Avukat Kazmaz: Top çizgide dava tarafsız sahada devam ediyor

TFF Eski Disiplin Kurulu Üyesi, Spor Hukukçusu Avukat Remzi Kazmaz, bugün düzenlediği basın toplantısında şike davasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bodrum'da basın mehsuplarıyla bir araya gelen ve şike süreciyle ilgili 13. Ağır...

Google Haberlere Abone ol
Avukat Kazmaz: Top çizgide dava tarafsız sahada devam ediyor

TFF Eski Disiplin Kurulu Üyesi, Spor Hukukçusu Avukat Remzi Kazmaz, bugün düzenlediği basın toplantısında şike davasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bodrum'da basın mehsuplarıyla bir araya gelen ve şike süreciyle ilgili 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin infazı durdurma ve yeniden yargılama kararını değerlendiren Avukat Kazmaz, "Top çizgide dava tarafsız sahada devam ediyor." dedi.

Türkiye'nin son günlerde tarihi olaylar yaşadığını da belirten Kazmaz, "Ergenekon, Balyoz ve son Şike davası. Özel yetkili mahkemelerin, Türkiye'de hukukun ve yasaların DNA'sıyla oynayarak yarattıkları kaos ve kargaşa ortamı ülkede yaşanmaz hale getirdi. Herkesin vicdanlarındaki adalet kanayan bir yara gibi sızlamaya devam etti. En son kamuoyunda merakla beklenen Şike davasının yeniden yargılamayla ilgili kararı açıklandı. Karar top çizgide ve maç bitmedi, uzatmalar oynanacak." diye konuştu.

"Aziz Yıldırım'a verilen 3 yıl 9 aylık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından dosya 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti." diyen Avukat Remzi Kazmaz, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Artık Fenerbahçe Aziz Yıldırım ve diğer sanıklarla ilgili fazla bir ümit yoktu ve bu haliyle maç kaybedilmişti. Ama direnen Fenerbahçe ve Aziz Yıldırım maçın son dakikalarında yaratılan bir mucize ile Türk Hukuk Tarihi'nde çok tartışılacak bir karara imza attılar. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden yargılama ve infazın durdurulması ile ilgili bir talepte bulunan Aziz Yıldırım ve diğer sanıklarla ilgili savcılar sanıkların yeniden yargılanması yönünde verdiği mütealaya katılarak Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl'ın yeniden yargılanması talebini oybirliğiyle kabul etti.

Kararın gerekçesi ise bütün bu kargaşa ve kaos ortamı yaratan Özel Yetkili Mahkemeler'in kapatılmasına gerekçe olan 6526 sayılı kanunda yapılan değişiklikle, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçunun tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması ve teknik araçlarla izlenmeye ilişkin katalog suçlar arasından çıkarılması oldu. Haliyle Şike Davası'nda tapelerle, özel telefon dinlemeleriyle yaratılan hayali deliller belgelerle hüküm verilen Şike davası böylece başka ciddi delil belge olmadığından çöktü.

Bu karar tıpkı Balyoz davasında verilen karar gibi, Türk hukuk tarihinde önemli bir yer tutacak.

Şike davasında mahkeme üzerine düşeni yapmıştır. Adil yargılama konusunda gösterdiği hassasiyet umarım gelecekte yapılacak olan yargılamada gösterilecektir. Şuanda delilsiz, belgesiz kalan bu dava yeniden yargılanmayla birlikte mutlaka yeni delillerde ortaya çıkacak, haliyle şike davasının sonuçları bu ülkede çok tartışılacak."

TOP DİREKTEN DÖNDÜ MAÇ DEVAM EDİYOR

Avukat Remzi Kazmaz, öncelikle bu karara 7 gün içinde ilgililer tarafından itiraz hakkı bulunduğunu da belirterek, "İtirazdan sonra bu karar kesinleşirse karar kesinleşecek ve yeniden yargılama sürecine girilecektir." dedi.

Yeni delillerle, yeni tanıklarla bu maçın devam edeceğini, 6526 sayılı yasa ile daha önce bu maça (Davaya) dahil olan telefon dinlemeleri ve tapelerin bu davada tek başına yer almayacağını da belirten Kazmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Haliyle yeni delillerle (oyuncularla) devam edecek bu maçın galibi Adalet olacağını umuyoruz. Kamuoyu ve bizler bu davanın (maçın) bu ülkenin geleceğine ışık tutacağına inancımızı korumak istiyoruz.

Ulusal anlamda TFF'nin, 'şike sahaya yansımamıştır' sözü meşruluk kazanacaktır. Trabzonspor'un bu karara yapacağı itirazdan bir sonuç alması bu davanın son hükmünü beklemek zorunda kalacağından bu süre içinde kupayı unutacak.

UEFA açısından bu kararla henüz hiç durum değişikliği olmasa da Fenerbahçe'nin en kısa sürede UEFA'ya başvurarak hem Türkiye'deki yeniden yargılama kararı hem de Şampiyonlar Ligi'ne katılma konusunda İsviçre Federal Mahkeme'sinin vereceği olumlu karar olursa Fenerbahçe bu iki kararla UEFA'nın kapısına dayanıp önümüzdeki yıl Şampiyonlar Ligi'ne katılması sürpriz olmayacaktır."

'AVRUPA KONUSUNDA BENİM GÖRÜŞÜM FARKLI'

3 Temmuz 2011 süreci olarak bilinen şike davaları sonrasında verilen cezalarda bir beraat olmadığını da belirten Avukat Kazmaz, bu konuyla ilgil kendi görüşünü aktarırken şunları söyledi:

"Bu konuda benim görüşüm herkesin aksi yönündedir. Çünkü ortada bir erteleme kararı vardır. Yani top direkten dönmüş ama maç devam ediyor. Henüz bu dava ile ilgili bir beraat kararı olmadığından ve bu beraat kararı da kısa sürede çıkamayacağından UEFA Fenerbahçe ile ilgili kararını değiştirmeyecektir.

Son söz olarak Ergenekon, Balyoz, Şike davalarıyla yaratılan bu kaos ortamında hiçbir zaman adalet ve hükümetten umudunu kaybetmeyenlerin elde ettikleri bu sonuçla adaletin gerçekten bir umudu olarak doğmasına neden oldular.

Ülke hep birlikte Adalet ve Hukuk etrafında kilitlenmeli bu haksızlıkların hesabı teker teker sorulmalı. Bu bir hesaplaşmadır. Bu hesaplaşma adil yargılanma içinde olmalıdır."

CİHAN

Yorumlar