2. Dünya Göçebe Oyunları

- Kırgızistan'ın Çolpon-Ata kentindeki oyunların açılışını Cumhurbaşkanı Atambayev yaptı

Google Haberlere Abone ol
2. Dünya Göçebe Oyunları


ÇOLPON-ATA (AA) - Kırgızistan'ın Çolpon-Ata kentinde düzenlenen 2. Dünya Göçebe Oyunları, görkemli bir törenle başladı.

Ülkenin tatil merkezi Issık Gölü kıyısındaki Çolpon-Ata kentinde inşa edilen 10 bin seyirci kapasiteli hipodromda gerçekleştirilen resmi açılışı, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev yaptı.

2. Dünya Göçebe Oyunları'nın açılış törenine, Tataristan Devlet Başkanı Rüstem Minnihanov, Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi Başkanı İrina Vlah, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü Genel Sekreteri Nikolay Borduja, Türk Kültürü Teşkilatı Genel Sekreteri Düsen Kaseyinov, Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Hakan Kazancı ile ABD'li sinema oyuncusu ve yönetmen Steven Seagal de katıldı.

Cumhurbaşkanı Atambayev, açılış konuşmasında, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (TDİK) üyeleri Azerbaycan, Kazakistan ve Türkiye'ye, oyunların Kırgızistan'da düzenlenmesine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Bir bayram olarak gördükleri oyunları, geçmişe dönüş, çocuklara ve tüm dünyaya göçebe kültürünün zenginliğini göstermek için bir fırsat olarak değerlendirdiklerini belirten Atambayev, "Göçebe oyunlarının asıl fikri, halkları ve kültürleri yakınlaştırmaktır." dedi. Atambayev, oyunlara katılmak ve yarışmaları izlemek için 62 ülkeden delegasyonun ülkelerine geldiğini ifade etti.

Yaklaşık üç saat süren tören sırasındaki gösterilerde, Kırgız halkının geçmişi, göçebe hayatı sırasında karşılaşılan zorluklar, verilen mücadele, kahramanlıklar ve yaşam tarzının yıllar içindeki gelişimi konu alındı. Milli kostümlerin kullanıldığı ve on binden fazla kişinin tribünleri doldurduğu hipodromdaki açılış töreninde, gösterilerde 2 bin 500 kişi görev yaptı.

Ses ve müzik şovları, atlıların geçişi, Türkmen atlıların gösterisi, dans grupları, sirk oyuncuları ve bin kişilik komuzcu gösterisi törene renk kattı.

Daha sonra oyunlara katılan ülkelerin sporcuları bayraklarını taşıdı. Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un vefatı dolayısıyla Özbek sporcular geçit törenine katılmadı.

Aralarında Türk sporcuların yer aldığı kafileler sahadaki yerini aldıktan sonra alana en son Kırgız yarışmacılar girdi. Kırgızistan kafilesinin başında Cumhurbaşkanı Atambayev bulundu.

Kırgızistan ulusal marşının okunması sırasında havai fişek gösterisi yapıldı. Açılış törenini, 480 yerli ve yabancı basın mensubu takip etti.

Dünya Etnospor Konfederasyonu, Kırgızistan cep telefonu operatörü MEGAKOM ve Türk Hava Yollarının ana sponsorluğundaki organizasyonda, branşlardaki mücadeleler yarın yapılacak.

Yorumlar