ANALİZ - EURO 2016'ya güvenlik ve ulaşım engeli

- Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Fransa'daki terör tehdidi, grevler, toplu taşımada yaşanan iptaller, ertelemeler, alınan yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle taraftarlar, stada ulaşmak ve girebilmek için zorlu bir yoldan geçmek zorunda kalıyor

Google Haberlere Abone ol
ANALİZ - EURO 2016'ya güvenlik ve ulaşım engeli


MARSİLYA (AA) - FATİH EREL - Fransa'da devam eden Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2016) alınan üst düzey güvenlik önlemleri, terör tehdidi ve ulaşımda yaşanan kısıtlamalar nedeniyle taraftarlar zor bir turnuva geçiriyor.

Fransa'nın ev sahipliği yaptığı ve 10 Temmuz'a kadar Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marsilya, Nice, Paris, Saint-Denis, Saint-Etienne ve Toulouse olmak üzere ülke genelinde 10 şehirde düzenlenen turnuvada, terör tehdidi ve ülke çapında çalışma yasasına karşı yapılan grevlerin ardından alınan yoğun güvenlik önlemleri, dikkati çekiyor.

Yaşanan olaylar nedeniyle toplu taşımada iptal ve ertelemeler meydana gelirken, taraftarlar statlara ulaşım konusunda birçok sorun yaşıyor.

Fransa'da hükümetin kanunlaştırmaya çalıştığı iş yasasına ilişkin ülke çapında sendikaların çağrısıyla yoğun katılımlı gösteriler düzenlenirken, ülkenin meydanlarında takımların yerine sendika bayrakları dalgandı. Eylemlerin ardından ülkenin odak noktası, futboldan ekonomi ve iç sorunlara doğru kaydı.


- Taraftarın zorlu yolculuğu

Maç öncesinde statların önünde alınan güvenlik önlemleri de taraftarlara zorlu anlar yaşatıyor. Stat önünden geçmesi gereken toplu taşıma araçları, varış noktasının kilometrelerce öncesinde durdurulurken, taraftarlar organizasyona ait otobüslerle stada taşınıyor.

Ayrıca, statlara uzak yerlerde bile çanta aramaları yapılıyor. Stada giden yollar, maçtan saatler öncesinde ulaşıma kapatılıyor ve akreditasyonu olmayan araçlar kilometrelerce uzakta park ediliyor ve taraftarlar stada yürümek zorunda kalıyor.

Güvenlik ve grev nedeniyle bazı tren seferlerinde ertelemeler ve iptaller de yaşanıyor. Bazı taraftarlar, aksayan tren seferleri dolayısıyla yaklaşık 10 saatte stada girebiliyor ve maçlara yetişme sıkıntısı çekiyor. Toplu taşımada yaşanan sorunlar nedeniyle özel araçlarıyla seyahat etmeyi tercih eden taraftarlar, yollarda trafiğin yoğunlaşmasına yol açıyor.


- Güvenlik güçlerinin sayısı artırıldı

EURO 2016 sırasında taraftarlarla güvenlik güçleri arasında yaşanan kavgaların ardından Fransa'ya farklı ülkelerden de güvenlik görevlileri geldi.

Rusya ile İngiltere arasında 11 Haziran Cumartesi günü oynanan maçın öncesinde ve sonrasında yaşanan şiddet olaylarında 4'ü ağır 35 taraftar yaralanmış, Marsilya kentinde 3 gün süren olaylara ise biber gazıyla müdahale edilmişti.

Fransa polisinin, 20 taraftarı gözaltına alması sonrasında EURO 2016'dan diskalifiye edilme ihtimaline karşı uyardığı İngiltere, şiddet olaylarının tekrarlanmaması için Fransa'ya polis takviyesi gönderme kararı aldı.

İngiliz polisi, Fransa'nın Lens kentinde bugün oynanacak İngiltere-Galler maçının öncesi ve sonrasında güvenliğin sağlanması amacıyla stada gönderilecek.



Yorumlar