yeterli değil. Avrupa ülkeleriyle kıyasladığımızda gerilerde olduğumuzu görürüz. Branş sayımız artıyor, sporcu sayımız da artmalı." diye konuştu.

Türkiye'de Engelliler Spor Federasyonunun 1990'da kurulduğunu, 2000 yılında ise 4 ayrı engelli spor grubuna ayrıldığını dile getiren Uztürk, şöyle devam etti:

"Kuruluş tarihimiz 2000, yaşımız on altı. 16 yaşında bir federasyon olarak 40-50 senedir engelli branşlarında var olan ülkeleri, bazı branşlarda darmadağın ettik. Okçuluk, masa tenisi, halter, tekerkeli sandalye basketbol, ampute futbol ve yüzme bunlardan bazıları ama biz kendimizi yeterli bulmuyoruz. Daha fazla gelişmek zorundayız."

- "Beklentimiz yüksek"


Paralimpik oyunların hazırlıklarına devam ettiklerini, bunun yanı sıra yurt içi takvimlerinin de yoğun olduğunu ifade eden Uztürk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu ay birçok faaliyet var. Kamp ve yarışmalar devam ediyor. Yurt dışına giden ekiplerimiz var. Hedef 2016'ya en yüksek sporcu sayısıyla katılıp hiç olmazsa 2012'nin madalya sayısını geçebilmek. Halter, okçuluk, masa tenisi gibi özellikle bireysel branşlarda altın madalya şansımız bulunuyor. Açık hava şartları bir takım şanssızlıklar oluşturabiliyor ama beklentilerimiz yüksek."

Yorumlar