Anadolu Parsı 'Pardus' Bisiklet Turu'nun maskotu oldu

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun resmi maskotu 'Bisikletçi Pardus' yarış alanlarında minik bisikletlilerle buluşacak.

Google Haberlere Abone ol
Anadolu Parsı 'Pardus' Bisiklet Turu'nun maskotu oldu

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun resmi maskotu 'Bisikletçi Pardus' yarış alanlarında minik bisikletlilerle buluşacak.

Anadolu'nun en efsane hayvanı, Anadolu Leoparı olarak da bilinen Anadolu Parsı 'Pardus' Bisiklet Turu'nun maskotu oldu. Aydan Çelik'in çizgisiyle ortaya çıkan Pardus Alanya'dan başlayıp, İstanbul'da bitecek olan 1254 kilometrelik 50. yıl macerasında bisikletçilerle birlikte pedal çevirecek.

Kemer, Bodrum, Karşıyaka, Caddebostan gibi sprint finişlerde efsane bisikletçi Fausto Coppi gibi bir roket olacak; Elmalı, Meryem Ana gibi yokuşlarda Marco Pantani'ye nazire yapacak; Demre, Halikarnas, Bafa, Efes, Boğaziçi gibi Türkiye Güzellikleri'nden bir Eddy Merckx stiliyle geçecek. Kürsüye bir Rıfat Çalışkan çelebiliğiyle çıkacak, 50 yıla selam yollayacak.

Pardus'un tasarımcısı da bir bisiklet tutkunu. Bisiklet yazarı-çizeri, Aydan Çelik'in 2013 yılında çıkardığı 'Bi Tur Versene' kitabı, uzun süre çok satanlar listesinde yer aldı. Çelik, Pardus'un ortaya çıkış hikâyesini şöyle anlatıyor:

"Organizasyon komitesiyle sohbetlerimizde TUR'un bir maskota ihtiyacı olduğu yıllardır konuşuluyordu. 50. yılda birlikte neler yapabiliriz diye yeniden masaya oturduğumuzda ise 'Pardus' fikri doğdu. Bu coğrafyada yapılan bir bisiklet yarışında bu coğrafyanın bir canlısını kullanmaktan daha doğal bir şey olamazdı. Üstelik bu efsanevi canlı, bir bisikletçi gibi zeki, çevik ve hızlıysa."

TUR'un 50. yılında maskot Pardus finiş alanlarında minik bisikletlilerle buluşacak, onlarla birlikte pedal çevirecek. Bisikletçi Pardus büyük küçük tüm bisiklet severleri yarışma alanlarına çağırıyor.

PARDUS NEDİR?

Pardus bir Anadolu Parsı, Orta Doğu ve Batı Asya'da yaygın olan İran parsının (Panthera pardus saxicolor) Anadolu'da yaşayan bir ırkı olan tür uzun süre ayrı bir pars alt türü olarak kabul edilmiş ve Panthera pardus tulliana adı verilmiş. Genetik benzerliği nedeniyle İran parsı alt türleri içerisinde de gösteriliyor.
CİHAN

Yorumlar