'Daha fazla takipçi' hırsına kurban gitmeyin

Sosyal medyada daha fazla takipçi edinmek isteyen kullanıcılar zamanla hiç istemedikleri durumlarla karşı karşıya kalabiliyor.

Google Haberlere Abone ol
'Daha fazla takipçi' hırsına kurban gitmeyin

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Sosyal medyada daha fazla takipçi edinmek isteyenlerin başına hiç beklemedikleri çeşitli sorunlar açılıyor. Özellikle takipçi hırsıyla hareket edenler tehlikede. Çünkü bu kişiler hiç tanımadıkları kişilere kendi güvenliklerini tehlikeye sokan bilgileri gönüllü bir şekilde veriyor. Sonrasında ise istemedikleri durumlarla karşı karşıya kalıyorlar. 

Sonhaberler.com yazarı Sosyal Medya Uzman Serdar Bağtır, sosyal medyadaki takipçi çılgınlığının neden olduğu riskleri kaleme aldı. İşte Bağtır'ın o yazısı: Faydası kadar zararları da olan sosyal medya, özellikle genç nesil tarafından aktif olarak kullanılıyor. Bilindiği gibi bu sitelerde, hesap açıp başkalarını takip edebiliyorsunuz. Şimdilerde bir çok kullanıcı için takipçi sayısı her şeyden önemli hale geldi. Özellikle gençlerin takipçi sayısı saplantısı, yazılımcılar için yeni bir sektör oluşturuyor. Ancak bu durum dışardan bakıldığı kadar masum değil.

Instagram ve Twitter’da takipçi sayıları, sosyal statü gibi görünmeye başladı. Gerçek hayatta hiçbir başarısı ve niteliği olmayan kişilerin, sosyal medya hesaplarında yüz binlerce takipçilerinin olması onları, sosyal olarak tatmin etmekte, başardım hissi vermektedir. Başlangıçta zararsız gibi görünen bu hareket, zamanla ve başkaları ile rekabete girdikçe, başarısızlık hissine dönüşmekte ve alınan beğeni sayıları, toplanan takipçiler yetersiz görünmektedir.  İşte tam bu anda, takipçi yükleme siteleri ve yazılımları devreye girmekte. Binlerce takipçiyi düşük ücretlerle yükleyebileceğini söyleyen bu yazılımlar ise ileride büyük sorunlara yol açıyor.

Bu tip yazılımlar iki türlü zarar veriyor;

Bilgisayar yazılımı desteği ile oluşturulmuş hesapları kendinize takipçi olarak yüklettiğinizde, öncelikle gerçekten sizi takip edebilecek insanlara erişme şansınızı, kendi ellerinizle ortadan kaldırıyorsunuz.

Bir diğer zararı ise gerçekten çok önemli, bu yazılımlara şifreniz ile giriş yaptığınızda, hesabınızı tanımadığınız kişilere teslim etmiş oluyorsunuz. Bu kişiler de belirli bir süre sonra, hesabınızı cinsel içerikli videolar, bahis – kumar siteleri reklamları ve terör propagandası ile dolduruyorlar.

Sonuçta hesap size ait olduğu için de suçlu siz oluyorsunuz. Üstelik hesabınız ele geçirildiği anda, hesabınızın takipçisi olan tüm akraba ve arkadaşlarınızı da aynı tuzağa doğru çekiyorlar. Arkadaş arasında şu kadar takipçim var demenizden başka hiç bir işe yaramayan bu yazılımlarla, aslında hem kendinizi hem de sevdiklerinizi tehlikeye atmış oluyorsunuz.

Başarının tanımı değişmedikçe, bu çılgınlığın bitmesi zor gibi görünüyor. Bugün Youtube’a baktığımızda, adı sanı duyulmamış şarkıcıların, iki gün önce yayınladıkları videoların milyonlarca kez izlendiğini görüyoruz. Bu sayı, bir kaç ay içinde bir kaç yüz milyona ulaşıyor. İzlenme sayılarının bu seviyelere gelmesi tamamen sahte ve biz bunları kontrol edebiliyoruz ancak normal kullanıcılar gördükleri sayılara inanıyorlar. Şu anda sanal alemde yapılan sahteciliklerle ilgili Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya devleri, önemli çalışmalar yürütüyorlar ancak, yazılımcılar sahtecilikten büyük kazançlar elde ettiği sürece yeni yöntemlerle takipçi yüklemeye devam edeceklerdir. Bu konuda, özellikle gençlerin eğitim ve öğretim hayatları içine İnternet Okur Yazarlığı dersleri en kısa zamanda eklenmelidir.

Yorumlar