A Millî Futbol Takımı, 10.5 yıl sonra Ankara'da

A Millî Futbol Takımı, İsveç maçıyla 10.5 yıl sonra Ankara'daki futbolseverlerin karşısına çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol
A Millî Futbol Takımı, 10.5 yıl sonra Ankara'da

A Millî Futbol Takımı, İsveç maçıyla 10.5 yıl sonra Ankara'daki futbolseverlerin karşısına çıkıyor. 19 Mayıs Stadı'nda daha önce 27 maç yapan ay-yıldızlılar, 12 galibiyet, 6 beraberlik, 9 yenilgilik bir bilançoya sahip. Millî Takım bu maçlarda 41 gol atarken, kalesinde de 33 gol gördü. Ay-yıldızlı ekip Ankara'da oynadığı son maçta 20 Ağustos 2003 yılında Moldova'yı ağırlamış ve özel maçta Nihat Kahveci ile Okan Yılmaz'ın golleriyle sahadan 2-0 galip ayrılmıştı.

20 bin 600 seyirci kapasitesi ile Gençlerbirliği ve Ankaragücü kulüplerinin maçlarına ev sahipliği yapan, geçmişte 27 A millî maça sahne olan Ankara 19 Mayıs Stadı, 17 Aralık 1936 tarihinde hizmete giren, Türkiye'nin en eski stadyumlarından birisi.
İtalyan mimar Paolo Vietti-Violi'nin bu projesi, mimari bir yarışmanın sonucu ve Türkiye'de tasarladığı bir dizi spor kompleksinin ilki. Kompleks, türünün ilk örneği olmasıyla Türkiye Cumhuriyeti için tarihsel olarak sembolik bir önem taşıyor. Yapı, hem sosyo-kültürel, hem de fonksiyonel açılardan önemli.

Yapı grubu, kapalı- açık tribünleri ve soyunma odalarıyla birlikte bir atletizm stadyumunu, at yarışları ve askeri yürüyüşler için bir hipodromu, velodromu, rugby, futbol, basketbol gibi takım sporları için antrenman sahalarını, tenis kortlarını, jimnastik salonunu, 33 ve 60 metre uzunluğunda iki havuzu, soyunma odalarını, sporcu ve kulüp binalarını, ilk yardım ünitesini, bir kuleyi, atış poligonunu, alanın genel peyzajını ve seyirciler için düzenlenmiş olan açık alanları içeriyor. Stadyum ve hipodromun saçakları ve tribünleri, betonarme yapılar. Kompleksin mimari karakteristiği, Modernist/Dışavurumcu bir yaklaşımı yansıtıyor.

Millî Takımımız, Ankara'daki ilk maçını 15 Mayıs 1925 tarihinde Sovyetler Birliği ile oynamış ve 2-1 kaybetmişti ancak, tek golümüzü Sabih Arca ile bulduğumuz bu karşılaşmanın adresi 11 yıl sonra hizmete girecek olan 19 Mayıs Stadı değildi elbette. O günkü maç, TBMM Muhafız Alayı Kumandanı İsmail Hakkı Tekçe'nin gayreti sayesinde, bugünkü Tandoğan meydanı ile Mebusevlerinin bulunduğu yerde düzenlenen "İstiklal Sahası"nda oynanmıştı.

Ay-yıldızlılar, 1936'da futbol oynanmaya başlanan Ankara 19 Mayıs Stadı'nda ilk maçlarına 1 Haziran 1952 günü İsviçre karşısında çıktı. Tek golümüzü Garbis İstanbulluoğlu ile bulduğumuz maçın 5-1'lik skoru, Ankara 19 Mayıs Stadı'nda uğradığımız en ağır yenilgi olarak hâlâ tarihteki yerini koruyor.

19 Mayıs'taki ilk galibiyetimizi dördüncü maçımızda, 8 Haziran 1960 günü İskoçya'yı Metin Oktay ve Şenol Birol'un birer, Lefter Küçükandonyadis'in de iki golüyle 4-2 yenerek elde ettik.

Bu stattaki 27 maçımızın 12'sini kazanırken, 9'unu kaybettik, 6'sından da beraberlikle ayrıldık. Bu maçların sadece 8'i Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası elemeleri çerçevesinde oynandı. Resmi maçların 4'ünü kazandır, 2'sini kaybettik, 2'sini de beraberlikle tamamladık. Tüm maçlarda attığımız 42 gole karşılık kalemizde 33 gol gördük. En farklı galibiyetimizi 17 Eylül 1969'da İran'ı Ender Konca'nın iki, Can Bartu ve Metin Kurt'un da birer golüyle 4-0 yenerek elde ettik. Bu statta ayrıca Pakistan ve San Marino'ya da 4'er gol attık.
CİHAN

Yorumlar