"7 okyanus geçmek, Türkçe konuşmaktan daha kolay"

- 28 yaşında açık deniz yüzmeye başlayan Büyük Britanyalı sporcu, dünyanın en zor 7 okyanus geçişini tamamlayan 6 yüzücüden biri oldu - Bir okyanus geçişinde denizanası tarafından sokulan Walker, zehirlenmesine rağmen 3,5 saat boyunca kulaç attı - Adam Walker: "Türkçe'nin çok zor olduğunu düşünüyorum ama asla hayallerimden vazgeçmem. Belki ileride bir gün Türkçe öğrenebilirim" - "Eğer daha önce dizinden 3, omzundan 3 ameliyat geçirmiş 28 yaşında bir adam, 7 okyanusta yüzebiliyorsa her şey mümkündür" - "Denizanasının salgıladığı zehir, kobra yılanınkine benzer bir zehir. Organları iflas ettiren ve sizi öldüren bir zehir ancak insanın ruhu ve adanmışlığı, kobradan güçlüdür"

Google Haberlere Abone ol
"7 okyanus geçmek, Türkçe konuşmaktan daha kolay"


İSTANBUL (AA) - Dünyanın en ünlü Büyük Britanyalı açık deniz yüzücüsü Adam Walker, ilginç ve ilham verici başarı hikayesiyle dikkati çekiyor.

Marmaris'te 18-22 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Uluslararası Arena Aquamasters Yüzme Şampiyonası'nın tanıtımı için Türkiye'ye gelen Walker, açık deniz yüzmeye başlamaya hikayesini ve yaşadıklarını paylaştı.

Şampiyonanın tanıtım toplantısında konuşan Walker, Türkçe'nin zor bir dil olduğunu belirterek, "Benim için 7 okyanus geçmek, Türkçe konuşmaktan daha kolay. Türkçe'nin çok zor olduğunu düşünüyorum ama asla hayallerimden vazgeçmem. Belki ileride bir gün Türkçe öğrenebilirim." ifadelerini kullandı.

Pazarlamacılık yaparken, hayatının 2006 yılında izlediği bir filmle değiştiğini belirten Walker, şöyle devam etti:

"2006 yılında bir uçak seyahati sırasında bir film izledim. Hayatımı değiştiren bu filmde işini kaybettikten sonra Manş Denizi'ni geçmeye karar veren bir adamın hikayesi anlatılıyordu. Bu film beni derinden etkiledi ve 'acaba ben de Manş'ı geçebilir miyim?' diye düşündüm. Ancak problem, bu kararı aldığımda 8 yıldır yüzmüyor olmamdı. Eski yüzme kariyerimde de sadece kısa kulvar yüzmüştüm. Bu kararı verdiğimde 28 yaşımdaydım."

Yüzme sporunun tamamen hayatını değiştirdiğini vurgulayan Büyük Britanyalı sporcu, sözlerini şöyle devam etti:

"Eskiden sadece bir satış elemanıydım. Sonra 7 okyanusluk mücadeleyi tamamlamaya karar verdim. Neticesinde 7 yılımı alan bu mücadeleyi başarıyla tamamladım. Bu spor, tamamen hayatımı değiştirdi. Bunun için çok mutluyum. Yüzme, benim için bir hayat biçimi. Bir spordan çok daha fazlası. Ben de diğer insanlara ilhan verebilmek için bu sporu kullanma niyetindeyim. Eğer daha önce dizinden 3, omzundan 3 ameliyat geçirmiş 28 yaşında bir adam, 7 okyanusta yüzebiliyorsa her şey mümkündür."


- "Hayallerimden vazgeçmedim"


Adam Walker, ilk açık deniz yüzme deneyiminde çok zorlandığını ancak hayallerinden vazgeçmediğini söyledi.

Büyük Britanyalı yüzücü, herhangi bir antrenör yardımı olmadan kendi imkanlarıyla işten sonra çalıştığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Bir olimpiyat sporcusu gibi adanmışlıkla antrenman yaptım. Altı ay sonra durmadan havuzda 5 saat boyunca yüzdüm. Bu kez mücadelemi açık suya taşıdım. Dokuz derece sularda yüzmeye başladım. Pek konforlu değildi. İlk yüzüşüm sadece 45 dakika sürdü. Bunun sonunda beni sudan dışarı sürükleyerek çıkardılar. Bir ceset gibi görünüyordum. Bu etaptan sonrası daha kolay gelişti. Hayallerimden vazgeçmedim ve ilk adımı attıktan sonrası kendi kendine geldi. 18 ay sonra 11 saat 35 dakikada Manş Denizi'ni tamamladım."


