Artistik Cimnastik Dünya Kupası'na doğru

- Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Çelen: "22 ülke katılacağını bildirmişti. İstanbul'da yaşanan hadise 14 ülkenin gelmemesiyle sonuçlandı. Hepsi de arayarak üzüntülerini belirttiler" - "Her şeye rağmen 8 ülkenin katılımıyla bu organizasyonu düzenliyoruz. Ciddi anlamda talihsizlik oldu"

Google Haberlere Abone ol
Artistik Cimnastik Dünya Kupası'na doğru


MERSİN (AA) - Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, yarın Mersin'de başlayacak Artistik Cimnastik Dünya Kupası'yla ilgili, "İstanbul'da yaşanan tatsız hadiseden dolayı başsağlığı diliyorum. Bunlar ülkemizde yaşanmasını istemediğimiz şeyler. 22 ülke katılacağını bildirmişti. İstanbul'da yaşanan hadise 14 ülkenin gelmemesiyle sonuçlandı. Hepsi de arayarak üzüntülerini belirttiler." dedi.

Çelen, Mersin Cimnastik Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında, şampiyonayı Türkiye'de gerçekleştirmek için 3 yıldan beri çaba sarf ettiklerini söyledi.

Organizasyonun Mersin'de yapılmasının en önemli sebebinin Akdeniz Oyunları geçmişi olduğunu ifade eden Çelen, oyunlar için yapılan Mersin Cimnastik Salonu'nun dünyanın en iyi tesisleri arasında bulunduğunu anlattı.

İstanbul'da yaşanan terör saldırısından dolayı bazı ülkelerin katılımdan vazgeçtiğini aktaran Çelen, şöyle devam etti:

"İstanbul'da yaşanan tatsız hadiseden dolayı başsağlığı diliyorum. Bunlar ülkemizde yaşanmasını istemediğimiz şeyler. 22 ülke katılacağını bildirmişti. İstanbul'da yaşanan hadise 14 ülkenin gelmemesiyle sonuçlandı. Hepsi de arayarak üzüntülerini belirttiler. Tarih itibarıyla da aynı saate denk geldi. Kolombiya yaklaşık 10 saat havaalanında bekledi. Ona rağmen biz organizasyonun yapılmasını istedik. Çünkü ülkemiz bir organizasyon ülkesi ve birçok organizasyonlar düzenleniyor. Federasyon olarak yapma kararı aldık ve uluslararası federasyona bildirdik. Hakemler de ülkeler gelemeyince gelemedi. Bununla birlikte tarafsız hakemler talep ettik, 5 ülkeden tarafsız hakem geliyor. Her şeye rağmen 8 ülkenin katılımıyla bu organizasyonu burada düzenliyoruz. Ciddi anlamda talihsizlik oldu. Gelip ülkeler bu salonu, misafirperverliği, Mersin'in güzelliğini görselerdi keşke. Biz bunları anlatacağız."

Suat Çelen, organizasyonun sporcular adına önemli olduğunu ve olimpiyatlar için toplayacakları puanların burada büyük önem arz ettiğini belirtti.

Turnuvanın olimpiyat öncesinde sporculara iyi bir deneyim olacağını dile getiren Çelen, şöyle konuştu:

"Özellikle biz bu tarihte yapılmasını istedik. Olimpiyatlar öncesi son resmi müsabakaydı bu organizasyon. O yüzden dünyanın önemli sporcuları kendilerini test etme konusunda buraya geleceklerdi. Podyumun olması ve olimpiyatlarda yapılacak aletlerle birebir aynı şekilde olması ülkeleri etkilemişti. Biz federasyon olarak tarihimizde ilk defa Rio Olimpiyatları'na 2 sporcuyla katılıyoruz. Erkeklerde Ferhat Arıcan ilk defa erkek sporcu olarak olimpiyatlara katılma hakkı elde etti. Tutya Yılmaz Türkiye'den olimpiyatlara katılacak en genç sporcu. İki sporcu ile 12 kota elde etmiş bulunuyoruz. Organizasyonu en iyi şekilde yapmaya çalışacağız."


- Diğer konuşmacılar


Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekteri Haluk Tunçsu da organizasyona 14 ülkenin gelmemesinin şanssızlık olduğunu ifade etti.

Gelen sporcuların Mersin'in barış ve huzur ortamını görmesini isteyen Tunçsu," Mersin barış ve huzur şehridir. Gelen sporcuların bu şehri tanımalarını istiyorum. Mersin spor kenti olma yolunda emin adımlarla devam ediyor. Sporculara başarılar diliyorum." dedi.

Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Ahmet Tarakçı ise Mersin'in Türkiye'nin en fazla sportif anlamda organizasyon yapılan ili olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de ilk kez düzenlenecek organizasyona ev sahipliği yapacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Milli sporcu Tutya Yılmaz ise bu yıl olimpiyat kotasını aldığını ifade ederek, Türkiye'de böyle bir organizasyonda mücadele edeceği için mutlu olduğunu ifade etti. Güzel bir salonda mücadele edecekleri anlatan Yılmaz, "Olimpiyatlardan önceki son yarışlar. Önemli bir organizasyon. Talihsizlik oldu ama çok değerli sporcular da yer alıyor. Onlarla yarışmak gurur verici." dedi.

Milli sporcu Ferhat Arıcan da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilki gerçekleştireceği için mutluluk duyduğunu söyledi. Bu tür organizasyonların kendileri için önemli olduğunu ifade eden Arıcan, şöyle konuştu:

"Dünya kupaları bizim için çok önemli. Bu yarışlar bizim için tecrübe oluyor. Büyük yarışmalara da hazırlık oluyor. Bütün Dünya Kupalarına gidiyoruz. Bu tarz organizasyonların Türkiye'de olması da gurur verici. Diğer sporcuların gelip bu salonu gördüklerinde şaşırmaları hoşuma gitti. Böyle güzel tesislerin olması, iyi organizasyonların gelmesini sağladı. Olimpiyatlar öncesinde olması da bizim için önemli. Performanslarımızı en üst düzeye çıkarıp olimpiyatlarda iyi mücadele etmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Özbekistan Milli Takımı sporcusu Oksana Chusositiha ise çok farklı bir ortamla karşılaştığını belirterek, "Burada yer almaktan dolayı oldukça mutluyum. Olimpiyattan önce son organizasyon. Atlama masasındaki yapacağım atlayışı burada denemek istiyorum. Ona göre burada aldığım dereceyi değerlendirerek, olimpiyatlara kadar çalışacağım. Bunu test edeceğim. Bu podyumda yarışmak benim için oldukça iyi olacak." şeklinde görüşlerini aktardı.

Yarın başlayacak ve 3 Temmuz'da sona erecek turnuvaya Türkiye'nin yanı sıra Avusturya, Azerbaycan, Kolombiya, Hong Kong, İran, Ürdün ve Özbekistan'dan sporcular katılacak.

Yorumlar