Twitter'da sahte takipçi satanlar ya da alanlar yandı

ABD'de Twitter üzerinden robot yazılımlar aracılığıyla sahte takipçi satan bir fiymaya operasyon düzenlendi. Firmanın müşterileri arasında ünlü isimlerin bulunduğu ortaya çıktı. Benzer işlerin Türkiye'de de yapıldığı biliniyor. Ancak ana kadar herhangi bir soruşturma açılmadı

Google Haberlere Abone ol
Twitter'da sahte takipçi satanlar ya da alanlar yandı

Sosyal medyada özellikle de ünlü isimlere sahte takipçi satan şirketler ABD'de yakın takibe alındı. Bazı şirketlere soruşturma başlatıldı. Benzer soruşturmaların dünyanın diğer bölgelerinde de yapılması bekleniyor.

Twitter başta olmak üzere neredeyse tüm sosyal ağlar için sahte takipçiler satan Devumi isimli şirket hakkında soruşturma başlatıldı. Ünlülerin müşterisi olduğu şirketin, sahte takipçiler oluşturmak için gerçek insanların kimliklerini çaldığı saptandı.

New York Başsavcısı Eric Schneiderman, gerçek kişileri taklit etmenin ve insanları aldatmanın eyalet yasalarına göre suç olduğuna dikkat çekti. İlk incelemelerde, şirketin 55.000 gerçek kullanıcının profilini kopyaladığı fark edildi.

The New York Times'ın haberine göre, Devumi gerçekçi takip bot'ları yaratmak için gerçek kullanıcıların kimliklerini çalıyordu. Bu yöntemle takipçi sayısını artıranların arasında aktörlerin, girişimcilerin ve politikacıların da olduğu belirtiliyor.

Devumi'nin 250.000 kadar Twitter takipçisi sattığı ve fiyatların 12 dolardan başladığı saptandı. Öte yandan, müşterilerin beğeni ve retweet'ler de satın alabildikleri öğrenildi.

Başsavcılık, takipçi satın alarak insanların fikirlerini yönlendiren kişilerin demokrasiye zarar verdikleri görüşünde. 

Şirketin sahte takipçiler sattığı platformlar arasında Pinterest, LinkedIn, Soundcloud ve YouTube gibi popüler sosyal ağlar da bulunuyor.

Devumi'nin müşterileri arasında girişimci Martha Lane Fox, TV şefi Paul Hollywood, politika yazarı Hilary Rosen ve politikacı Randy Bryce gibi isimlerin olduğu belirlendi.

Yorumlar