- "Doktoruma Cebelitarık Boğazı'nı geçmek istediğimi söylediğimde bana güldü"


Manş Denizi geçişinde omzundan sakatlandığını ve ameliyat edildiğini belirten Walker, Cebelitarık Boğazı'nı geçmek istediğini söylediğinde ameliyatını yapan doktorun kendisine güldüğünü aktardı.

Omuz sakatlığından sonra yeni bir teknik geliştirdiğini vurgulayan Büyük Britanyalı sporcu, "İngiliz kanalı mücadelesinden sonra omzum sakatlandı ve 2 ayrı operasyon geçirdim. Hayallerimden vazgeçmek yerine kalçamdan güç aldığım omzuma daha az yüklendiğim yeni bir teknik geliştirdim. Ameliyatımı yapan doktora Cebelitarık Boğazı'nı geçmek istediğimi söylediğimde bana güldü ancak tekniğim işe yaradı ve İspanya'dan Fas'a, Fas'tan İspanya'ya yüzdüm. Bunu dünyada yapan sadece birkaç kişi var." şeklinde konuştu.

Walker, Cebelitarık'ı geçtikten sonra gözünü daha yukarı diktiğini değinerek, "Cebelitarık'ı geçtikten sonra daha iyisini yapabilirim diye düşündüm ve en zorlu 7 okyanus (Ocean's seven) mücadelesine başladım. Geri kalan 5 geçişi ilk denememde geçtim." dedi.


- "Zehirli bir denizanası tarafından sokuldum"


Açık deniz geçişlerinde yaşadığı zorlukları anlatan Adam Walker, bir seferinde zehirli bir denizanası tarafından sokulduğunu söyledi.

"Acıyı bir kere atlattıktan sonra hayatın geri kalanı daha kolay oluyor." diyen Walker, şöyle konuştu:

"Bir keresinde büyük ve zehirli bir denizanası tarafından sokuldum. Dokunaçları mideme saplandı. Zehir yüzünden geçici felç oldum ve omurga hissimi kaybettim. 13 saat yüzdükten sonra paralize şekilde 3,5 saat sırtüstü yüzdüm. Bu olaydan sonra başka bir parkurda sakat omzum yeniden sakatlandı. Parkuru tek kolla tamamlamak zorunda kaldım. Bu, denizanası vakasından çok daha kolaydı. Denizanasının salgıladığı zehir, kobra yılanınkine benzer bir zehir. Organları iflas ettiren ve sizi öldüren bir zehir ancak insanın ruhu ve adanmışlığı, kobradan güçlüdür."

Japonya'da dev dalgalarla mücadele ettiğini belirten 38 yaşındaki yüzücü, "Japonya'da bir mücadeleye katıldım. Burada hayvansal tehlike yok ama en kuvvetli akıntılardan biri vardı. Yüzeceğim esnada beni akıntının kuvvetine karşı uyardılar. Normal koşullarda 11 saat süren maratonu 15 saatte tamamladım. Yine de denizanası kadar kötü değildi. Her mücadelemde başıma gelen bu olayların bir amacı ve nedeni vardı. Olabildiğince en iyi dersi çıkardım." ifadelerini kullandı.


- "Köpek balığından yunuslar korudu"


Adam Walker, bir okyanus geçişinde köpekbalığından yunuslar tarafından korunduğunu ve dünyaca tanınmasını yunuslara borçlu olduğunu söyledi.

Yaşadığı olayın videosunun internette 5 milyon kişi tarafından izlendiğini belirten Walker, "Bir defasında yunuslar beni kurtarmaya geldi. Yüzdüğüm sırada alttan bir köpek balığı geldi. Bu sırada bir grup yunus bana eşlik etti. Beraber maratonu tamamladım. Bir buçuk saat boyunca beni takip ettiler. Su içmek için mola verdiğimde beni bekleyerek, moladan sonra takip ettiler. Bu olayın videosu, internette büyük sansasyon oluşturdu. Yaklaşık 5 milyon kişi tarafından izlendi ancak bu benden dolayı değil yunuslardan dolayı. Yunuslar sayesinde uluslararası bir şöhrete kavuştum." açıklamasında bulundu.

Yorumlar