Almanya'da taraftarı üzecek karar

- Almanya'da futbol kulüpleri, maçlarda seyircilerin maytap veya meşale yakmaları sebebiyle aldıkları cezaları taraftarlara ödetebilecek

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da taraftarı üzecek karar


BERLİN (AA) - Almanya'daki futbol kulüplerinin, maçlarda seyircilerin maytap veya meşale yakmaları sebebiyle federasyondan aldıkları cezaları taraftarlara ödetebileceği bildirildi.

Karlsruhe kentindeki Federal Yüksek Mahkeme, statta meşale yakan veya olay çıkartan seyircilerin, bu hatalı davranışları sebebiyle futbol kulüplerinin ödedikleri para cezalarından sorumlu tutulabileceği kararını verdi.

Seyircilerin karşılaşmayı rahatsız etmemekten yükümlü olduğunun ifade edildiği kararda, bunun ihlal edilmesi durumunda, oluşacak tüm zararlardan taraftarın sorumlu olabileceği kaydedildi.

Almanya Birinci Futbol Ligi (Bundesliga) ekiplerinden Köln'ün, 2,5 yıl önce İkinci Lig'de Paderborn'a karşı evinde oynadığı maçta bir taraftar, meşale yakarak 7 seyircinin yaralanmasına sebep olmuştu. Bundan dolayı ev sahibi kulüp, Almanya Futbol Federasyonu (DFB) tarafından 50 bin avro para cezasına çarptırılmıştı.

Köln Kulübü, cezayı ödedikten sonra söz konusu taraftardan 30 bin avro tazminat ödemesini istedi. Köln Eyalet Yüksek Mahkemesi, kulübün bu talebini reddetti ve dava bir üst mahkeme olan Federal Yüksek Mahkemeye taşındı.

Federal Yüksek Mahkeme, eyalet mahkemesinin kararını bozdu ve tazminatın belirlenmesi için davayı mahkemeye geri gönderdi.

Köln Kulübünde güvenlik ve taraftardan sorumlu Thomas Schöning, karardan memnuniyet duyduklarını belirterek, böylelikle bu konuda kulüplerin yasal bir güvenceye sahip olduklarını ve kararın caydırıcı etkisi olacağını belirtti.

DFB Başkan Yardımcısı Rainer Koch da bu kararın Köln Kulübü için önemli bir başarı olduğunu aktararak, aynı zamanda statlardaki güvenlik için önemli bir temel oluşturduğunu ifade etti.

Taraftarları temsil eden "Unsere Kurve" adlı oluşumun sözcüsü Jochen Grotepass, karardan dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını kaydederek, kulüpler ve DFB ile görüşeceklerini söyledi.

Söz konusu oluşumun diğer sözcüsü Rainer Vollmer de Federal Yüksek Mahkemenin kararında cezalar arasında bir ayrım yapılmadığına işaret ederek, "İnsanlar zarar gördüklerinde failler ortaya çıkarılıp cezalandırılmalı." dedi.

Kararın kontrollü bir şekilde meşalelerin yakılması için de geçerli olup olmadığının sorgulanması gerektiğini belirten Vollmer, burada bir sınırın çizilmesinin zor olduğunu ve konunun Anayasa Mahkemesine taşınabileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar