Akbaş: Kul hakkı geçmemesi için kararları kılı kırk yararak veriyoruz

Yağlı güreş hakemleri, güreşin piri Hz. Hamza için müsabakalarda hak geçmemesi için karar vermede kılı kırk yardıklarını belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol
Akbaş: Kul hakkı geçmemesi için kararları kılı kırk yararak veriyoruz

Yağlı güreş hakemleri, güreşin piri Hz. Hamza için müsabakalarda hak geçmemesi için karar vermede kılı kırk yardıklarını belirtiyor.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı Yağlı Güreş Merkez Hakem Kurulu Başkanı Nizamettin Akbaş, müsabakalarda pehlivanlar arası kul hakkı geçmemesi için karar vermede kılı kırk yardıklarını söyledi.

Güllerin Efendisi Hz. Muhammed (sav) salavatla başlanan yağlı güreşlerde güreşçilerin piri Hz. Hamza adına yapılan güreşlerde hakemlere mesuliyet yüklediğini belirten Akbaş, kendisinin de uzun yıllar güreş yaptığını 'pehlivan hakkı' ne demek olduğunu iyi bildiğini ifade etti.

Yağlı güreş müsabakalarında eşleme, takdim duası ve peşrevden sonra güreşçilerin güreş
esnasında uymaları gereken, yağlama, su içme ve benzeri ihtiyaçları için izin süresi ile güreş sürelerine dair kurallar hakkında hakemlerin pehlivanları bilgilendirdiğini belirten Akbaş, kura çekildikten sonra eş değiştirilmediğini, eş değiştiren güreşçi mağlup ilan edilerek ceza kuruluna sevk edildiğini kaydetti.

Güreş esnasında rakibi izin vermedikçe ve meydan hakeminin izni olmadan su, yağ ve bez mahalline gidilemeyeceğini hatırlatan Akbaş, izin süresinin 2 dakikayı geçemeyeceğini (bir müsabakada iki seferden fazla su ve bez için izin verilmez) belirtti.

Yağlanma, su içme, göz silme ve paça bağlama gibi hareketleri oyalama ve dinlenme kastıyla yapan güreşçi birinci kez (sarı kart) ikaz verildiği bilgisini veren Akbaş, tekrarında ikinci sarı kart gösterildiğini ve kırmızı kartla da ihraç edildiğini söyledi.

Manavgat Belediyesi'nin yağlı pehlivanlarının güreş antrenmanlarını izleyen Akbaş, 2014 yılı yağlı pehlivan güreşlerinin 3-4 Mayıs'ta Antalya Kumluca güreşleriyle başlayacağını bildirdi. Akbaş, atasporu yağlı güreşle ilgili şu bilgileri verdi:

"Bizim sporumuzun piri Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) amcası Hz. Hamza'dır. Bu sebeple güreş müsabakalarında hakemler güreşçiler arası birbirine hak geçmemesi için kararlarını tıpkı kuyumcu terazisi hassasiyeti değerlendirmesinde bulunarak karar verir. Çünkü ortada bir emek var. Kul hakkı var. Bazen bir karar vermede bir pozisyonu defalarca izleriz. Kim yenmiş kim yenilmiş diye. Güllerin Efendisi Hz. Muhammed (sav) ismi anılarak ve salatı selam okunarak dua eşliğinde yapılan bir müsabakada hakemlere de adil olmak düşüyor. Çünkü işin özünde kul hakkı var, kılı kırk yararak karar veriyoruz."

Paça bağının kopması, kısbetin parçalanmasından bir kısmının kopması ve dize kadar yırtılması durumda meydan hakemi güreşi durdurduğunu ve kule hakem heyeti tarafından sporcunun kıspet değiştirmesine izin vermesinin müsabaka dışı süre olduğunu aktaran Akbaş, bu süre 10 dakikayı geçerse güreşçinin hükmen yenik ilan edildiğini ifade etti.

Bir müsabakada sarı kart gören sporcu aynı müsabakada tekrar sarı kartı gerektiren bir hareket yaparsa ikinci sarı kartı gördüğünü ve iki sarı kart alan sporcuya kırmızı kart gösterildiğini ve müsabakadan atıldığını ve 1 hafta süre ile güreş yapmaktan men edildiğini kaydetti.

PEHLİVANLARA ÜÇ HAFTA GÜREŞMEME CEZASI GELİYOR

Akbaş, güreş esnasında pehlivanların yapacağı ve yapmaması gereken hareketleri de sıralarken cezaları da açıkladı. Akbaş, kavga eden, yumruk atan ve hakeme hakaret eden pehlivanın 3 hafta güreş yapamayacağını da belirterek, şunları söyledi:

"Güreş esnasında havaya kaldırarak yenik düşürdüğü rakibini yavaşça yere bırakmayıp, kasten kafası üzerine yere vurmak, rakibine kafa, dirsek ve yumruk vurmak, tokat atmak, ısırmak, rakibi paçayı bıraktığı halde boyunduruğu devam ettirmek, müsabaka anında ve sonunda seyirciye karşı sporculuğa yakışmayan hareketlerde bulunmak, hakem kararına uymamak, moral verici nara dışında rakibi ile konuşmak, rakibe, hakemlere ve yöneticilere küfür etmek, ciddi güreş yapmamak, rakibinden hiç zor görmeden pes etmek, rakibinin elini kaldırarak sahadan ayrılmak, hakemin ikazına rağmen oyalama güreşine devam etmek, müsabakanın devamına engel olmak veya kura gereği olarak eşleştirildiği eşi ile hiç güreş yapmadan sahayı terk etmek, paça kazıktan rakibini üzerine çekmek künde ve sarmadan kılçık oyunu ile yenilmek veya herhangi bir oyunla zorluk çekmeden yenilmek gibi şüpheli yenilmelerde, meydan hakemi ve kule hakemi, istişaresi neticesinde güreşte şike yaptıkları tespit edilen güreşçiler, kasten rakibine vurmak, tekme atmak, rakibine ve hakeme tükürmek, ahlaka aykırı harekette bulunanlara kırmızı kart gösterilecek."

Akbaş, "Müsabakada kırmızı kart gören sporcu iki hafta güreş yapamaz ,saha içinde yumruklaşan ve hakemlere hakaret ederek kırmızı kart gören sporcu üç hafta güreş yapamaz. Ayrıca bu eylemi yapan güreşçiler disiplin kuruluna sevk edilir. Baş boyu 7 bin 500 lira para cezası ile cezalandırılır. Para cezasını Güreş Federasyonu'nun belirleyeceği hesaba yatırıp makbuzunu ibraz ettiği takdirde yapılan güreş organizasyonlarında güreşebilir. Parasını yatırmayan sporcular 2 hafta güreş yapmaktan men edilir. Saha içinde yumruklaşan ve hakemlere hakaret ederek kırmızı kart gören sporcu 3 hafta güreş
yapamaz. Baş boyu 10 bin para cezası ile cezalandırılır. Para cezasını Güreş Federasyonun belirleyeceği hesaba yatırıp makbuzunu ibraz ettiği takdirde yapılan güreş organizasyonlarında güreşir. Parasını yatırmayan sporcular 3 hafta güreş yapmaktan men edilir." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar