Aziz Yıldırım için davetiye çıkarılabilir

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın itirazının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca reddedilmesinin ardından gözler infaz sürecine çevrildi.

Google Haberlere Abone ol
Aziz Yıldırım için davetiye çıkarılabilir

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın itirazının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca reddedilmesinin ardından gözler infaz sürecine çevrildi. Usule göre cezası 3 yıldan fazla olanlar için yakalama kararının çıkarılacağı, ancak ‘kamuoyunun yakından tanınan biri’ olması ve 'kaçma şüphesinin bulunmaması' nedeniyle, “Bir hafta, 10 gün içinde infazın için gel.” denilerek davetiye çıkarılabileceği öğrenildi.

İstanbul İnfaz Savcılığı’ndan edinilen bilgiye göre Yargıtay, dosyayı yargılamayı yapan yerel mahkemenin yani İstanbul 16. Ağır Ceza mahkemesinin bulunduğu Çağlayan'daki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderecek. Başsavcılık bu kararı görevli olan infaz savcısına gönderecek.

Bundan sonraki işlemler her infaz kararı için aynı şekilde uygulanacağı için genel bir açıklama şeklinde. Sanık 3 yılın altında ceza aldıysa ve cezası onandıysa infaz savcılığı olarak davetiye çıkartılır. Ancak ceza 3 yılın üzerindeyse yakalama kararı çıkarılır ve kararın infaz edilmesi istenir.

Cezası 3 yılın üzerinde olan kişi, eğer konumu itibariyle kaçma durumu olmayan, kamuoyunun yakından tanıdığı bir kişiyse de, “Bir hafta, 10 gün içinde infazın için gel.” denilerek yine davetiye çıkartılır.

SANIK, CEZANIN ERTELENMESİNİ İSTEYEBİLİR

Sanık, infaz savcılığına geldiğinde cezasının ertelenmesini isteyebilir. Cezası onaylanan her sanığın yasada böyle bir hakkı bulunuyor. Bir sanık cezasının ertelenmesini en fazla 2 kez talep edebilir. Yani bir kez talep eder ve gerekçeleri makul ve inandırıcı görülürse cezası bir yıla kadar ertelenebilir. Bundan sonra bir kez daha erteleme isteyebilir. Mazeretin makul görülmesi halinde ikinci kez bir yıla kadar süre ile yine bir erteleme kararı verilebilir. Savcılık, bu ertelemelerle birlikte 10 bin, 20 bin ya da 50 bin lira gibi bir teminat yatırmasını da isteyebilir. Erteleme kararı verilirse de süre dolduğunda sanığa tekrar davetiye çıkarılır. Sanık gelmezse ödediği teminat varsa bu para hazineye devredilir ve sanık hakkında da yakalama kararı çıkartılır.

Ancak savcılık, sanığın erteleme konusundaki mazeretini kabul etmeden direk olarak tutuklama işlemlerini de yapabilir. Erteleme kararı verilmesi durumunda da sürenin dolması ile sanık geldiğinde tutuklama işlemini gerçekleştirir. Davete uymazsa hakkında verilecek yakalama kararının ardından sanık yakalanıp getirildiğinde tutuklama işlemi gerçekleşir. Aziz Yıldırım hakkındaki infaz sürecinin de bu şekilde olması bekleniyor.

CİHAN

Yorumlar